Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Spansk arkitektur i DogA
27.10.2011 11:10
Spania er mer enn strender, sol, tapas og Camino!

Landets geografiske forskjeller og broket historie har skapt en mosaikk av stiler og kunststrømmer opp gjennom tidene. Vi som har gått Caminoen til Santiago, har latt oss fascinere av romanske klostre, gotiske katedraler, renessansepalass og festninger.

Nå har vi muligheten til å nyte en rundtur blant landets fremste moderne byggverk som er representert i Oslo, i DogA’s lokaler i Hausmannsgt.16.

I DogA (Design og Arkitektursentret) vises noen av Spanias mest moderne og spesielle byggverk. Utstillingen, som er iverksatt av det Spanske Turistkontoret, Repsol, den Spanske Ambassaden og reisebyrået restplass.no presenterer nyere spansk arkitektur og gir innblikk i Spanias kreative verden og kulturelle mosaikk.

Det er hele 33 byggverk som er representert. Disse byggene viser de nyeste og mest interessante spanske arkitekturprosjekter i vår tid, og hvordan deres rolle i nærmiljøet på en helt spesiell måte har bidratt til de ulike byers utvikling.

Selvsagt er Vitenskaps- og kunstbyen i Valencia representert, og likeså økobyen Montecorvo utenfor Logroño. Her finnes flere bygg fra Barcelona, Bilbao, men også fra mindre steder i Spania, som flyplassbygningen med fasade som et dyrket jorde, beliggende i Lleida.

Jeg har lyst til å nevne ett bygg som fascinerte, og det var fra vinbyen Ciudad del Vino i Baskerland: Marques de Riscal. Det var den anerkjente arkitekten Frank O. Gehry (den samme som står bak Guggenheim i Bilbao) som står bak det ambisiøse prosjektet. Gehry har laget et spektakulært bygg, med luksuriøse suiter som alle har fantastisk utsikt til det omkringliggende vinlandskapet.

Han ønsket å skape et bygg som fløt mellom vinrankene, og der fargene i den vakre fasaden og de bølgende formene gjenspeilet landskapet og fargene fra vinflasken Marques de Riscal Reserva. Rosafargen viser vinen, sølvfargen gjenspeiler kapselen på flasken og gullfargen representerer nettingen som dekker flasken! Hotellet er tilknyttet forskning og utvikling av vin, og så vidt jeg vet, også det eneste sted du kan få vinterapi-behandling! Hotellet rommer naturligvis en imponerende vinkjeller og vinbibliotek.

På utstillingen i DogA er det både videofremvisning av prosjektene, modeller og bilder foruten fastsatte omvisninger. Undertegnede har i dag vært med på en omvisning av Karen Astrid S. Sand, som uten tvil har vært med på å berike mitt bilde av Spania.

Utstillingen varer frem til 3.nov, og det er kun en guidet omvisning igjen: 2.nov kl.10.00

Får du ikke med deg den, så bruk i så fall helgen til et besøk på egen hånd. Utstillingen er interessant både for arkitekter, designere og andre som er interessert i et land som fronter arkitektonisk innovasjon i det 21.århundre.

Rose Zavodny


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.