Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


1450 Softail Pilegrim
22.12.2011 00:22
En anderledes bok om en anderledes pilegrimsreise. Forfatteren Jóna Hafdis Einarsson har tidligere skrevet bok om pilegrimsvandring. Denne gang har hun valgt et helt annet fremkomstmiddel


Pilegrimsreisen foregår på ryggen av en Harley Davidson 1450 kubikk Heritage Softail Classic, derav  tittelen  på boken.

En idé om å utforske andre pilegrimsveier ble til slutt til en morsom kjøretur fra Provence i Frankrike til Santiago de Compostela og tilbake. Reisen går som en slalåmtur langs og over ulike pilegrimsruter i Spania. Nettene tilbringes på  «Paradores de España», en unik kjede av historiske bygninger – slott, kloster, festning – som gjennom årene er blitt til «hotell i særklasse».

Det er en reise gjennom historien, både kulturelt, religiøst og på annen måte, men med moderne hjelpemidler. Det er en hyggelig, avslappende og spennende reise, der natur, mat, vin og historien blir blandet sammen til en smakfull opplevelse.

Forfatteren har tidligere vandret hele veien fra Le Puy-en-Velay i Frankrike og til Santiago de Compostela, i alt 1500 km, og har skrevet bok om det.


Her gjengir vi bokens forord: 
Jeg løfter opp det sotete glasset på motorsykkelhjelmen. I det fjerne ser jeg Pyreneene, den majestetiske fjellkjeden som strekker seg fra Atlanterhavet til Middelhavet, hakkede fjelltopper tegner seg som en silhuett mot himmelen. Jeg kjenner igjen dette bildet: Da vi gikk pilegrimsveien fra Le Puy-en-Velay til Santiago de Compostela, fikk vi Pyreneene i sikte fire dager før vi kom frem til Saint-Jean-Pied-de-Port ved foten av fjellet. Den gangen, for fem år siden, kom vi frem ved hjelp av apostelens hester, nå er det en Harley Davidson som står for fremdriften. Den gangen krysset vi Pyreneene ved å følge Route Napoléon, nå skal vi komme oss inn i Spania ved å passere Pyreneene over Col du Somport-passet.

Jeg sitter bakpå motorsykkelen.
 Frihet.
 Duften av gyvel slår mot meg. Røde valmuer ligger strødd i bondens åker, og i horisonten ser jeg Pyreneene, som et fort mellom Spania og resten av Europa reiser fjellene seg, majestetiske, uforanderlige. 

I denne boken inviterer jeg deg med på en tur som føreren av motorsykkelen og baksetedamen har kalt «Slalåm på caminoene».
Og hvorfor?

Jo, fordi vi skal kjøre langsmed, krysse og stoppe opp ved en rekke pilegrimsveier. I Frankrike er det Via Tolosana, og i Spania er det Camino Francés, Camino Via de la Plata, Camino Aragonés, Camino Inglés, Camino del Norte, for å nevne noen.

I nærheten av disse pilegrimsveiene ligger et utvalg av Spanias paradorer. En parador er et hotell i særklasse, fordi disse bygningene har historien risset i seg. En parador kan tidligere ha vært et herskapshus for adelen, et arabisk fort, et palass, et munkekloster, et herberge for pilegrimer på vei til Santiago de Compostela eller et middelalderslott. I Spania har man tatt vare på mange av disse historiske monumentene ved å omgjøre dem til hoteller. Det finnes nærmere hundre paradorer i Spania, vi skal besøke tretten.

Vårt første stoppested etter at vi har kommet over Pyreneene er Sos del Rey Católico. Så går ferden videre vestover til Olite, Santo Domingo de la Calzada, Lerma, León, Villafranca del Bierzo, Ourense og frem til pilegrimsmålet: Santiago de Compostela. Så kjører vi nordover til Ferrol og deretter østover tilbake til Pyreneene, med stopp i Ribadeo, Cangas de Onis og Limpias, før vi kommer frem til Hondarribia på grensen mellom Spania og Frankrike. Dette er kjente stedsnavn for pilegrimer gjennom århundrer. På hvert av disse stedene ligger det en parador som vi skal stifte bekjentskap med. På reisen mellom de ulike hotellene er det selvfølgelig et utall av steder man kan besøke, det er bare tiden og lommeboken som setter begrensinger for det.

I denne boken kan du lese om munkene som kultiverte vin og fiskeyngel i Monasterio de Santo Estevo, høre legenden om hvorfor det bor en høne og en hane i kirken i Santo Domingo de la Calzada, bli med på et merkelig møte med en pilegrim i baren på Hostal de San Marcos i León, kjenne latinamerikanske rytmer i Ribadeo og lese om hvorfor den mauriske regenten Yacub al-Mansur sparte borgen El Emperador i Hondarribia.

Jeg håper at disse historiene og mange flere som jeg forteller i boken, vil fenge deg! Kanskje lesningen inspirerer deg til å ta en slik tur selv, enten du velger motorsykkel, bil, sykkel eller apostelens hester som fremkomstmiddel.  

Men før jeg skildrer vårt besøk på de tretten paradorene, kan du i de første kapitlene lese om hvorledes etableringen av Spanias paradorer skjedde, få en oversikt over de ulike pilegrimsveiene og bli med på et surrealistisk møte med pilegrimsbyen Lourdes ved foten av Pyreneene.

Vi kjører gjennom Col du Somport-tunnelen og over Pyreneene. En usynlig hånd har dratt et teppe med røde valmuer over fjellkjeden og lagt det ut som en rød løper idet vi nærmer oss Sos del Rey Católico. Jeg tar det for gitt at den røde løperen er ment for oss, og for deg!
 
Da gjenstår det bare å ønske god tur!
ULTREIA!
 

pilegrim på Harley: : «Pilegrimssykkelen», hvor Jóna Hafdis Einarsson satt bak og sugde inn natur og miljø på kjøreturen mellom Provence i Frankrike og Santiago de Compostela i Spania. Underveis krysset de syv ulike pilegrimsruter i Spania. Nettene ble tilbragt på paradorene. FOTO: FONS BRUSSELMANS

Se flere bilder i Østlandets blad
Se også vår omtale av hennes forrige bok Jesu døtre og andre usannsynligheter


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.