Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Sjefen runder 60!
20.07.2011 09:36
I dag for 60 år siden kom Eivind Luthen seilende inn i vår verden på ei fjølMen det var det ingen av oss som registrerte den gang. Ikke heller at Tønsberg-gutten ble født omtrent 500 år for sent. Men det har vi merket desto tydeligere etter hvert, vi som kaller oss hans venner – og som er stolte av det.


For vi ser jo at Eivind riktig er i sitt ess når han får på seg sin gamle pilegrimskappe, hatt, taske, stav og kalebass. Og naturligvis: kamskjell både i hatten og litt her og der. Han elsker å trekke trådene tilbake til middelalderen, og gjerne enda litt lenger, og han elsker å formidle sine kunnskaper til interesserte tilhørere.

Han er alvorsmannen med den løse latteren, den litt sjenerte mannen som gjerne tar ordet og beholder det lenge, fagmannen som gjerne glemmer alder og seriøsitet hvis han finner noe som er gøy. Den intenst arbeidende skribenten med hodet fullt av ideer og prosjekter, og samtidig med evne til å kople fullstendig bort alt stress og mas, når det er tid for det. Og humoren ligger alltid på lur, en av hans mange teser er at pilegrimer skal kjennes igjen på latteren og smilet. Vi skal spre glede i pilegrimsarbeidet, også når vi jobber med alvorlige saker.

Jeg har sjelden eller aldri møtt en person med så mange synlige og sterke sider. Han maler gjerne med bred pensel når han skal beskrive noe, og spesielt når han har noen meninger som skal formidles. På samme vis kan hans eget portrett males med bred pensel og kraftige farger. Han forsvinner definitivt ikke i mengden. Det er sjelden man behøver å lure på om Eivind Luthen er tilstede i en forsamling.

Eivind er alltid på søk etter nye inntrykk og ny kunnskap. Hans MP-tjeneste i NATO-hovedkvarteret i Belgia var som bestilt for en ung mann med utferdstrang, og han brukte oppsamlede permisjonsdager til å besøke de fjerneste og minst kjente landene i Europa. Studier i religionshistorie og kunsthistorie ble finansiert med arbeid som nordsjødykker, og noen turer til sjøs. Og vi kan vel ikke se bort fra at pilegrimstanken våknet under hans studiearbeid med Hellig-Olav og Olavstradisjonene?

Pilegrimsvandringen til Santiago i Spania vekket Eivinds interesse allerede på 70-tallet mens det bare var en håndfull som vandret dit. Dette ble til en livslang kjærlighet til landet, byen og pilegrimene. I 1992 ga han ut boken I Pilegrimenes fotspor, og tente en gnist som snart ble til en skikkelig brann da til og med miljøvernministeren ble tent på ideen.  I dag er det stor interesse for pilegrimsvandring i vårt land, og mange er takknemlig for det arbeidet han startet den gang.  

I 1996 etablerte Eivind Pilegrimsfellesskapet St Jakob, og året etter kom første nummer av medlemsbladet, som først het Peregrinus. Han har hittil gitt ut mer enn 50 nummer av Nord-Europas mest innholdsrike pilegrimspublikasjon. Det er også blitt mange bøker, og han skriver fortsatt. 

Jeg har vandret sammen med Eivind, og det kjennes som et privilegium. Han er et levende leksikon, har nærmest klisterhjerne, og han har en egen glede ved å formidle det han vet til andre. Gamle bygninger, klostre, statuer, kirker – han vet mye om det meste. Det gjelder også historie, språk, politikk, teknologi og mye annet.

Flere ganger har jeg også opplevd at lokale guider som får besøk av Eivind ber han om å supplere deres egne historier, eller overta guidingen.

Jeg skulle gjerne ha lest opp disse ordene i en hyllingstale til han på denne dagen, men jubilanten har forlatt landet, og er nettopp i dag på jakt etter nye gamle pilegrimsmål ute i verden.

Gratulerer med de 60 årene,
kjære Eivind!


Tormod Berger


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.