Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vil du være pilegrim i Valdres 2012?
02.12.2011 00:14
I juli arrangeres det gruppevandring i Valdres for sjuende gang. Disse vandringene er populære, så du bør være tidlig ute med påmeldingen!


Den eldgamle pilegrimsvegen gjennom Valdres ligger med middelalderkirker som perler på en snor. Arbeidet med organisering og nymerking startet i 2004. Vi har hatt en prøvevandring, seks fellesvandringer, to gruppevandringer og to vandringer med fengselsinnsatte, alle med den turleder som er nevnt nedenfor.   

Valdres har mye prakt å by påVegen går gjennom fire kommuner. Du får se seks nyere kirker, fem stavkirker, fire olavsminner, tre middelaldersteinkirker, to relikvieskrin og mange andre kulturminner. Vi går stier, skogs- og bygdeveger i vakre kulturlandskap og flott natur. Opplev Valdres i sakte tempo. Meld deg ut av hverdagen og bli med oss!

Et viktig pilegrimsmål i middelalderen var St. Thomas-kirken på Filefjell, dit vår veg går fra Hedalen stavkirke. Til St. Thomas-kirken med undergjørende kraft kom folk fra hele Sør-Norge med gaver for å få igjen helsen.

Vandringens mål: St Thomas kirkeVinden fra vest blåste gjennom Valdres da sagnet om Sunniva på Selje kom over fjellet, da biskopen i Svithuns-kirken i Stavanger var vår biskop, og da Thomas av Canterbury ble skytshelgen på Filefjell. Keltisk åndstradisjon med helliggjøring av naturen var en bærende kraft i kristningen av Valdres, og levde videre her.


 
Organisert fellesvandring langs Pilegrimsvegen 29. juni – 7. juli 2012

Fredag 29. juni:
Frammøte på Ildjarntunet ved Hedalen stavkirke om kvelden. Buss fra Oslo kl. 16 og buss fra Fagernes kl. 17 møtes på Nes i Ådal, felles skyss derfra. Middag, presentasjon og orientering før overnatting.

Hedalen stavkirke

Lørdag 30. juni:
Fra Hedalen stavkirke langs gamle Kongevegen over Graslihøgda til Urdevassetra og Valdreshaugen, vassing over Muggedøla, over Øyvasshøgda til Smørhølet og Timannsbrua ca. 21 km. Sti og skogsveg. Overnatting i gapahuk og telt.

I blant gjør vi det litt enkelt

Søndag 1. juli:
Forbi Hølersetra, Tobakkbrenn og Skar til Reinli stavkirke ca. 17 km. Sti, skogsveg og bygdeveg. Overnatting Reinli skole.

Reinli stavkirke

Mandag 2. juli:
Gjennom Liagrenda til Sundvoll og Aurdal kirke i Nord-Aurdal, langs gamle Valdresbanen til Leira ca. 25 km. Bygdeveg og jernbanetrase. Overnatting Valdres Folkehøgskole.

Nord-Aurdal kirke med jernbanetraseen i 1927. Foto: Norsk folkemuseum

Tirsdag 3. juli:
Forbi Tingnes, der Hellig-Olav kristnet aurdølene, til Fagernes, bratt opp på Fodnesåsen, gjennom Fodnesbygda til Ulnes steinkirke, vestsida av Strandefjorden til Røn i Vestre Slidre ca. 23 km. Gangveg, sti og bygdeveg. Overnatting Furulund Pensjonat.

Ulnes kirke

Onsdag 4. juli:
Vestsida av Slidrefjorden til Øyar kapell og Mo kirkeruin, over Einangsbrua til Tingsteinen, der Hellig-Olav kristnet slidringene, og til Maria-kirken eller Slidredomen, middelalderens hovedkirke i Valdres, ca. 12 km. Bygdeveg og gangveg. Overnatting Slidre samfunnshus 

Mo kirkeuin. Fra vandringen 2010. Foto: Avisen Valdres

Torsdag 5. juli:
Opp til Einangssteinen, runesteinen i Gardbergfeltet, langs Slidreåsen, ned til Lomen stavkirke, videre til Høre stavkirke i Vang, langs Kongevegen til Hensåsen kirke ca. 25 km. Sti, skogsveg og bygdeveg. Overnatting Åsvang skole.

Lomen stavkirke

Fredag 6. juli:
Langs austsida av Vangsmjøsa med gravhauger på Leirhol, Olsholmen, kvernhusa på Vennis, og Leinesanden der Hellig-Olav kristnet vangsgjeldingene, gjennom Kviturda til Øye stavkirke ca. 19 km. Bygdeveg. Overnatting Øye skole.

Øye stavkirke

Lørdag 7. juli:
Fra Øye kirke opp gjennom Rødalen og over fjellet langs gamle Postvegen, videre langs Otrøvatnet til St. Thomas-kirken, ca. 19 km.  Sti og stølsveg. Avslutning. Returskyss til Fagernes. Overnatting ordner du selv.     
 Pilegrimsstavene foran alteret i St Thomas kirke

 

Fra vandringen 2010. Foto: Avisen ValdresTurleder er kirke- og lokalhistoriker. Prosten i Valdres er pilegrimsprest og har enkle samlinger morgen og kveld og i kirkene. Turen er åpen for alle livssyn. Maks 30 deltakere.

Pris kr. 4.900 inkl. guiding, overnatting, god mat, bagasjefrakt og følgebil.    
Til sammenligning: 8 dagers fellestur med DNT i Jotunheimen over kr. 5.000.

 
Fra en deltaker: Etter å ha vært med på noen pilegrimsvandringer må jeg si at deres opplegg er det mest velorganiserte – på alle plan – som jeg har deltatt i.
 

Tilbud for enkeltvandrere eller private smågrupper:
Hvert år går noen pilegrimer alene eller i smågrupper. Gjør det du også. Meld deg ut av hverdagen. Gjør dette til en indre og ytre vandring. Pilegrimsvegen er merket med eget symbol og skilt. Det skal være lett å finne fram. Overnattings-tilbud fra gapahuk, lavo, fjøs og småhytter til utleiehytter, pensjonat og hotell. Oversikt sendes med 30 overnattingsmuligheter og 10 dagligvareforretninger. 
 

Pilegrim i Valdres
Guideboka for vegen kan kjøpes i bokhandelen eller hos turleder (pris kr. 200):
Jahn Børe Jahnsen: ”Pilegrim i Valdres – På ny veg mellom gamle kirker”

 
Opplysninger og påmelding til fellesturen
Innen 1. juni til turleder:
Seniorkonservator Jahn Børe Jahnsen, Valdres Folkemuseum, 2900 Fagernes,
tlf. 61359925, mobil 91817950       epost jahnbore.jahnsen@valdres.museum.no
Privat 2918 Ulnes, tlf 61363232    epost jbjahnsen@gmail.com 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.