Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Hvorfor ikke prøve Camino del Norte?
22.12.2011 23:58
Camino del Norte er kanskje den vakreste av alle rutene til Santiago. Og det er ingen trengsel av pilegrimer langs veien

 

 

Denne strekningen følger kysten langs Biskaya-bukten, og er godt merket. Overnattingssteder er det nok av. De ligger ikke like tett som på Camino Francés, men kvaliteten er den samme. Jeg tok inn på flere ungdomsherberger, her serverte de frokost i tillegg. Ruten byr på en del asfalt, men er lite trafikkert.  Turistkontorene er til stor hjelp med informasjon og karter.

Jeg dro via London til Biaritz og videre med tog til Irun. Dette tok kun en dag. Irun er startstedet, og ligger tett opp til grensen til Frankrike. Jeg hadde skaffet meg tre forskjellige guidebøker: En engelsk som var billig og dårlig. En tysk som var oppdatert og grundig, samt en spansk med gode kart.

Den første etappen byr på bratte opp- og nedstigninger, men utsikten er formidabel med flotte strender, bade- og fiskerbyer på rekke og rad. Byene lå gjerne der hvor elvene rant ut fra innlandet.  Etter Deba svingte ruten inn i landet og forbi Guernika som ble terrorbombet under den spanske borgerkrigen. Som kjent er denne udåden skildret i et av Picasso`s meste kjente kunstverk.

Bilbao er stor og travel, jeg tok derfor en buss ut av byen for å slippe all trafikken.

Güemes anbefales som stoppested. Her bor Padre Ernesto som har et stort herberge. Han har besøkt Norge flere ganger. Jeg ble tatt pent imot og fikk velsmakende mat. Padre Ernesto hører til en av de store personlighetene på Camino del Norte.

De første pilegrimene traff jeg først i Santillana del Mar som regnes av mange for å være Spanias vakreste landsbyer. San Vicente de la Barquera kan også anbefales - her ble jeg godt mottatt av et ektepar som drev herberget. 
Mot Ribadeo flater landskapet ut og det blir det lettere å gå. Asturia er kjent for sin gode mat og vennlige befolkning. Det var en fornøyelse å vandre her og landskapet er rikt på historie.   

Etter Ribadeo blir terrenget mer kupert og skogrikt. Antallet pilegrimer øker mye. Herberget i  Miraz drives av vår engelske søsterforening; Confraternity of Saint James. I Azua kom vi inn på hovedruten Camino Francés.

Det er alltid hyggelig å nå Santiago. Dette var min femte pilegrimsvandring, og jeg har nå fem Compostelaer. Pilegrimsmes-sen får jeg alltid med meg, den er et høydepunkt.

Hostel of Miraz

Til slutt: Jeg anbefaler Camino del Norte, etappen er på 905 km, og jeg gjennomførte den på 33 dager.  Jeg tar gjerne turen på nytt!

Hilsen
Arvid Volden 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.