Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Internasjonal pilegrimskonferanse i Utrecht
22.11.2011 10:03
13 land deltok på konferansen i begynnelsen av november. St Jakob sto i sentrum, og vårt pilegrimsfellesskap var representert


Tema for konferansen var Pilegrimsvandring til Santiago – en felles kulturarv for alle europeiske land.
Også i et fjernt land som Japan har de en egen Santiagoforening. Deres representant fikk nyss om denne konferansen bare et par dager før den startet, og kastet seg på det første ledige flyet til Europa. Ellers var også USA representert sammen med 11 europeiske land. Fra Norge deltok Eivind Luthen (Pilegrimsfellesskapet St Jakob) og Stein Thue (Pilegrimsfellesskapet St Olav). 

Kroatiske jakobsvenner

Utrecht er den nest største byen i Nederland, og byr på (nedlagte) klostre, middelalderkirker og landets største kirketårn. Her finner vi bebyggelse fra 1600- og 1700-tallet, intime kanaler og flotte museer.

Vi var ca 70 personer som ble ønsket velkommen av borgermester Aleid Wolfsen, i byens nyrestaurerte rådhus. Hans tale ble fulgt opp av Joost Bol, leder for den hollandske pilegrimsforeningen. Velkomsthilsen ble også fremført av Maria del Camino Triguero fra Xacobeo de Galicia.

Deretter fulgte et velkomstmåltid i Janskerk som er tilholdssted for den hollandske pilegrimsforeningen. Verdt å nevne er at den teller ca 10 000 medlemmer, altså er den verdens største Santiagoforening. God mat og vin ble servert, pluss en presentasjon av den amerikanske filmen "The  Way".

Joost Bol

Pilegrimsstatue ved inngangen til Catharijneconvent

Programmet neste dag var lagt til Catharijneconvent som blant annet viser en pilegrimsutstilling, sikkert en av de fineste jeg har sett. Under konferansen fikk vi en flott omvisning.

Det var lagt opp til presentasjoner fra de enkelte land, Stein Thue gjennomførte en god presentasjon av våre to foreninger, viet til St Olav og St Jakob.

Et av hovedforedragene gjaldt en berømt guidebok (Itinerarium Brugense) fra ca 1380, mens en annen foreleser dvelte ved de forskjellige caminoene; At the dawn of the new millenneum the Camino de Santiago has changed into a network of pilgrims routes that stretches across Europe. In what sense this network is different from any other network from cultural routes? Does the Camino de Santiago start at the spanish border or at the edges of Europe? Is one a St James pilgrim when walking from Crakow in Poland to Vezelay in France?
På norsk kan vi kanskje spørre: Starter caminoen ved den spanske grensen eller ved Europas grenser? Kan man regnes som Santiagopilegrim hvis man starter i Krakow i Poland i retning Vezelay?

Av underholdning kan jeg nevne Simone Awina som sang sjelefullt for en begeistret forsamling under kveldsmåltidet i Nicolaikirken.

Fredag ble åpnet med foredraget :  Pilgrimage, as old as mankind, yet as actual as it has always been. Vår gode danske venn Bent Jul skulle holde neste foredrag, men på grunn av sykdom måtte han melde frafall. Jeg ble bedt om å holde et foredrag i hans sted. Det handlet om pilegrimsbevegelsen i Norge. Vår polske venner holdt også flere foredrag om sine revitaliserte Santiagoveier, og dette ble fulgt opp av pilegrimsvenner fra Kroatia.

Tunge og reflekterte foredrag ble presentert av prof dr Paul Post; The modern pilgrim; perspectives from fields of the sacred  - eller på norsk: Den moderne pilegrim, perspektiver fra det hellige ståsted. Også verdt å nevne var det meget reflekterte foredraget til prof Frans Maas Arriving in Santiago, the end of the pilgrimage?

Avskjedsmåltidet var lagt til Jacobi kerk (Jakobskirken).

Summa summarum: Vi gratulerer og takker våre hollandske Santiagovenner for et hyggelig og utbytterikt møte. Stemningen var på topp, det hele var meget godt arrangert med kaffepauser, lunsj og middag. Og Vår Herre velsignet det hele med sol og varme.
Våre polske venner avsluttet arrangementet med å invitere alle til Krakow til den neste europeiske konferanse. Det takket vi alle ja til - med glede!

NB: Jeg kommer til å utdype flere av foredragene i Pilegrimen nr 4Olavskirken i Amsterdam

Underveis til det store Santiagomøtet i Utrecht tilbrakte jeg noen timer i Amster-dam. Jeg gikk av ved Sentralbanestasjonen og vandret inn i Gamlebyen.

Det første jeg støttet på var en plakett til minne om Olavskapellet. Det er nevnt i 1475, og ble trolig reist av nordmenn som seilte på Nederland. Kirken ble regnet for å være en av de eldste i Amsterdam. I tiden 1578-1615 fungerte kirkebygget som det første handelshuset i Amsterdam.

Etter 1645 ble huset mye ombygd, og fikk nå funksjon som protestantisk kirke. Byggmesteren het Hendrick De Keyser og han fikk følgende innskrift satt inn over døren. Spes Altera Vitae -  "Håp om et bedre liv". På 1900-tallet ble kirken mye ombygd igjen, og har de siste hundre årene hatt mange funksjoner.

Og nærmeste nabo er skjenkestedet Olavspoort, med et fantastisk utvalg av ulike genever-merker

Eivind Luthen

Her kan du lese mer om Olavskapellet og norske spor i Amsterdam


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.