Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vellykket, men våt pilegrimsvandring
13.07.2011 23:34
Årets vandring i Valdres fra Hedalen stavkirke til St Thomas-kirken ble, som vanlig, meget vellykket. Til tross for meget vått vær og et par mindre uhell

   Samling før avmarsj fra Hedalen stavkirke

Allerede i februar var årets fellesvandring langs pilegrimsvegen i Valdres fulltegnet med 30 deltakere. Vi har bare brukt de nasjonale nettsidene, ellers jungeltelegrafen. Antall deltakere har å gjøre med overnattingskapasitet. Vi hadde åtte på venteliste og fylte opp etter hvert ledige plasser. Etter en avmelding to dager før start var vi 29 som møtte på Ildjarntunet i Hedalen fredag 1. juli.  Her var folk fra Tromsø i nord til Risør i sør, fra Karmøy i vest til Solør i øst, samt fra Danmark.  20 kvinner og 9 menn i alder stort sett femti pluss. Eldste og nesten sprekeste mann var 76.

                Pilegrimene fulgte tradisjonen med å legge pilegrimssatevene på alterringen

Etter informasjon, presentasjon, kveldsmesse og morgensamling i Hedalen stavkirke la vi av gårde lørdag morgen. Vedvarende regn hadde gjort myrer og stier uvanlig blaute, så regnklær og gummistøvler var det beste antrekket. Vi vasset uten problemer over elva Muggedøla og ankom Timannsbrua utpå kvelden, der vi hadde samlings- og spisested under en stor presenning foran vår flotte gapahuk og ellers stort sett lå i medbrakte telt. Dagen etter fortsatte vi over blaute myrer til midt på dagen, da kom vi inn på veg og fikk en bil til å hente våre støvler, slik at vi gikk videre i joggesko. Det var kveldsmesse i Reinli stavkirke, overnatting på Reinli skole og morgenbønn i Reinli kapell.  Gjennom Liagrenda mot Aurdal kirke var det silregn, men så lysnet det og resten av dagen langs gamle Valdresbanen var en god økt fram til overnatting på Valdres Folkehøgskole på Leira.

Fjerde dagen startet med morgenbønn på Tingnesodden der Hellig-Olav etter tradisjonen sto da han kristnet aurdølene i 1023. Der var også et TV-team fra NRK Hedmark/Oppland til stede, innslaget ble vist på Østnytt noen dager senere. Vi hadde en halvtimes handlepause i Fagernes før vi vandret i flokk og følge gjennom bygdebyens hovedgate. Jahn Børe orienterer om Hellig-Olavs kristning av aurdølene

Pilegrimsvegen skal være synlig og gå der folk er. Etter bratt oppstigning opp på Fodnesåsen og vandring gjennom barskogreservatet der, fikk vi turens verste regnskur. Det høljet ned og ganske våte reddet vi oss under et tak på Fodnes ridesenter.  Vi fortsatte til Ulnes middelaldersteinkirke og videre til overnatting på Furulund Pensjonat ved Fossheim. Dagen deretter var den korte dagen, en slags hviledag, med besøk i Øyar kapell, ved Mo kirkeruin fra middelalderen og ved Tingsteinen der Hellig-Olav skal ha kristnet folk fra Slidre-bygdene i 1023. Vi overnattet på Slidre kulturhus og var om kvelden til stede i Slidredomen – også en middelaldersteinkirke - ved en kombinert messe- og teaterframsyning om Sunniva fra Selje.

Så kom den lengste vandringsdagen, med besøk ved runesteinen Einangssteinen og i både Lomen og Høre stavkirker, før overnatting på Åsvang skole i Vang. Dagen var en av og på dag værmessig.  Men dagen fra Hensåsen kirke langs austsida av Vangsmjøsa til Øye stavkirke var strålende, med overnatting på Øye skole.  Den siste dagen over fjellet fra Øye kirke til St. Thomas-kirken hadde noen regnskurer, og en matpause ble tilbrakt i et nedlagt sauefjøs. Men siste del av dagen var flott. Etter suppe og avskjedsmesse ble vi hentet med buss tilbake til Fagernes.  

Et lite utvalg av de 29 deltakerneDeltakerne lot til å være svært fornøyde. Det var en meget god gruppe, med godt samarbeid om praktiske oppgaver og mye hyggelig samvær. Fire påmeldte var etter avtale bare med de to - tre første dagene. En av damene falt og kløyvde overleppa, men etter noen sting hos legen vandret hun videre i god stil. Hun falt senere i en bekk, uten at det førte til mer enn stor munterhet.

En av karene fikk problemer med et kne, og fulgte oss de tre siste dagene i bil, noe som var til stor hjelp for andre slitne folk. Feltsenger, madrasser, telt og bagasje ble fraktet i lastebil, så deltakerne bar ikke annet enn en dagstursekk.  Mat var organisert og vi hadde følgebiler å ringe til.

Et særmerke for vår pilegrimsveg er de daglige overraskelsene, der frivillige privatpersoner eller menighetsråd stiller opp med servering, alt fra frukt til kaker og multekrem, med drikke til. Prost og pilegrimsprest Anne Hilde Øigarden tok seg av alt det kirkelige. Seniorkonservator Jahn Børe Jahnsen ved Valdresmusea var ansvarlig turleder og tok seg av de kulturhistoriske orienteringene. Anne Hilde Øigarden

Vandringen var tredje innslag i vårt fem års jubileum, etter vandringslederkurs i mai og vandring med innsatte i juni. Nå håper vi på enkeltvandrere utover sommeren og konfirmantvandringer til høsten.

JBJ

Se reportasjen i NRK Østnytt  Gå ca 7 min ut i sendingen.
Du finner også en omtale med mange bilder på nettstedet Hedalen.no

De to første bildene er tatt av Arne G Perlestenbakken/Hedalen.no. De andre er fra NRK Østnytts sending


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.