Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


På nett i 2011
07.01.2012 12:16
Statistikken for nettsiden viser at det fortsatt er Jakobs brønn som besøkes mest, og våre faste sider er også mer lest enn nyhetene. Tallene viser at leserne ønsker praktisk informasjon om pilegrimsvandring både her i landet og utenlands

Jakobs brønn er overlegent best besøkt, med et besøkstall som ligger 2-3 ganger høyere enn andre sider. Dette gjelder ikke bare for hele året samlet, men for nesten hver eneste uke. Hvorfor en så stor del av våre lesere bare velger å besøke Brønnen fremfor å lese nyhetene har vi ikke noe godt svar på.

 


Noen tørre tall
I 2011 la vi ut 128 nyheter, en liten nedgang i forhold til 2010 (160). Antall ”sider” (med tilknytning til menyene på forsiden) var på ca 150, noe som er en reduksjon til halvparten i forhold til året før. En av grunnene til dette er at vi ikke la ut dagsrapporter for fangevandring i fjor. Gjennomsnittlig besøkstall for 2011 er på 347 pr dag, noe som er en god del mindre enn forrige år (456). Det ble registrert nedlastet en datamengde på 98 Gbytes.  

Vår nettside har nå vært på luften i drøyt 10 år, og fra sept 2004 har vi lagret nesten alle nyheter og sider. Dette betyr at vi nå har et saksarkiv over pilegrimsvirksomhet som omfatter 2000 artikler/dokumenter og drøyt 1000 bilder.  Arkivet er ikke basert på kategorier eller systemer, og alt er lagret kronologisk.

Vi gjengir her et av de første bildene  som vi la ut i 2004 - av pilegrimsstatuen i Tønsberg. 


Hva leses mest?
Av de faste informasjonssidene som hentes frem fra menyen på forsiden er det Pilegrimsvandringer i Norge som har flest besøk, tett fulgt av Santiago de Compostela. Av de andre faste sidene er det en liten gruppe som går igjen gjennom hele året, som Pilegrimskalenderen, Overnattingsguiden og lenker til andre nettsteder. Jakobs gull var lite lest i 2010, men dette har tatt seg opp i 2011.

 De utenlandske sidene fikk et oppsving etter at vi i november la ut tre versjoner av samme introduksjonstekst om pilegrimsvandring på engelsk, spansk og nederlandsk. Vi la også ut den norske originalteksten.

Den engelskspråklige siden ble bra besøkt, og noen færre leste den spanske.

    

Velkommen til pilegrimsvandring i Spania med Bente Berg og Gunnar Hokstad, og informasjon om filmen Veien til Santiago skiller seg klart ut som de mest leste artiklene. Dette har naturlig tilknytning til at begge har ligget tydelig fremme på forsiden. Spania-opplegget har vært en gjenganger gjennom hele året, og også flere år gamle Spania-reportasjer fra Bente og Gunnar er kommet med i statistikken.
 

Den nyheten som gjennom hele året er nest mest lest er en liten notis fra april om at Pilegrimsfellesskapet St Jakob hadde fått egen Facebook-side.

Svært mange leste om vår tur til Georgia, og de andre arrangementene i løpet av året; turen til Værne kloster og vandring i Re og Vestfold vakte også stor interesse på nettet. Det samme gjaldt årsmøtet, og ikke minst pilegrimsmøtet i Oslo med besøk av Jostein Gaarder og tema Julemysteriet.

      Tur til Værne kloster

Ellers vakte våre artikler om det nye pilegrimssenteret i Oslo stor oppmerksomhet, og likeså vår omtale av stillingen som leder av et nasjonalt pilegrimssenter.

Våre bokomtaler ble lest av svært mange, omtalen av Galleri Camino i Kongsberg hadde også mange besøk. Det samme gjaldt noen av vandringsrapportene, f eks Unni Bollmans beretning fra Frankrike. I desember var det mange som leste våre omtaler av NRK-filmen Veien til Nidaros


Året som kommer for Pilegrimsfellesskapets nettside
I sommer gikk vi ut med en oppfordring om hjelp til konkrete arbeidsoppgaver med nettsiden og for Pilegrimsfellesskapet St Jakob. Resultatet er at vi hittil dessverre ikke har fått en eneste henvendelse fra folk som vil vil være med på dette interessante og viktige arbeidet.  

Bakgrunnen til vår oppfordring er den store interessen for pilegrimsvandring i Norge og utenlands som vi nå regist-rerer, og et klart behov for informasjon og støtte til pilegrimene. Når det gjelder nettsiden er informasjonstilgangen nå så stor at det kunne lages nyhetsoppslag hver eneste dag hvis vi hadde en redaksjon med tilstrekkelige ressurser.  Jeg har konstant en ventemappe på 40-50 saker som ønskes lagt ut på nettet.

Som vi tidligere har understreket trenger jeg hjelp fra folk med ulik kompetanse til arbeid med denne nettsiden. Jeg ønsker medarbeidere med bakgrunn fra, eller interesse for å redigere nettsider, men også fra folk som vil skrive eller følge opp informasjon og tips om pilegrimssaker. For denne siste jobben forventer jeg ikke annen datakunnskap enn at man kan skrive en tekst på en datamaskin.

Det er fortsatt mulig å melde sin interesse!

Vi har planer om en del oppdateringer i løpet av 2012. Forsiden, og utseendet på de enkelte sidene vil trolig bli endret og tilpasset oppdaterte programmer som nå brukes for nettsider. En viktig, men meget ressurskrevende jobb blir å gjøre hele arkivet vårt på ca 2000 artikler og dokumenter søkbart. Dette er en jobb som vanskelig kan kombineres med den daglige driften av nettsiden, så her er det også behov for hjelp – når vi etter hvert kommer i gang med dette prosjektet.

Og dermed ønsker jeg alle våre nettlesere et riktig godt nytt år, enten du er aktiv pilegrimsvandrer, har gode intensjoner om å komme deg ut på pilegrimsveien, eller du trives best med å lese om andres pilegrimsopplevelser.  

Hilsen nettredaktør Tormod Berger  Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.