Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Historiens mest kjente guidebok er stjålet!
08.07.2011 13:18
En guidebok fra det 12. århundre for pilegrimsvandrere har forsvunnet fra katedralen i Santiago de Compostela. Spanske media mente i går at dette er et av de mest alvorligste tyveriene av historisk og kunstnerisk dokumentasjon i landet.

Det var tirsdag kveld denne uken at katedralens kirketjener Jose Maria Diaz oppdaget at boken var borte. Han satte i gang et grundig letearbeid før han varslet politiet. Boken ble oppbevart i en safe som bare et fåtall mennesker har adgang til.

De siste årene er dessuten sikkerheten rundt safen blitt forbedret med alarm og fem overvåkingskameraer. Kirketjeneren sier at det ikke er noen tegn til innbrudd, og han kan heller ikke si når tyveriet skjedde – bortsett fra at det skjedde en gang i forrige uke.

Denne boken, Codex Calixtinus, er på 225 sider, og er trolig skrevet rundt 1150. Den ble til under pave Callixtus II, som oppfordret til pilegrimsreiser og i 1122 besluttet at alle år da St. Jakobs dag 25. juli faller på en søndag skal anses for å være hellige.

Boken inneholder mye generell historisk informasjon, og er samtidig en av de eldste guidebøkene for pilegrimer som vil gå til Santiago de Compostela.

Her finnes også liturgier, musikkstykker og livshistorien til apostelen Jakob, Den har med veibeskrivelser, beskrivelser av folk og skikker man kan støte på, og andre praktiske råd for pilegrimer.

En liten kuriositet er at den advarer pilegrimer mot å spise lokale fiskeslag: ”det kan føre til rask død, eller alvorlige sykdommer”

 

Kirketjener Jose Maria Diaz ved kopieksemplaret. Foto: Avisen Voz de Galicia

Det bortkomne eksemplaret er ikke det eldste, men det best bevarte. Boken blir bare tatt ut ved helt spesielle anledninger, en av dem var da pave Benedikt XVI besøkte Santiago i fjor høst. En kopi er imidlertid stilt ut i en glassmonter, slik at besøkende kan få se bokens praktfulle, fargelagte bilder og kunstferdige tekst.

En av de kjente illustrasjonene fra boken viser Karl den store med sine riddere på vei til Spania for å gjenerobre landet fra maurerne. 

  Eksperter er nå sterkt bekymret for hvordan boken blir behandlet. Bokens verdi er umulig å fastslå. Den var ikke forsikret, Et forsikringsselskap ble kontaktet i 1990 for å opprette en forsikringsavtale. Den gang ble premien satt til en milliard pesetas, tilsvarende seks millioner euro i dag.

Vi har bedt Pilegrimsfellesskapets daglige leder, Eivind Luthen, om en kommentar til det som nå har skjedd i Santiago:

Tyveriet av 1200-talls verket Codex Calixtinus fra katedralen i Santiago de Compostela har vekket stor oppsikt ikke bare i Spania, men over hele verden. Ikke minst blant alle som er opptatt av pilegrimstradisjonen.

Codex Calixtinus består egentlig av fem bøker, der den ene (Liber peregrinations) er viet veien til Santiago. Denne boken har betydd enormt mye for revitaliseringen av den europeiske pilegrimssaken, og regnes som forløperen til den moderne guidebok.

Guideboken er ikke den eldste, men helt klart den mest detaljrike, mest spennende og mest omfattende i sitt slag. Liber peregrinations er unik, også på grunn av sin friske, personlige stil, på en unik måte kommer man nær pilegrimslivet på 1200-tallet.

 Boken som ble stjålet regnes for å være det fineste og mest komplette eksemplaret av Codex Calixtinus og finnes kun i få utgaver. Tapet av dette verket er uopprettelig. Mange håper nå at boken returneres, den er så og si umulig å omsette.

ToBe

Du kan se en av mange videopresentasjoner av Codex Calixtinus på You Tube  her  


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.