Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Etablering av venneforening for Rundkirken
11.01.2012 21:55
Den middelalderske rundkirken i Tønsberg har ligget lenge i ruiner. Alt for lenge, mener en gruppe entusiaster. I morgen møtes den nye venneforeningen, og håper på stor oppslutning

Rundkirkeruinen i Tønsberg slik den ser ut i dag. Foto: Runar Tveiten

Trenger vi en Olavsruinens Venner spør kapellan Jan Terje Christoffersen i Tønsbergs blad i 2002. Kirkeruinene ble brukt til olsokgudstjenester, men det måtte hvert år legges ned en stor dugnadsinnsats med å klargjøre området før ruinene kunne brukes. ”De fleste kulturinstitu-sjoner har en venneforening, hva med en forening for Olavsruin-en?” spør Christoffersen. Han tenkte først og fremst på å fjerne skrot og søppel, men også utføring av vedlikeholdsarbeid.

Ruinen av Olavskirken

Det har snart gått 10 år, og ivrige sjeler har jobbet videre med tanken. En av dem er vår forenings daglige leder, Eivind Luthen, som utrettelig jobber for å fremme levende historie. Og hvis den kan knyttes til gamle kirker fra middelalderen er han særs godt fornøyd, og enda mer hvis det dessuten finnes spor av pilegrimer.

Og alt dette klaffer helt for Eivind i hans hjemby, Tønsberg. Middelalder-byen, pilegrimsbyen, byen som en gang hadde Nordens største rundkirke. Ruinene ses tydelig i dag, og det er mulig, ut fra sammenlikninger med eksisterende rundkirker, å si en hel del om arkitektur og størrelse. Og det gjør gjerne Eivind Luthen.

Eivind Luthen overrekker en keramisk rundkirke-mdell til biblioteksjefen i Tønsberg

De ivrige sjelene har nå gjort som kapellan Christoffersen en gang foreslo, de har startet en venneforening for den gamle rundkirken. Men deres ambisjoner er langt større enn å arrangere en årlig dugnad med rydding og fjerning av søppel. Nei, deres håp er intet mindre enn å reise en ny rundkirke, mest mulig lik den gamle. Det er langt frem og høyt opp, men venneforeningen er nå i gang, og i morgen, torsdag 12 jan kl 19 holdes et åpent møte i Mariakapellet på Tønsbergs gamle gravplass.

Eivind er full av håp og forventning når han uttaler seg til nettsiden:  
Møtet i morgen er meget viktig, vi etablerer en ny forening som skal ivareta ruinene av rundkirken, utvikle den. Det er stort oppslag om rundkirken i lokalavisen, og mange kommer på møtet.  Rundkirken er en av landets viktigste kirkeruiner, og kanskje den mest spennende.
Pilegrimssaken er tungt forankret til rundkirken som ble etablert av hjemvendte Jerusalem-pilegrimer.

Venneforeningen Ny rundkirke har allerede etablert sin egen nettside, og her vil de orientere om arbeidets gang. Foreløpig er foreningen inne i en fase med å bevisstgjøre almenheten og politikere om kirkens sentrale plass i byens historie, og få aksept for den store ideen om bygging av en replika. De påpeker at vi allerede har mange fullverdige replikaer i landet vårt, som f eks Nidarosdomen. Ny Kirke (Nyker)

Og det er mange eksempler på at bygging av en replika er viktig for å skaffe og formidle historisk kunnskap. Kopien som nå bygges av Osebergskipet i Tønsberg er et godt eksempel på nettopp dette. Foreningen vil også minne om at en kirkeruin kan få en langt større betydning enn dagens ruin i Tønsberg, og da tenker de på Hamar hvor Glasskatedralen på Domkirkeodden er blitt et landemerke. Rundkirken i Tønsberg kan bli en minst like stor attraksjon. 

Rundkirkeruinen, som ligger like ved biblioteket, er ikke bare byens mest betydelige ruin, den hører til en av landets mest interessante. Ruinen knytter Tønsberg til verdens viktigste kirke; Den hellige gravs kirke i Jerusalem, kristenhetens viktigste helligdom. Kirken var klosterkirke for Olavsklosteret, premonstratensernes hovedkloster i Norge. Ruinene til klosteret kan man i dag se under biblioteket.

Ellers kan vi føye til at Eivind Luthen har vist en spesiell interesse for rundkirker i mange år, og planlegger utgivelse av en egen rundkirkebok i løpet av året.

ToBe 

Forrige artikkel om rundkirken, med flere lenker, kan du lese her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.