Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Langvandrerne på god vei til Nidaros
05.07.2011 19:41
En stor gruppe forlot Oslo 18 juni, og siden har de gått og gått. Nå arbeider de seg oppover Gudbrandsdalen, og om kvelden den siste dagen før olsok er de fremme i Nidaros

Det startet med høytidelig utsending av ca 20 pilegrimer fra Mariakirkens ruiner under årets middelalderfestival. Etter at første dags vandring var halvveis unnagjort ble pilegrimene med på en spesiell høytidelighet ved Furuset kirke, hvor en egen milestein ble avduket nettopp da pilegrimene kom. Det var Oslos varaordfører Aud Kvalbein som foretok den høytidelige avdukingen sammen med domprost Olav Dag Hauge.

Pilegrimer og avdukere samlet rundt milesteinen. Bilde fra nettsiden til Furuset skoles musikkorps

Vandring i Stange. Foto: Jan ArnebergSiden har pilegrimene vandret nordover, i år langs den østlige veien over Romerike til Hamar. Første natt var det skikkelige senger og ekstra god mat på Olavsgård hotell, før hverdagen meldte seg med litt enklere forhold. Vandringen gikk så over Romerike, via Ullensaker til Eidsvoll, opp i heia til Finnsbråten ved Lysjøen, ned til Espa ved Mjøsa, og videre over Tangen og Stange frem til Hamar.

Da var det blitt søndag, og hviledag, slik det også er planlagt de neste søndagene. Vandringen gikk deretter til Veldre, Ringsaker, Johannesgården i Brøttum, Lillehammer, Øyer – og videre oppover Gudbrandsdalen. I går kveld ankom pilegrimene Ringebu, og har i natt overnattet på Gildesvollen.

Veldre kirke. Foto: Jan Arneberg

Ansvaret for vandrerne er lagt opp som en slags stafett hvor de fire berørte senterlederne tar hånd om vandrerne i sin region. Roger Jensen startet fra Oslo, og fra Finnsbråten overtok Hamar pilegrimssenter med Jan Arneberg som administrator og Kari Kirkeby som vandringsleder.     

Frokost i Johannesgården. Foto: Jan Arneberg1 juli var pilegrimene kommet frem til Lillehammer, og senterleder ved Dale-Gudbrands gård Per Gunnar Hagelien er nå vandringsleder frem til Sjoa. Der overtar senterleder i Dovre, Hans-Jacob Dahl, og han leder gruppen den lange veien frem til Nidaros. Fra Otta til Oppdal sammenfaller vandringen med de tradisjonelle Pilegrimsdagene på Dovrefjell. Her vil flere pilegrimer slutte seg til vandringen, og noen av disse blir sannsynligvis med helt frem til målet: Nidaros og olsokfeiringen.


En fornøyd vandrer

Tron Hummelvoll har vandret mye, og engasjert seg spesielt i området mellom Oslo og Hamar. I år ønsket han å vandre videre på en del av pilegrimsveien som han ikke hadde gått tidligere. Dermed slo han følge med langvandrerne fra Oslo da de kom til Hamar forrige helg, og vil følge dem frem til Otta.

Tron Hummelvoll har vært i Hamar tidligere. Her får han pilegrimsstaven fra biskopen under den store pilegrimsstafetten i fjor

Like før han krabbet ned i posen på Gildesvollen i går kveld fortalte Tron med begeistring om den uken som han nå hadde tilbakelagt. Han fortalte at de er en kjerne på ca 20 pilegrimer, og at det iblant kommer noen til og fra. Omtrent halvparten har planlagt å gå hele veien til Nidaros, og de fleste av disse er utlendinger.

Utedo hører med til det naturnære livetDet virker som om utlendinger som velger å gå her setter av lenger tid enn nordmenn, som gjerne deler opp denne strekningen i flere avsnitt. De fleste utenlandske vandrerne er tyske, men Tron har observert både nederlendere og svensker i flokken. I Tyskland har pilegrimsvandring i Norge vært godt stoff både i aviser og på fjernsyn i det siste.

Tron forteller at det har vært mye regn, men at dette ikke har hatt noen særlig innvirkning på vandrerne. Pilegrimsveien i Gudbrandsdalen går veldig mye opp og ned, men spesielt de utenlandske vandrerne synes at dette er helt greit.

