Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimssatsing i Halden
08.02.2012 00:55
Det ser ut til at pilegrimsvandring i Halden-området er en relativt ukjent virksomhet, til tross for en flott pilegrimsvei i et behagelig og fint landskap. Nå vil noen ta fatt i saken!


Tirsdag møttes noen av de lokale ildsjelene på kirkekontoret i Halden, og jeg ble invitert med fra Pile-grimsfellesskapet St Jakob.

Vi snakket om status for pilegrimsveien i området, seks år etter at den ble etablert, og hva vi kan gjøre for å få opp interessen for pilegrimsvandring. Vi delte mange tanker og ideer, og mye tyder på at vi skal få til noe i dette området.

Pilegrimsentusiaster i Halden: Ragna Ristesund Hult, Inger Lise Skauge, Jan Ivar Andreassen og Kari Stumberg

Inger Lise Skauge og Kari Stumberg ga i 2010 ut en imponerende og staselig bok: Kirker og kirkegårder i Halden, som ble prisbelønnet av Østfold historielag i fjor. Boken er et resultat av at forfattene fikk Sunnivastipendet i 2009. Den inneholder mange forslag til pilegrims-program for barn, ungdom og voksne i distriktets kirker.

Nå vil forfatterne bygge videre på dette arbeidet med lokale kirkebrosjyrer som skal legges ut i samtlige kirker. Og spesielt interessant er det at de ønsker å lage opplegg for pilegrimsvandring-er for alle de åtte kirkene i distriktet.  Den nyansatte kateketen i Halden, Ragna Ristesund Hult var også med på møtet sammen med kirkevergen Jan Ivar Andreassen. Kateketen ønsker å jobbe videre med oppleggene for barn og unge, blant annet med tanke på pilegrims-opplegg for konfirmanter.


Vi kunne fastslå at pilegrimsveien fra svenskegrensen, gjennom Idd og Halden og videre nordover gjennom Østfold ikke er godt nok kjent, og heller ikke mye brukt. Noe av problemet er at pilegrimsveien ”drukner” blant alle turstiene i området, og det har vært vanskelig å få ut informasjon i media om pilegrimsveien. Det er nok også et poeng at merkingen kunne vært tydeligere.

Guideboken fra 2006 er fortsatt stort sett korrekt, selv om noe av informasjonen bør oppdateres. Vi kunne f eks fastslå at det nå ikke lenger ser ut til å være mulig å få kjøpt mat i de sørlige delene, dvs de drøyt tre milene gjennom Idd til man nærmer seg Halden. Det er også mangel på overnattingsmuligheter i dette området, og alle forslag til løsninger mottas med takk.

Fra Enningdalen i Idd

Asak kirke lå trolig langs en gammel pilegrimsvei. Hit kan det snart komme nye pilegrimer

Planene nå går ut på å lage lokale pilegrims-veier mellom kirkene, med tilknytning til den gjennomgående pilegrimsveien. Disse veiene vil egne seg godt for dagsvandringer, og vil sannsynligvis bli merket med egne pilegrimsmerker. Markering av jubileer og høytideligheter med tilbud om pilegrimsvandring er også aktuelt, noe slik som man gjorde i Drammen i fjor.

Og så er Halden en by med en rik flora av kirkesamfunn, noe som bringer tanken inn på pilegrimsvandring for å markere det økumeniske fellesskapet. Vandringen kan f eks gå innom noen av de kirkene som man ikke kjenner så godt.

Dessuten ligger Sverige bare noen stenkast unna. Dagens pilegrimsvei begynner som en forlengelse av den svenske Bohusleden, og i dette området er det også mange andre svenske turveier. Nordmenn og svensker har i de siste årene vist at vi er flinke til å arrangere ulike former for grensetreff, så hvorfor ikke med pilegrimsvandring?

Det er nok ikke alle som vet hvilken fantastisk natur og historie denne delen av landet vårt har å by på. Nå har vi både tro og håp om at flere skal benytte denne fine pilegrimsveien.

ToBe     

Fra Remmendalen ved Halden. Foto: Lillian Nyborg


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.