Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Store opplevelser i Georgia
04.10.2011 23:12
Turen til Georgia var fylt til randen av gode opplevelser, sterke inntrykk, mye informasjon og flott fellesskap. 20 pilegrimer dro sydøstover 1 september, og fikk noen herlige dager i Kaukasus


Vi hadde utgangspunkt i den gamle særpregede hoved-staden Tbilisi, og tok flere turer mot nord, syd og nordøst i landet. Vi beveget oss langs den tidligere meget spente grensen til Syd-Ossetia, fikk et blikk inn i den russiske provinsen Ingusjetia og klatret opp i de bratte fjellene i ørkenområdet ved Aserbadsjan, hvor vi fikk et godt bilde av hvordan de gamle eremittmunkene levde i sine huler.

Det mest spektakulære var likevel bilturen på ca 8 mil opp til en fjellandsby ved grensen mot Dagestan. Vi fulgte noe som liknet en krøttersti som klorte seg fast i bratte fjellveggen opp mot 3000 meters høyde, og noen valgte å ta helikopter tilbake til lavlandet.

Det var mye som imponerte oss, ikke minst hvordan dette fattige folket tar vare på sin historie, ikke minst de gamle kirkene, og at unge mennesker igjen søker til klostrene etter Sovjetunionens begravelse.

Noen av oss hadde kanskje trodd at dette skulle bli en behagelig bussvariant av en pilegrimsreise, men dette skulle vise seg å ikke stemme helt. Reiseleder Eivind Luthen og vår dyktige lokale guide, Maja hadde lagt opp et program hvor det virkelig ble anledning til å bruke bena! I et nytt og anderledes landskap for de fleste av oss. Og en ting fikk vi tydelig erfare: Det er bratt i Kaukasus!

Jeg spurte noen av deltakerne hva som var det beste med turen, og svarene finner du nedenunder. Vi vil komme med en grundigere rapport i Pilegrimens julenummer, og vil også vise bilder fra turen på pilegrimsmøtet i Oslo 22 oktober.      

Ingegerd Berner, Skåne i Sverige:
Jeg satte spesielt stor pris på møter med menneskene i dette landet, f eks oppe i fjellandsbyen Omalo. Sangen og dansen og hele stemningen som vi fikk oppleve sammen med lokalbefolkningen var fantastisk! Jeg vil også nevne de unge rytterne som jeg fikk en god prat med oppe i fjellene.

Margit Gjørv, Røldal:
Jeg tenker spesielt på de georgiske fjellene, og at vi fikk bruke kroppen på skikkelige vandringer. Disse strabasiøse fjellvand-ringene var jo rene botsgangen, og kombinasjonen med at vi fikk besøke klostre og kirker høyt til gjorde stort inntrykk på meg.

Ann-Mari Ruud, Oslo:
Det å se de gamle, fine kirkene høyt oppe i fjellene var som virkeliggjøring av en drøm for meg. Jeg tenker da spesielt på Treenighetskirken i Kazbegi-fjellene.

Arvid Volden, Fjellhamar:
Det var en sterk opplevelse å besøke klosteret Davit Gareji, og spesielt vårt felles måltid i spiserommet i den gamle hulekirken høyt oppe i fjellet. Jeg vil heller aldri glemme veien inn til Omalo.

Arild Nyhuus, Oslo:
Jeg likte alt! Maten, landskapet, fjellene!

Anne Mari Nyhuus, Oslo:
Jeg tenker spesielt på at vi spiste lunsjen vår sammen i refektoriet i den gamle fjellhulen, under veggmaleriet av nattverden.

Rigmor Pettersen, Oslo:
Høydepunktene sto i kø, og jeg kan jo nevne spesielt de gamle hulemale-riene. Ellers var jeg imponert over møtet med fjellandsbyene hvor folk overlever isolasjon med dyp sne i sju måneder av året. Og så må jeg skryte av maten. Den var meget god, og det var alltid rikelig og mye å velge på.

Reiseleder Eivind Luthen:
Jeg sitter med en god følelse, for alt gikk jo bra. Jeg må innrømme at jeg var litt bekymret underveis. Mye hadde jeg planlagt selv, men fjellturen var utenom min kontroll. Jeg er godt fornøyd med den lokale arrangør, og guiden vår, og jeg må tilføye at det også gjelder deltakerne. De var lojale, positive, tok ting slik de var.

Jeg tror at det skal godt gjøres å oppleve mer av Georgia enn vi gjorde i løpet av 8-9 dager. Vi fikk en unik mulighet til å oppleve noe av den eldste kristne kultur som finnes, og det er ikke dårlig.     

 
Og her er noen flere bilder fra turen:

Utsikt over Tblisi og elven Kura

Rundt om i hovedstaden er det plassert ut mange snodige figurer. Her er en av dem 

Det er en herlig blanding av ny og meget gammel arkitektur i Tbilisi. Her er en moderne bro over Kura 

Her viser Eivind oss hvor Dagny Juel ble myrdet i 1901

Og like i nærheten finner vi bygningen hvor Knut Hamsun bodde

Her ser vi opp til Kazbegi-fjellet på over 5000 m, med Gergeti-kirken og klosteret på fjellkammen foran. Mange av oss gikk opp til kirken, de andre fikk bilskyss

De fleste i gruppen samlet foran Gergeti-kirken. Det er viktig med anstendig påkledning

Veiskilt i ørkenen. Vi skal til Davit Gareji. Det var veldig greit med veiskilt som også hadde latinske bokstaver. Det lokale alfabetet var litt vanskelig å forstå for oss

Klosteret Davit Gareji ligger helt i syd ved grensen til Aserbad-sjan, og fører sin historie tilbake til 500-tallet. I dag er dette et hovedkloster med 12 underliggende klostre i dette fjellområdet

Klosteret er oppkalt etter St David som ville spre kristentroen i Kaukasus. Han bodde i en fjellhule her, og i dag bor de 18 munkene fortsatt i huler

Høyere opp i det bratte fjellområdet ligger en rekke huler som ble brukt av munker i flere hundre år. Her er det meget tørt, og veggmaleriene har holdt seg godt siden middelalderen. Dette er veggbildet i refektor-iet, hvor vi også holdt måltid sammen 

På vei oppover de stupbratte fjellsidene i nordøst passerte vi denne gjeteren

Fjellandsbyen Omalo på drøyt 2000 meters høyde er avstengt fra sivilisasjonen i tiden okt - juni pga snemengden. Vi rakk opp og ned før vinteren kom

Vi bodde i et intimt og hyggelig gjestehus,  med dans og sang, god mat og kalde netter

Og maten ble tilberedt ute over åpen ild

Noen av mannfolkene ble utfordret til å holde tale og tømme et horn fylt med vin. Her er det Knut som tar utfordringen med godt humør 

Mange av oss vandret til nabolandsbyen Shenako. Her er en representant for lokalbefolkningen

Husene i Shenako er for det meste bygget med skifer, og nesten alle har veranda med blonder

En deilig hvil i solen på vei ned fra det kaukasiske høyfjellet

Markedet i Telavi

En typisk representant for lokalbefolkningen  

Tekst og bilder: ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.