Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Hva er mystisk med Julemysteriet?
24.10.2011 23:55
50 fremmøtte på Pilegrimsfellesskapet St Jakobs høsttreff kom litt nærmere et svar under møtet mellom Jostein Gaarder og Trond Muri sist lørdag

Jostein Gaarder er som en ivrig, entusiastisk guttunge. Han klarer ikke holde seg i ro, han snakker med hele ansiktet, hele kroppen. Historiene bare renner ut av han, det er som om han er både imponert og overbegeistret over at så mange har møtt opp for å høre hva han har å si.

I samtalen får pilegrimen Trond stor anerkjennelse fra forfatteren Jostein for hans store prosjekt med å levendegjøre den  mystiske boken, og vi får inntrykk av at det er to gode barndomsvenner som nå møtes på Kampen i Oslo.


Tiden og veien

”Husk at tiden er en kraftig utforbakke” sier Gaarder. Han forteller om arbeidet med boken, om hvordan han jobbet med å få geografi og historie til å passe til denne merkelige historien, hvor alle fakta måtte stemme. Som hans valg av den rette pilegrimsvei fra Steen og Strøm til Betlehem, det er faktisk flere alternativer.

Det var så mye han måtte ha med: Rottefangeren i Hameln, St Nikolas i Myra, apostelen Paulus og hans sterke møte med Jesus i Damaskus, og mye, mye mer. Han brukte oppslagsbøker; historiske atlas og reiseguider. Han har ikke gått denne lange veien selv, men setter stor pris på at Trond Muri nå jobber med saken: ”Du går i mine fotspor, men jeg føler også at jeg går i dine”, sier han til Trond.

”Visste du at det var rabarbra i Rhindalen i middelalderen?” spør pilegrimen, og forfatteren må innrømme at her tok han nok en sjanse.

Det er typisk for Jostein Gaarder at hans historier består av flere lag som ligger utenpå hverandre, og så kan man lure på hva som er det egentlige, det viktige. Julemysteriet er ikke noe unntak, slett ikke! Og han har lagt vekt på at dette er en bok for hele familien, ja, noe av stoffet er kanskje best egnet for voksne.


Historien

Boken handler altså om gutten Joakim som får en gammel adventskalender med luker som aldri har vært åpnet. Hver luke inneholder en hemmelig, merkelig, mystisk historie om den lille jenta Elisabet som ser at et lite lam i leketøysavdelingen i Steen og Strøm i Oslo plutselig blir lei av å være leketøy og begynner en meget lang løpetur ut av butikken, ut av Oslo, gjennom Europa og videre helt til Betlehem.

Joakim leser en ny historie hver dag når han åpner en ny luke, og vi følger Elisabet hele veien, og bakover i historien i 24 årstrinn frem til år null. Da kommer hun frem til målet, stallen i Betlehem, hvor Jesus nettopp er født.

Parallelt med Elisabets historie får vi hver dag høre hva som skjer med Joakim hjemme i Norge. Han har jo en stor hemmelighet som bare er hans, og foreldrene får problemer med guttens merkelige oppførsel. Og bak det hele lurer selvsagt mysteriet: Hvem som plasserte denne kalenderen i bruktbokbutikken slik at nettopp Joakim skulle finne den. Vi vet at han het Johannes, men hva så? ”Det er jo klart” sier Gaarder med et digert smil: ”Det er jo Døperen Johannes – han står bak alt dette – hele historien”. Og han fortsetter: ”Selv om jeg ikke er en erfaren pilegrimsvandrer så kan jeg min bibel!”

Vi åpnet møtet med at Anne Kristin Aasmundtveit leste Salme 121, En salme ved festreisene, fra den nye bibeloversettelsen, og Gaarder kommenterte at dette passer ypperlig til det han hadde på hjertet. Boken hans er en litt annen måte å presentere evangeliet på.


En kvart evighet?
 

Mysterieforfatteren skriver mye om engler; en troskyldig, liten barneengel og mange voksne og erfarne. Engler lever evig, og da kan man f eks få en interessant diskusjon om det er forskjell på en halv og kvart evighet. Gaarder filosoferer litt over hvorfor vi er så opptatt av at englene skal ha vinger. De trenger jo ikke fly som fugler for å komme seg frem

Kanskje vårt idylliske englebilde er litt for mye opphengt i det vi lærte på søndagsskolen? Men englene må i alle fall være med, de skal jo synge til Guds ære på Betlehemsmarken! Og de dukker opp titt og ofte mens Elisabet og lammet springer den lange veien. Og sannelig er det både hyrder og noen vismenn som vil være med på ferden, og enda flere sauer. ”Til slutt er det sauer nok til å møte Jesus”, sier Gaarder.


Juleevangeliet

De fleste av oss kjenner juleevangeliet best fra det Lukas forteller, men Matteus er også viktig. Lukas har med englesangen, Matteus forteller om de vise mennene. Gaarder minner oss på at Bibelen ikke sier ett ord om at de var tre, og ikke heller at de var konger.

Men det som er mer interessant er at de representerer den andre rådende kulturen i denne delen av verden: den persiske. Det er en meget sterk symbolikk i at den persiske og jødiske kulturen møtes nettopp her, i Betlehem, hos Jesusbarnet. Han trekker en parallell til Paulus’ tale på Areopagos mange år senere. Her møtes igjen to kulturer, to helt forskjellige tankesfærer. Og dette kan vi føre videre frem til oss selv: Vi kan tenke litt over hvor vi selv står, og om vi er vismenn eller hyrder – eller hvorfor ikke sauer - i møte med Jesus.

Boken Julemysteriet er oversatt til 27 språk, og Jostein Gaarder gleder seg over at flere av disse språkene representerer kulturer hvor kristendommen ikke er særlig kjent eller anerkjent. Han nevner også at han ble intervjuet på japansk fjernsyn, av folk som var helt ukjent med hva julen egentlig er.

Jostein Gaarder har mer han vil si oss: ”Husk at det er en evangelisk tanke at jo mer kjærlighet vi gir hverandre, til mer kjærlighet blir det i verden!”

Og han avslutter med en appell:
Husk at du ikke er korsfarer. Du er pilegrim - det er det motsatte!

- og får en liten gave av pilegrimsvennen Trond 


Og ellers --

Trond i VeneziaTrond Muri fortalte sin egen historie fra sommerens vandring fra Aosta til Venezia, og tok også med noen godbiter fra forrige års opplevelser i Sveits. Han fulgte en del av Via Francigena som går fra Canterbury til Roma, og møtte ikke bare den aller første pilegrimen, men fikk også oppleve gleden ved å bo på et italiensk pilegrimsherberge sammen med andre pilegrimer.

På programmet hadde vi dessuten tatt med en bildereportasje fra pilegrimsturen til Georgia i september, og videoinnslag med georgisk musikk og dans. Vi fikk også snakket litt om fremtidige turer.

Som vanlig var det god servering med ost og kjeks, vin og kaffe. Og like tradisjonelt er bokutlodningen som Eivind Luthen står for. Pilegrimsfellesskapets styreleder hadde som vanlig en fast hånd over arrangementet, og sørger alltid for at bordene er skikkelig pyntet. Denne gangen hadde han med seg en hel liten saueflokk som ble plassert på bordene.

En stor takk til Trond og de to meget driftige styredamene Lisbeth og Maria for et særdeles vellykket arrangement!  

ToBe
     
        


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.