Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
13. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Noen fine dager
i
Danmark

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Medlemstur til Solovki og St Petersburg
28.01.2012 23:55
I Kvitsjøen, vest for Arkhangelsk, ligger en eventyrlig verden som på samme tid er et monument over tro og lidelse, liv og død, kultur og teknologi. I august reiser vi dit, og tar også en tur innom St Petersburg


 

Pilegrimsmålet Solovki
Vi skal besøke et øysamfunn som består av 6 store og ca 200 små øyer. På den største øya, Solovki ligger klosterfestningen med samme navn. Denne festningen ble en av Russlands mektigste, et kremlin (som betyr «borg») til forsvar av denne delen av landet. Innenfor murene finnes 19 kirker og kapeller. Klosteret har i flere hundre år vært Nord-Russlands kirkelige senter, og er regnet som en kulturskatt i verdensklasse. Det var blant de første russiske stedene som kom på UNESCOs verdensarvliste.


Klosteret har hatt to glansperioder; den ene på 1500-tallet da den første store kirken og kampesteinsmuren ble bygget, og den andre på 1800-tallet da det ble bygget ny kirke, skipsverft (med blant annet en av Russlands første tørrdokker) og vannkraftverk. Det ble også anlagt en botanisk have med mer enn 100 plantearter på øya, med mange arter som vanligvis vokser mye lenger syd. Solovki var kjent for å prøve ut ny teknologi og fikk tidlig sin egen radiostasjon.

I 1939 ble byggingen av en marinebase og sjøkadettskole påbegynt på øyene. Etter krigen ble Solovkiklosteret brukt av forsvaret. Først i 1992 fikk den russiske kirken kontroll over klosteret igjen og i dag er Solovki-klosteret et historisk og arkitektonisk museum. Et lite brorskap av munker på rundt 10 personer lever på klosteret i dag. I løpet av de siste årene er klosteret sterkt restaurert, og restaureringsarbeidene pågår fremdeles.

Solovki ligger i Kvitsjøen, i Arkhangelsk oblast (region), med Arkhangelsk som nærmeste by. Det nærmeste tettstedet på fastlandet er Kemj.

 

På øya  finnes over 525 innsjøer, 52 av dem er knyttet sammen med kanaler for fløting og transport av folk. Dessuten finnes en gammel dokk til reparasjon av båter, samt en to kilometer lang molo ut til naboøya, Store Muksalma.

Det finnes også et Gulag-museum på området.

 I dag er det mulig å besøke kanalsystemet med robåter.


Vår reise
Her er programmet for vår reise 4- 12 august

4.august
Fly Oslo - Kirkenes  0855 - 1100 med SAS
Buss Kirkenes - Murmansk 1130 - 1830 (russisk tid)
Lunsjpakke om bord i bussen, middag i Murmansk før togavgang
Tog Murmansk – Kemj 1929 - 0604 (5.aug)

5.august
Kemj: Transfer togstasjon - kaia
Frokost før båtavgang
Båt Kemj - Solovki  0800 - 1000
Transfer kaia - hotell
Innsjekk på Solovki Hotell
Omvisning i klosteret

6.august             
Frokost
Båttur gjennom kanalene

7.august             
Frokost
Besøk til Store hareøya

8.august             
Frokost, utsjekk
Båt Solovki - Kemj 1700  - 1900
Middag
Transfer til togstasjon
Tog Kemj - St. Petersburg  2025  - 1211 (9.aug)

9.august             
Ttransfer togstasjon - hotell
Innsjekk på Hotell Moskva
Bysightseeing

10.august           
Frokost
Besøk Vinterpalasset

11.august          
 Frokost
 Peterhofparken og Sommerpalasset

12.august           
Frokost, utsjekk
Transfer til flyplassen
 Fly St. Petersburg - Oslo  1620 - 1825 med Finnair
 
Pris
Stipulert pris for turen er kr. 10. 000,- pr. person
Dette inkluderer:
• Visum
• Buss Kirkenes-Murmansk
• Alle måltider nevnt i programmet
• Togbilletter Murmansk - Kemj, Kemj - St. Petersburg, soveplass i 4 manns kupe
• 3 netter på Solovki hotell på Solovki, opphold i dobbeltrom med frokost
• 3 netter på hotell Moskva i St. Petersburg, opphold i dobbeltrom med frokost
• Sightseeing på Solovki og i St. Petersburg
 
Tileggskostnader:
De fleste middager er ikke inkludert, dessuten kommer i tillegg flyreisene Oslo - Kirkenes pluss hjemreise St Petersburg - Oslo 

Påmelding til Pilegrimskontoret, tlf 22 33 03 11, e-post: pilegrim@pilegrim.no
Frist for påmelding er 23. februar!

