Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimskontoret venter storinnrykk av pilegrimer
14.05.2011 10:22
Skal du ut på langvandring i Spania? Eller i Norge? Trenger du pilegrimspass, guidebøker eller bøker om pilegrimsopplevelser? Eller noen gode råd om pilegrimsvandringen? Da lønner det seg å legge første etappe innom Pilegrimskontoret

Hva er vel bedre enn gode råd fra noen som har gått selv? Du finner oss i Kirkegata 34. Når du så ringer på dørklokka hører du en hyggelig stemme som ber deg inn.

Eivind Luthen er religionshisto-riker og daglig leder i Pilegrimsfellesskapet St. Jakob. Kontoret ble startet i 1994. Velkjent er det at det ikke har blitt ryddet vesentlig siden.

2011_-_Eivinds_kontor_1.jpg - 27.36 KB
- Noen av oss har feil DNA på rydding, parerer Luthen. Noe han derimot har DNA for, og gjør med stor omsorg, er å veilede dem som vil gå Camino de Santiago.

2011_-_Eivinds_kontor_2.jpg - 36.32 KB

Luthen var i Santiago de Compostela for første gang i 1979. Da kom han sjøvei-en. På 80-tallet reiste han tilbake, og i 1992 kom boka I pilegrimens fotspor ut på Cappelen.

Boka satte mye i gang. Først da fattet myndighetene interesse for pilegrimssaken. Nå er han i Spania en gang i året.

Nytt pass - og stort utvalg av bøker
På Pilegrimskontoret kan han, i tillegg til gode råd, tilby bøker, guidebok og pilegrimspass. Passet har fått et nytt utseende. 

Sterkt anbefalt er boka Vandring i åpent landskap, som for øyeblikket også er på tilbud til 300 kr (normalpris 398 kr). Dette er en inspirasjonsbok fra veien til Santiago, og i bokanmeldelsen fra utgivelsen i 2005 står det at de tre forfatterne har klart å fange en drøm hos det moderne mennesket.

- Standardspørsmålet er: Har du gått selv? Ofte har ikke folk gått selv. De nye trenger kunnskap om praktiske problemer de kan møte underveis. Kanskje det skjer noe med deg? Det er i så fall en ren bonus. Det er hardt å gå til Santiago. Det handler om mestring. Man må regne med blemmer og verkende skuldre. Vandringen gjør noe med deg. Det blir en fysisk sak, snarere enn intellektuelt, sier Luthen.

Tusenvis av pilegrimer in spe har vært innom, for så å forlate kontoret med stjerner i øynene, pilegrimspass i lomma og høye forventninger.  For Caminoen er ingen sportsprestasjon. Mer enn noe annet handler en langvandring om verditenkning. 
                                                    
-Du skal ikke reise nedover med betrakteren eller turistens blikk. Caminoen er ikke for vanlige turister. Den er reklamefri. Turen bør ha en verditenkning som ikke gagner Wall Street – en verditenkning som demmer opp for kapitalismen. Veien gir en erfaring som er noe for seg selv, sier han.

Langvandringens magi
På Pilegrimskontoret reklameres det ikke for religiøse trosretninger. Alle kan gå, uavhengig av religiøs tro, og alle får god behandling.
Luthen, som beskriver seg som coach, eller mentor, gir personlig service og mental oppbacking.

2011_-_Eivinds_kontor_3.jpg - 30.82 KB

- Vi har ikke lagt oss på en internasjo-nal, og mer turistifisert forståelse av pilegrimssaken. Alle får god oppbacking. Enkelte trenger det mer enn andre.

For øvrig anbefaler jeg de fleste å gå veien alene. Pilegrimssaken er lite forstått. Man må ut på langvandring for å forstå hva den dreier seg om.

Han beskriver veien til Santiago som helende. Naturen, blemmene, slitet og rødvinen medvirker til at man kommer nærmere seg selv.

- Slik jeg ser det er det få farer underveis. Man går innenfor et stort fellesskap. Det eneste som kan skje er at du kommer hjem med «leveren i fatle», for det er mye god rødvin. Derimot kan det være farefullt å gå inn i seg selv. Langvandringens magi er at du må håndtere ditt eget liv. Når du så vender tilbake kan du bli menneske på en bedre måte. Det er en mulighet, og hvis det skjer er det en gave. Mestring gir et bedre liv. Glem alle reality-programmer på TV. Dette er ekte reality, sier Luthen.

Gul_pil.jpg - 37.17 KB

Gul pil
Han er også engasjert i den norske pilegrimsaken, og hadde det vært hans bord hadde pilegrimsveien vært merket med ei tydelig gul pil. Han sier spanjoler som kommer hit undrer seg over hvorfor veien ikke er skikkelig merket, og ikke minst hvorfor kirkene ikke er åpne.

- Pilegrimssentre dukker opp som paddehatter i Norge. Men i Spania møter du sjelden slike kontorer, og du trenger dem heller ikke. De innbyr til åndelig turisme. På Pilegrimskontoret er vi i den oppfatning at en pilegrim tar ansvar for eget religiøst liv. De aksepteres med sine ulike behov og ønsker, og vi fokuserer aldri på deres kirketilhørighet og trosfundament. Dette bidrar til at mange opplever det godt og meningsfylt å oppsøke Pilegrimskontoret
ADF


Bak initialene ADF skjuler det seg en ung mann som ble valgt inn i styret til Pilegrimsfellesskapet St Jakob på siste årsmøte. Anders Drengsrud Førde har bakgrunn fra flere ulike fagområder. Ett av dem er journalistikk, ett annet er litteraturvitenskap.

Anders ønsker å bruke sine kunnskaper til beste for vår forening, og hva var da mer naturlig enn å starte med et besøk på vårt kontor i Oslo? Vi regner med å høre (eller lese) mer fra Anders i tiden fremover, både her og i bladet vårt, Pilegrimen.

Nettredaktøren ønsker velkommen til samarbeid. Her på pilegrimsfronten ser det ut til at det alltid skjer mye, og det er nok av temaer å skrive om!
ToBeNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.