Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Asbjørn Berg Sørensen til minne
22.02.2012 08:43
Asbjørn Berg Sørensen, innbarket pilegrim og den nordmann som har gått hele pilegrimsleden fra Le Puy til Santiago de Compostela flest ganger, nemlig 8, gikk nylig bort, hele 90 år gammel

Asbjørn var sjømann hele sitt yrkesaktive liv og ferdetes på alle verdens hav, en gang han var i Middelhavet så han de mektige Sierra Nevada-fjellene i det fjerne. ”En dag skal jeg spasere over de fjellene” sa han til en kollega ombord.

Det gikk mange år før han oppfylte dette løftet, men i 1995 la han i vei fra Le Puy for første gang. På denne tiden var pilegrimsvandring sjelden, det var lenge før folk ble oppmerksom på dette. På de 1500 km møtte han den gangen kun 5 andre pilegrimer. Det sier mye om utviklingen.

Asbjørn Sørensen Berg under sin åttende vandring på caminoen

På denne turen var han 73 år. Da han fullførte sin siste og åttende vandring i 2003 var han altså i sitt 82. år. De som har gått leden selv, vet hvor stor prestasjon dette er. Etter hvert år økte antall pilegrimer, og nå er det flere hundre tusen hvert år. Asbjørn fikk mange venner på turene, både blant de vandrende og blant de som arbeidet på herberger og spisesteder underveis.

Han ble bitt av basillen og forteller at hver vår når snøen gikk, begynte det å krible i beina og han måtte av gårde på ny. Da jeg skulle gå min første tur, stakk jeg innom Asbjørn for noen gode råd, jeg hadde allerede pakket sekken. Da satt han på Lista og så på lokal-TV fra Nord-Spania, vi fulgte deler av pilegrimsleden på skjermen og jeg fikk se at der var en god del snø. Jeg måtte straks hjem og pakke om.

Han var en stillfaren mann, men jovial og lett å like. Fra 2009 begynte helsa å skrante, han kom på omsorgssenteret i Farsund hvor han var til han nå sovnet fredelig inn. Han var æresmedlem i Pilegrimsfellesskapet St Jakob og hilsen herfra ble lest opp ved hans båre i Vanse kirke 10. Februar da han ble stedt til hvile.

En sann pilegrim har lagt ned vandringsstaven for siste gang. Vi lyser fred over Asbjørn Berg Sørensens gode minne.

Vanse, 12 febr 2012
John Billy Nenningsland
Asbjørn Berg Sørensen har trådt ut av tiden, en pilegrim har lagt ned sin vandrestav - for godt. Beskjeden om at Asbjørn var avgått ved døden kom ikke som en overraskelse, han hadde vært syk en stund, vi visste det lakket mot slutten.

Asbjørn var en pilegrim i særklasse, mye fordi han elsket langvandringen. Hele åtte ganger gikk han fra Le Puy til Santiago de Compostela, det er en etappe som det tar to måneder å tilbakelegge, til sammen 1600 kilometer hver gang. Men Asbjørn gikk ikke for å bevise noe som helst, snarere fordi han elsket veien med sine vennlige mennesker, god mat og drikke.

Asbjørn var glad i sine medmennesker og raus med gaver. De to norske unge produsentene som ville lage en film om veien til Santiago, og trengte finansiering, gikk ikke tomhendt fra Asbjørn. Filmen ble sendt på TV 2, og skapte stor interesse for pilegrimssaken.

Troende var Asbjørn ikke, han elsket livet her og nå. Asbjørn ringte meg av og til, ville gjerne jeg skulle sende ham en ny pilegrimsbok. Eller kanskje en gammel gullmynt. Jeg er mye i Oslo, her finnes både bok- og mynthandlere i naboskapet. Han lurte alltid på om jeg trengte penger, sendte gjerne en tusenlapp.

Asbjørn fikk tidlig en høy stjerne blant oss pilegrimer, på mange måter var han "en grand old man" i miljøet. Naturligvis ble han utnevnt som æresmedlem - den første i foreningen.

Vi vil minnes Asbjørn med glede, han var en sjeldent, fint menneske.
Jeg lyser fred over hans minne.

Eivind Luthen
På vegne av Pilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.