Hotellet på Solovki forlanger forskuddsbetaling innen 24.februar. Deltakerne betaler et depositum på 1500 kr etter påmelding til Pilegrimskontoret. Bruk kontonummer 9713 48 52074.
Vi tar forbehold om at turen vil bli vurdert avlyst ved mindre enn 15 deltakere. Det er satt et maksimum på 25 deltakere.     

Vi understreker at dette er en reise for medlemmer av Pilegrimsfellesskapet St Jakob. Medlemskapet koster 400 kr pr år.  

Se oppdatert informasjon om reisene til og fra den organiserte turen her 


Klosteranlegget
Solovkiklosterets bygninger ligger ved stranden i Prosperitybukta på den største av øyene. Området er omgitt av massive murer, som er 8-11 m høye og 4-6 m tykke. Muren har 7 porter og 8 tårn og er satt opp mellom 1584-1594 av arkitekten Trifon. Den er murt opp av svære kampesteiner som er opp til 5 m lange.

Det er også overbygninger på området som er forbundet med overdekkede og buede passasjer. Disse er omgitt av mange hushold-nings- og boligbygninger, et refektorium (spisesal) på 500 m², stenkammere, en vannmølle og et klokketårn.

Blant de mange praktfulle kirkene kan nevnes Uspenskijkatedralen, Preobrazjenskijkatedralen, Bebudelseskirken, og Nikolajkirken. På Sekirnayahøyden bygde munkene en Kristi Himmelfartskirke på 1800-tallet.

Den norske trappen. Foto: VG

Kirken var også et fyr, og dette er verdens eneste kirke som ikke har kors, men en fyrlinse på taket. Under Gulagtiden ble kirken brukt som en av de grusomste straffecellene, og til minne om dem som ble henrettet her er det reist et kors på stedet.

I 2002 spanderte vår norske riksantikvar en ny tretrapp opp den bratte skråningen hvor mange tusen ble sendt i døden.

 

Historie
Før noen bosatte seg der, var Solovkiøyene kjent blant samene, som brukte øyene som gravsted. Bosettingen av den karelske kysten mot Kvitsjøen startet på 1100-tallet, da fiskere og jegere fra Novgorod slo seg ned her. De neste som kom var munker.

En av munkene, Savvatij (Sabbatius), søkte roen og Gud i den vakre, men øde naturen. Han hadde levd i Valaam-klosteret en stund, men han syntes det var overbefolket, og dro videre nordover.

Savvatij fikk høre om Solovkiøyene, og i 1429 kom han seg over til øyene sammen med sin klosterbror Herman. Savvatij er senere blitt ansett som en av grunnleggerne av Solovkiklosteret, men det var ikke han som etablerte det. Den egentlige grunnleggeren, Zosima, levde i en rik familie ved innsjøen Onega. En dag bestemte han seg for å vie resten av livet sitt til munketilværelsen, og ga alt han eide bort til de fattige. Zosima og hans ledsagere gav seg avsted og havnet på Solovkiøyene, der de grunnla klosteret i 1436.

I 1549 fikk klosteret en ny leder, Fillip, som var en enestående energisk person. Under hans ledelse startet utbyggingen av murer, tårn, veier og kanaler mellom flere av innsjøene på øya. Den første store kirken sto også ferdig på 1500-tallet. Klosteret utvidet eiendommene sine raskt, med landområder på kysten av Kvitsjøen og rundt elvene som har utløp i sjøen.

Klosteret økte sin produksjon og kommersielle virksomhet, og ble fort et økonomisk og politisk sentrum i Kvitsjøområdet. Arkimandritten (tittel som tilsvarer øverste abbed) i klosteret ble utpekt av patriarken og tsaren selv. Klosteret var også hovedsentrum for kristningen av Nord-Russland, og oppbevarte en stor mengde manuskripter og gamle bøker. På 1600-tallet hadde Solovkiklosteret rundt 350 munker, 600-700 tjenestefolk, håndverkere og jordarbeidere.

På denne tiden begynte klosteret å spille en større rolle også i forsvaret av Nord-Russland. I 1582-1594 reiste munkene en festning etter ordre fra tsaren, og det ble en av de største og mektigste festningene i Russland. I mange århundre voktet festningen og dens garnison den russiske grensen. Både svenske og britiske flåter forsøkte å erobre festningen uten hell.

