Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Englebyen Tønsberg
29.09.2011 21:56
En gang hadde Tønsberg sin egen festdag - det var 29 september, erkeengelen Mikaels dag. Da strømmet pilegrimer og besøkende til Slottsfjellet for å feire mikkelsmesse i Mikaelskirken

Det var – kan hende - en dag med stor "ståhei" i alle byens gudshus, i form av prosesjoner, englemesser, fest og god mat. Denne dagen var den vesle kaupangen under Mikkelsberg en del av et stort åndelig europeisk fellesskap.

Berømte helligsteder (i dag topp-turistdestinasjoner) som Mont St. Michel, La Sacra di Michele, St. Michael Mount, Glastonbury og Gargano feiret alle mikkelsmesse den dagen. Det samme skjedde i tusenvis av Mikaelskirker over hele Europa.

Mont St. Michele

Men en dag brant Mikaelskirken på Slottsfjellet, og snart etter banket også reformasjonen på kirkens dører her i nord. Erkeengelen "forsvant" med all sin "papistiske overtro". I dag ligger Mikaelskirken i ruiner og interessen for våre "fjærlette venner" er redusert til kitschy pynt og new age fantasier.

I vår lutherske virkelighet er englene forvist til ikke eksistens - det samme er tilfelle med kirkeruinene på Slottsfjellet. Men likevel: sporene etter fortidens Mikaelsdyrkelse er der for dem som har øyne å se med, fantasi å sanse med. I Domkirken finner vi erkeengelen flott gjengitt på et av vinduene i skipet som ellers er pyntet med småputtier høyt oppe under taket - det er bare å ta en titt.

Min favorittskulptur i Tønsberg - Nina Sundbyes fasaderelieff på Tønsberg politistasjon - er inspirert av erkeengelen Mikael – om enn indirekte. Skulpturen gjengir en episode fra Slottsfjellets historie. Den handler om kong Sverre som gir grid til Reidar Sendemann. Kong Sverre var en skolert konge, han var sin seier bevisst, han visste også at Slottsfjellet var erkeengelens fremste helligdom i Norden.

Som kjent er det Mikaels oppgave å veie sjelen ved dommedag, men som det heter seg i Draumkvedet, Mikael veier sjelen (som finnes for lett), men likevel veies sjelen bort til "Jesum Krist". Mikael viser nåde. Noe å tenke på for dem som i dag er maktmennesker?
 
Rett under Slottsfjellet finnes det en vennlig gavebutikk som heter "Atelier Englehjørnet". Det pussige er at spisestedet "Draken 1" ligger hundre meter unna.  Det gir assosiasjoner til Mikael - han er ikke bare kjent som sjeleveier, men også som dragekjemper.

Dragen er symbolet på Satan, på det onde. Og mange fremstillinger viser Mikaels kamp med dragen.  Denne striden foregår ved en huleinngang, det vil si inngangen til helvete, derfor var hulekirker ofte viet til Mikael. Mikaelskirken på Slottsfjellet hadde en underetasje som fungerte som hulekapell.

At Slottsfjellet skjuler flere huler og ditto skrekkhistorier er med å fargelegge vår Mikaelsfortelling. "Djevelsprekken" er forresten navnet på en utilgjengelig åpning mellom Ridderstien og tunnelen.

Det er likevel mulig at både erkeengelen Mikael og djevelen kun er fantasiprodukter fra en forlengst henfaren tid; men det er festlig å rusle på Slottsfjellet en vindfull sommerdag, og beundre de fargerike dragene som barna holder i stramme liner høyt over fjellet.

Det er forresten neppe tilfeldig at vår alles kjære prinsesse - hun med engleboken - hoppet  ut i fallskjerm over Tønsberg på begynnelsen av sommeren i år.

Eivind Luthen

Les også forrie artikkel om mikkelsmesse Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.