Han forteller videre at vandrerne har opplevd mye kultur, og også fått en markert tilførsel av åndelig føde. Vandringsleder gjennom Hamar-regionen, Kari Kirkeby har bidratt sterkt til dette, men Tron vil også fremheve soknepresten i Øyer og Tretten, Øyvind Sagedal, som møtte pilegrimene ved tre anledninger.

Vandringsleder Kari Kirkeby

Ringebu stavkirkeI går kveld fikk vandrerne servert en god middag i prestegården på Ringebu, før de avsluttet dagen med en kort gudstjeneste i stavkirken.

Tron ber meg om å understreke at hele opplegget har vært meget godt forberedt og organisert, og at både senterlederne og vandringsleder Kari har gjort en imponerende jobb. I Hamar-regionen jobbet senterleder Jan meget aktivt i kulissene med tilrettelegging av praktiske saker etter pilegrimenes behovSnart venter Dovrefjell -

- og på Otta står senterleder Hans-Jacob Dahl klar med et imponerende opplegg. Pilegrimsdagene på Dovrefjell har etter hvert blitt en tradisjon, og Hans-Jacob har vært en sentral person i dette opplegget lenge før han ble senterleder.  Han forteller til vår nettside at det er mange aktører og to aktive grupper som står bak dette, den ene på Dovre, den andre på Oppdal.  Selv skal han være med ut i felten, og vil gå sammen med pilegrimene.

Hans-Jacob Dahl har ledet mange grupper av pilegrimer over Dovrefjell. Her er han sammen med pilegrimsprest i Hamar, Arne Bakken

Ryphusan pilegrimsherberge nær pilegrimsveiens høyeste punkt på Dovrefjell

- Jeg har ikke alle detaljene helt klart ennå, men pilegrimene må deles i to grupper, og jeg klarer ikke å dele meg. Kanskje jeg vil følge hver gruppe i noen dager.

Jeg regner med at vandringsgruppen øker til 30 når de kommer til Otta, og at det vil være 40 pilegrimer som går over Dovrefjell. Gruppen øker ytterligere til ca 50 fra Oppdal, og siste biten, fra Svorkmo og inn til Trondheim blir vi 70. Da må vi dele gruppen i tre.

- Det er veldig hyggelig med stor tilslutning, men jeg føler at det er viktig å beholde gruppesamholdet, eller dynamikken i gruppen. Samtidig er det et rent praktisk spørsmål om overnattingskapasitet og bespisning underveis. Selv med en slik oppdeling må vi finne midlertidige løsninger.

Går gruppene på ulike dager?
- Ja, men alle skal komme frem på samme dag. Det betyr at vi må sjonglere litt med hviledagene, som i utgangspunktet er hver søndag. Noen får utsette hviledagen, og ta den igjen senere.  

Pilegrimsdagene fra 9 til 20 juli er åpne for alle, og pilegrimsvandrerne deltar på de programpostene som de selv ønsker.

Hele programmet er gjengitt på pilegrimssenterets nettside, og vi kan bare nevne: Konsert og aftensang i Nord-Sel kirke, pilegrimsmesse på Høvringen, konsert i Dovre kirke, åpning av fotoutstilling og aftensang i det nye kapellet på Fokstugu, åpning av kunstutstilling i Oppdal, samtalekveld på Hageseter, pilegrimsmesser og konserter i Eysteinkyrkja, åpning av ikonutstilling og foredrag på Hjerkinnhus, kulinarisk måltid på Kongsvold, konsert på Ryphusan og sommerkonsert i Oppdal kirke.

Eysteinkyrkja

Ved veiens ende venter den storslagne olsokfeiringen

Vel fremme i Nidaros er det bare å håpe at pilegrimene har litt krefter og overskudd på lager, slik at de orker å delta i olsokfeiringen. Natten mellom 28 og 29 juli er det olsokvake i Nidarosdomen, og deretter er det mange tilbud til pilegrimer og andre   – i mange dager.

Da gjenstår det bare å ønske vandrerne god tur og mange gode opplevelser før de ankommer Nidaros! 


ToBe


Programmet for hele vandringen finner du her
Avdukingen av milesteinen på Furuset kan du lese mer om her
Og her kan du lese senterleder Jan Arnebergs rapport fra vandringen gjennom pilegrimsregion Hamar


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.