På Solovki hadde man en fantastisk gård hvor man drev med landbruk på en eksem-plarisk måte: Solovki-klosteret fikk mange ganger priser på landbruksutstillinger i Paris. Man satte særlig stor pris på nepe fra Solovki,  og smakfull sild og multer fra Solovki ble levert til tsarens hoff. Det var masse godt på Solovki i begynnelsen av 1900-tallet.

Forretningsvirksomheten til klosteret omfattet drift av saltverk (i 1660-årene eide det 54 verk), fiske, produksjon av sjømat, pelsdyrfangst, utvinning av glimmer og jern, perlearbeider mm. Mange mennesker i området var engasjert i klosterets produksjon, og var derfor avhengige av det. På begynnelsen av 1900-tallet deltok klosteret i pomorhandelen med flere dampskip. Dette var en handelsforbindelse mellom pomorer (kystboere) i Kvitsjøområdet og kystbefolkningen langs den nordnorske kysten, med fisk fra Norge og korn fra Russland som hovedhandelsvarer.GULAG
Kort tid etter den russiske revolusjon la sovjetmyndighetene ned klosteret og tok i bruk mange av bygningene til en fangeleir under Gulag-systemet. Da bolsjevikene overtok i 1923, ble munkene deportert, fengslet eller henrettet.

Morgensamling på en av kvinneavdelingene i Solovkifengselet. Tegnet av en anonym medfange

Leiren som ble opprettet i 1923 er kjent under navnet «SLON» (Solovetsky Lager' Osobogo  Naznachenia, «spesialformålsleir»). Til å begynne med var det bare 3 000 fanger som ble bragt hit. På 1920-tallet ble propaganda-filmen «Solovki» spilt inn for å fremme utbredelsen av Sovjetstatens nye avstraffelsesmetoder.

Klosteret og øyene omkring ble etter hvert en enorm fangeleir, med menn, kvinner og barn plassert rundt omkring på flere av øyene.

 

En gruppe russiske prester før henrettelsen på SolovkiFlere kategorier av fanger ble holdt fengslet side om side: Vanlige kriminelle sammen med «hviterussiske» offiserer, ingeniører, diktere, forfattere, historikere, geistlige, økonomer, filosofer, matematikere og enhver som kunne tenkes å utgjøre en fare for revolusjonen. I Transfigurasjonskirken ble fangene forlagt i fireetasjers køyesenger. Alterene ble omgjort til latriner.

SLON var en av de første tvangsarbeidsleirene, en prototyp på Gulag-systemet. Her utviklet og utprøvde NKVD de metoder som etter hvert ble gjengse i fangeleirer over hele Sovjetunionen. Gjennom 1920-årene og 1930-årene ble hundretusener av «kontrarevolusjonære elementer» holdt fanget på øya, og de ble tvunget hovedsakelig til skogsarbeid. Fangene led under dårlige forhold, og flere tusen av dem døde, spesielt i 1920-årene.

Leirvaktene fikk fritt utløp for sine sadistiske tilbøyeligheter. De kunne kle fangene nakne og binde dem fast utendørs til myggenes forlystelse. De kunne tvinge fanger til å balansere dagen lang på horisontale pæler i en høyde som var for høy til å kunne sette ned føttene på bakken. De som falt ned ble slått, eller kunne bli bundet på langs til tunge trestammer som så ble rullet den bratte skråningen fra Sekirnajahøyden 60 meter ned til bunnen.

«De brukte åpent ordet 'Solovki' til å skremme folk med», skrev den russiske opposisjonelle forfatteren Aleksander Solsjenitsyn i sitt verk Gulagarkipelet.

I 1936 ble arbeidsleiren omgjort til fengsel, som ble brukt fram til 1939, like før utbruddet av Vinterkrigen mellom Russland og Finland. Det anslås at mellom 30 000 og 40 000 mennesker ble drept eller døde av sykdom mellom 1923 og 1939 i Solovki.

ToBe

Denne teksten er i hovedsak basert på informasjon hentet fra Wikipedia.

Solovkiklosteret er også omtalt i mange andre fora, bl a i VG-netts reisemagasin
Se nærmere detaljer om Solovki på Google map
Historien skygger over Solovki - Dagbladet 2001
Her kan du lese mer om den hellige Trifon og bl a relasjonen til den norske russisk-ortodokse kirken i Neiden
Les omtalen av Anne Applebaums bok: GULAG
Les også Margrethe Alnesis fortelling fra en reise til Solovki i siste nummer av Pilegrimen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.