Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Åpning av Galleri Camino på Kongsberg
17.05.2011 23:14
Selvfølgelig måtte det lille og hyggelig galleriet få navnet «Galleri Camino!» «Camino» betyr «veien» på spansk, og det var på Veien til Santiago de Compostela i Nord Spania, at de første tankene om galleriet dukket opp i hodet til pilegrimen fra Kongsberg, Sonja Sandbakk Nilsen

Veien trekker til seg pilegrimer fra hele verden hvert år, og for noen er livet etter «Livet på Caminoen», blitt en ny begynnelse. For Sonja ble det en virkelighet.

Første gang hun tok vandrestøvlene på var sommeren 2008. Da gikk hun sammen med en venninne, men allerede året etter var hun tilbake. Den gamle pilegrimsveien, delvis bygget av romerne for over 1000 år siden, senere formet av tusenvis av føtter, skulle nå bli et veiskille i Sonjas liv.
Mesetaen, - den spanske høysletta
Sonja forteller at når man går alene, dag etter dag, uke etter uke, så kommer man inn i en vandrene meditasjonsmodus. Mesetaen er lang og flat, og ikke et tre finnes som kan gi skygge.

Jeg så toget forsvinne i det fjerne langt bortenfor kornåkerne første dagen,og så var jeg alene på veien, forteller Sonja. Det var som om jeg var selve aksen, og verden og den modne kornåkeren svevde rundt meg.

Mesetaen som er 180 km lang og strekker seg fra Burgos til Leon, er en utfordring for mange. Den kjente tyske forfatter og vitenskapsmann, J.W.Goethe sa en gang at øynene er skille mellom den ytre og den indre verden. Når det ikke er noe å feste blikket på i det ytre landskap, tvinges man til å vende blikket innover i sitt indre landskap. Og går man fysisk fremover, går man mentalt innover, og sannheten er at man går bakover til nye oppdagelser i seg selv. Kropp og sjel finner jordens rytme, og hver dag har nok med sine egne opplevelser.

Hver dag ble det nye opplevelser for Sonja. Hun forteller selv at når hun la seg til å sove om kvelden på herbergene som finnes langs ruten, gledet hun seg til neste morgen hvor drømmer, tanker og planer kunne få romstere helt usensurert rundt i hennes tankeomgivelser.

Sonja tok i mot de gaver som bare stillheten på pilegrimsveien kan gi, og flere og flere bilder dukket opp i hennes indre landskap.

Maleriene
Det å legge ut på langvandring har lange tradisjoner, og bevegelsen i seg selv, - oppbruddet fra noe og reisen til noe bærer i seg dype ønsker om endring. Det er som om tiden fanger vår egen puls og behovet for langsom tid.

Sonja forklarer at hun malte litt som ganske ung, men i hverdagslivet med familie og jobb, ble penslene lagt bort og malingen størknet. Det skulle ta mange år før Sonja tok frem penslene sine igjen, først i fantasiens verden på veien til Santiago, senere ved å jobbe mot de mål hun hadde satt seg.

Drømmen om eget galleri
Men veien fra drømmer om egne malerier og eget galleri har vært alt annet enn lett. Det krevdes både penger og mot til å gå løs på realiseringen av drømmene, men nå står galleriet endelig ferdig, med gule piler som viser veien, akkurat som på Caminoen til Santiago.

Du trenger ikke kart for å finne frem, ler Sonja.
Bare følg de gule pilene så når du frem til målet, før eller siden!

Galleriet har egen inngang på baksiden av det koselige huset i Riegelsbakken 1 på Kongsberg, og inne finner vi, i tillegg til Sonjas bilder, både kamskjellet som er pilegrimenes symbol, pilegrimshatten og vandrestaven.

Vegg i vegg har Sonja sitt lille atelier hvor hun maler så og si hver dag. Lange kvelder i maleklubben og privattimer hos kunstmaler Ingvald Gundersen i Drammen, har gitt resultater.


Når jeg maler får jeg opp mye av den samme følelsen som jeg hadde på Caminoen
, forteller Sonja. En stemning  hvor ord ikke strekker til fordi vi ikke har språk til det, men jeg har farger for det, sier hun og lar penselen gli over lerretet. Hun forklarer videre at det er utrolig frigjørende å male intuitivt, en teknikk som passer henne godt.
Det er som om sjelen fanger det hodet ennå ikke har forstått, sier hun lavmælt.

Jeg betrakter Sonjas bilder, og fanger en undertone av melankoli. Det er noe sakralt i mange av bildene hennes. Andre er fulle av liv og håp, og det er som om jordens egen farge spinner et nett av livet selv.

Jeg leter etter ord. «Vemod,»- er kanksje riktig ord. Stedet der følelser som sorg og glede møtes og smelter sammen.
Det er som om den sakrale stemningen og sårheten blir til en lykkefølelse. En slags lykke og  trygghet som ikke trenger ord, fordi fargene forteller alt som behøves.

Jeg kjenner styrke og fred når jeg står og maler, forklarer hun. Og storheten i Universet.

Tilbake til Caminoen
Mens byggingen av galleriet pågikk, var Sonja flere ganger tilbake på Caminoen til Santiago. Da jeg møtte henne til feiringen av apostlen Jakobs dag 25.juli 2010 i Santiago, hadde hun tilbakelagt flere uker på pilegrimsveien Via de la Plata, Sølvveien fra Sevilla og nordover. Denne sommeren vil hun starte vandringen i Frankrike, i den lille pittoreske lansbyen St.Jean-pied-de-Port, gå over Pyreneene og videre gjennom hele Nord-Spania til byen hun etter hvert er blitt så glad i.

Hva har Caminoen gjort med deg og ditt liv, Sonja? spør jeg etter å ha tatt en runde rundt i galleriet som nå står klart til åpningen lørdag 21.mai.kl.13.00. Under åpningen vil det også bli musikk av Jørn Mosebekk.

Caminoen ble et vendepunkt, svarer hun uten betenkningstid. Jeg fikk et nytt liv, også på den sosiale arenaen. Livet i malerklubben har vært viktig for meg i denne prosessen og gitt meg en utvidet identitet på en positiv måte.

Du har ikke bare malt bilder, men også bygget dit eget kunstgalleri, skyter jeg inn.

Jeg har flyttet mange ganger i mitt liv
, avslutter hun, men først nå har alle brikkene falt på plass, og jeg har endelig funnet roen i dette huset, nå når galleriet er blitt en viktig del av hjemmet mitt.

Etter hvert vil også andre kunstnere kunne ha utstilling her. Hun har også tenkt på aktiviteter med mindre grupper, f.eks. yoga og meditasjonskvelder, temakvelder, foredrag ol. Sonja smiler og ser seg fornøyd rundt om i sitt eget livsverk Galleri Camino!

Aktiviteter som skaper gode energier i huset, legger hun til, før hun vender seg mot lerretet og lar bildet få hele hennes oppmerksomhet igjen.

Tekst og bilder:
Rose ZavodnyVelkommen til åpning av

Galleri Camino
Riegelsbakken 1, Kongsberg
Lørdag 21 mai kl 13

Utstiller: Sonja Kristine Sandbakk Nilsen
Musikk: Jørn Mosebekk

 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.