Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


På skattejakt i Brussel
16.01.2012 22:31
Historiene om Tintin har jeg lest fra perm til perm. Kombinasjonen av oppdagelser og mysterier appellerte til min eventyrlyst og Tintin var derfor en av mine favoritt-tegneserier

Jeg besøkte Brussel noen dager i høst, mest for å kjenne byen på pulsen, den siste tiden hadde den belgiske hovedstaden vært sterkt preget av Tintin-filmen. Tintin ble nettopp skapt i Brussel av Herge (Georges Remi).

Hergé hører til en de viktigste tegneserieskaperne i verden og ble forbilde for mange på grunn av sin måte å tegne på, med detaljerte, men ryddige bilder og en ren strek. Seriene i tradisjonen fra Hergé henvender seg til både barn, ungdom og voksne, og Belgia ble tidlig  en «stormakt» på det europeiske tegneseriemarkedet.

Både Tintin, Lucky Luke, Spiralis, Viggo og smurfene er født i dette  landet, og den belgiske tegneseriearven blir godt ivaretatt. Det finnes hele seks høyskoler hvor du kan ta en Bachelor i kunsten, og bare i Brussel er det 30 tegneseriebutikker med nye og brukte serier. Det finnes også et eget museum dedikert tegneserier.

På begynnelsen av 1990-tallet bestemte en kreativ sjel at Brussel trengte flere farger. Mottoet syntes å være  at så lenge det finnes  tomme husvegger, er det plass til tegneserier i storformat.  I dag finnes det mer enn 30 slike husvegger. Utendørs kunstutstillingen er i dag kjent som Brussels "tegneserieruter" og organiseres  av byens tegneseriesenter. Hvert år blir nye kunstnere invitert til å komme med sine bidrag. Med over 700 tegneserieforfattere i landet kan man dekorere de fleste av byens tomme gater.

Blant tegneseriene er det Tintin som dominerer gatebildet. Egne Tintin-butikker frister med tegneseriehefter, bilder, leketøy, t-skjorter og annet - det hele presentert i de lekreste utstillinger man kan tenke seg. Det er nesten religiøst, voksne menn lar seg friste av denne nostalgiske verden, og griper etter lommeboken. Mange kontorer  smykkes av "Tintin-stæsj" i disse dager, inkludert Pilegrimskontoret.

Brussel er også kjent for sine antikvitetsmarkeder. Jeg besøkte et av dem, og fant blant annet gamle pilegrimsmerker fra middelalderen. I en stall som solgte bruktpelser kom jeg over en haug med gamle Tintinhefter. Jeg kjøpte ett; "Tintin i Tibet". Albumet handler om Tintins opplevelser i Tibet, og hans forsøk på  å redde sin gamle venn Tchang. Denne storyen er på mange måter ganske atypisk for Tintin- fortellingene, og regnes for å være et av Hergés beste.

Tintin i Tibet høstet bl.a. anerkjennelse av Dalai Lama som ga en pris " Truth of Light" til Hegréstiftelsen. Det er første gang at en religiøs leder har gjort noe slikt. Jeg ga 150 kroner for heftet, prutet ikke. Visste at jeg hadde gjort et kupp. Heftet var utgitt i 1960, altså dreide det seg om en førsteutgave. Liebhabere kan betale mellom 1000 og 2500 kroner for Tibetalbumet.

Tegneseriene ble lenge ikke ansett som et seriøst medium, isteden oversett som ubetydelig eller uinteressant. Fra kunst- og kulturhistorien kjenner man flere eksempler på uttrykk som benytter de samme virkemidlene som tegneseriene for å fortelle en historie ved hjelp av bilder (og tekst). Såvel forhistoriske hulemalerier, veggdekor og relieffer fra oldtidas Egypt såvel som middelalderens Bayeux-teppet og den fortellende kirkekunsten har likheter med tegneserier.

Mitt besøk i Brussel inkluderte også et besøk i bydelen som er oppkalt etter Jakob. Her lå det tidligere et pilegrimsherberge viet til vår helgen. Her ligger blant annet Église Notre-Dame du Bon Secours, en barokkkirke som fungerer som avreisemål for pilegrimer som starter på sin vandring mot Santiago de Compostela, En fin Jakobskulptur pryder kirken innvending.

En del av ruta gjennom Brussel er merket med bronsekamskjell nedfelt i gatelegemet.

I motsetning til Santiago er det ikke kamskjell som står på hovedmenyen i Brussel, snarere "Moules au vin blanc" blåskjell kokt i hvitvin. Apostlen Jakob er heller ikke byens yndling, snarere Manneken Pis.

Det dreier seg om en statue som viser en liten gutt som tisser. Han har hundrevis av antrekk og en del av disse kan en se ved å besøke museet Musé de la Ville som ligger på Grand-Place.

        

Hilsen Eivind Luthen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.