Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimen nr 4 er nå ute
21.12.2011 01:05
Julenummeret av Pilegrimen rakk frem til jul! De fleste medlemmene i Pilegrimsfellesskapet St Jakob har nå mottatt bladet, og dere som ikke er medlemmer kan her få et bilde av hva dere går glipp av

Bladet er på 48 sider i farger. Av innholdet kan vi nevne:

Til neste år planlegges en pilegrimsreise til klosterøya Solovki i Kvitsjøen, helt nord i Russland. Margrethe Alnesi har skrevet om klosterets historie, som også omfatter et meget tragisk og brutalt kapittel under Stalintiden. 

 
Vigdis Stapley gikk Caminoen i sommer, og forteller om det store sjokket da de fikk se tv-sendingen om kvelden 22 juli. Den videre vandringen fikk en helt annen karakter, og hun opplevde en svært spesiell messe i Santiago de Compostela da de kom dit på selveste olsokdagen. Hun fikk si noen ord om det som hadde skjedd i Norge – til ca 1000 tilhørere i katedralen. 

Pilegrimenes ankomst til St Tomas kyrkja 2010. Foto: Trond Øigarden

Vi nærmer oss julen med raske skritt, og Anne Hilde Øigarden, pilegrimsprest og prost i Valdres, har delt noen adventstanker med leserne av Pilegrimen. Hun knytter sine refleksjoner til pilegrimsvandringer, og sier at adventstiden i seg selv kan oppfattes som en liten pilegrimvandring 


Bente Berg har erfaring fra mange besøk og vandringer på de forskjellige caminoene i Spania. I dette nummeret av Pilegrimen forteller hun om kirker og klostre i ”det ukjente pilegrimslandet” i Nord-Spania, langs Camino del Norte og Camino Primitivo.

Børge Dahle, friluftsentusiast og pilegrimsvert på Hæverstølen ved Oppdal har mange konstruktive forslag til forbedring av pilegrimsveiene og tilbud til pilegrimer underveis til Nidaros. Antall utlendinger, spesielt tyskere, som vandrer her i landet øker kraftig, og vi må nå diskutere seriøst hva vi tilbyr pilegrimene. Et av de mange irritasjonsmomentene som han trekker frem er stengte kirker. Hvorfor skal pilegrimsveien gå fra kirke til kirke når nesten ingen av dem er åpne for pilegrimer?  

Fengselsprest Kjell Arnold Nyhus sier at han hadde som oppgave å gi de innsatte pilegrimene mer innsikt, og alt tyder på at han klarte det under vandringen i sommer. Det ble et høydepunkt å få være æresgjester hos Christiane og Laurits på Fokstugu. De simpelthen elsker fanger på vandring over Dovrefjell. Nyhus har også tatt med en meget tankevekkende sammenfatning av erfaringer etter fire vandringer.


Skjeberg kirkeAnne Kristin Aasmundtveit har gått en del av pilegrimsveien gjennom Østfold mot Oslo. En flott og lite strabasiøs pilegrimsvei gjennom et nydelig landskap, og hele vandringen er som å gå gjennom en historiebok. Det er enkel adkomst til det meste i dette området, og derfor greit å legge opp sin egen vandring – for folk som bor på Østlandet. Les og la deg inspirere til din egen vandring!
 

Frank Bakkeng har vært gjennom mange års lidelser med bekhterevs sykdom, før han startet et program for personlig gjenoppbygging, og la ut på pilegrimsveien til Santiago.

Mange pilegrimsveier fører til trønderhovedstaden. En av dem går opp Østerdalen og over Tylldal. Petter Aamo skriver om landets nest største teaterstykke som er fremført i friluft, og dette handler nettopp om pilegrimer på vei til Nidaros. ”Jeg skulle selvfølgelig ha grepet staven og vært med, jeg også” skriver han. Til slutt bestemte han seg for å legge i vei, og han har mye å se tilbake på.

 

Tre damer med en samlet alder på 185 år, alle med sine skavanker og plager, hadde den samme drømmen, nemlig å vandre på Caminoen. En av dem var Marie Solli Torstensen, og hun forteller med stor begeistring om en fantastisk tur.

Pilegrimsutstilling i UtrechtEivind Luthen forteller fra en europeisk pilegrimskonferanse i Nederland i oktober.  Han har dessuten beskrevet andre del av den lange pilegrimsveien fra Tønsberg til Santiago, dvs foreløpig bare til Larvik. Der er det, som kjent, gode muligheter for båttransport til kontinentet og videre vandring sydover.
  

Vi får også en presentasjon av kunstneren Urd von Hentig. Født i Tyskland, bosatt nær Lindesnes. Hun beskrives som et observerende medmenneske, som blant annet har laget mye kunst med pilegrimsmotiv. Hun har illustrert flere pilegrimsbøker, og har stått for utsmykning av kirker og offentlige bygg.

Vestby kirke

Truls-Erik Dahl presenterer noen av Gabriel Scotts vandringsrefleksjoner i forbindelse med åpningen av pilegrimsveien gjennom Vestby i høst. Gabriel Scotts refleksjoner er vel verdt et nærmere studium.

 

Forsiden prydes denne gang av Osebergskipet som nå er under bygging i Tønsberg. Mange av de aktive i dette prosjektet er medlem av pilegrimsfellesskapet, og mange har en drøm om å besøke Catoira i Nord-Spania. Heising av det galiciske flagget over baugen er et uttrykk for håpet om at denne drømmen skal bli virkelighet.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.