Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Alle veier fører til Røldal
13.05.2011 14:58
Kanskje en liten overdrivelse, men i sommer er det minst tre muligheter for å delta i organiserte pilegrimsturer til Røldal. Og nytt av året er en pilegrimseise fra Stavanger til Røldal

           Fra den første pilegrimsvandringen til Røldal

De tre alternativene mot Røldal går fra hver sin retning, og opplegget for turene varierer mye. Den tradisjonelle vandringen fra Seljord med alternative tilkoplinger underveis fra Kviteseid og Dalen gjennomføres etter samme opplegg som før.

For femte gang arrangeres det også pilegrimsvandring litt lenger sør, over fjellet fra Hovden fjellstue til Røldal. Her er det også et supertilbud for de sprekeste: fjellvandring med overnatting i telt og lengre etapper.

Årets nyhet er altså pilegrimsturen fra Stavanger til Røldal. Dette er ikke en først og fremst en vandring, slik som de to tilbudene østfra, men et opplegg som kombinerer båt og buss, og med noen kortere vandringer.

Felles for alle disse pilegrimsturene er at de ender opp ved Røldal stavkirke 1 eller 2 juli, slik at pilegrimene får delta i det tradisjonelle pilegrimsstemnet den helgen. Dette arrangementet legges til den helgen som ligger nærmest gamaljonsok, som var 6 juli. Etter gammel tradisjon var det nettopp jonsoknatten som krusifikset svettet, og ga helbredelse til pilegrimene.

Seljord – Røldal
Vandringen starter i Seljord 23 juni, med ankomst Røldal 1 juli. Underveis blir det tilkopling av pilegrimer som starter i Kviteseid samme dag, og fra Dalen 25 juni. Vandrerne fra Kviteseid kopler seg på hovedgruppen i Morgedal, og de som går fra Dalen møter resten av vandrerne på Åmot. Det er også mulig å henge seg på underveis.

Hele pilegrimsveien fra Seljord til Røldal har en lengde på 164 km.

Seljord kirke. Foto: Wikimedia

Denne pilegrimsvandringen blir i år ledet av Margit Gjørv og prostidiakon Eilev Erikstein. Det er ikke satt noen fast pris på vandringen, men utgiftene vil bli på 400-500 kr pr døgn.

Påmelding til Margit Gjørv, tlf: 97 67 20 91 eller 53 64 71 16. E–post: margjor@online.no.

Det er til nå påmeldt drøyt 20 deltakere, og taket er satt til 40. Ikke drøy med påmeldingen hvis du vil delta!

Nærmere informasjon og detaljert plan for vandringen finner du her

Hovden – Røldal
Det legges opp til to ordinære vandringer over fire dager for normalt utrustede pilegrimer, en tre-dagers for de mer spreke og en dagsvandring for dem som synes at det er greit med bare en dag. Vandringene fra Hovden er lagt opp med et felles måltid og presentasjon/informasjon kvelden før vandringen starter.

Første vandringsdag starter med en tidlig vandregudstjeneste i Fjellgardane kyrkje, like ved fjellstua.  

De to ordinære vandringene starter med kveldssamlinger 27 og 28 juni, med ankomst henholdsvis 1 og 2 juli. Vandringen har en lengde på 74 km i fjell- og skogsterreng. Vandringsledere er prostidiakon Per Emanuelsen og pilegrimsprest Birte Løvåsen. Prisen for denne vandringen er 3400 kr.
Program for vandringene kan du lese her

Tredagersvandringen starter også ved Hovden fjellstue. Samlingsdato er 27 juni, og ankomst Røldal blir 30 juni. Dagsetappene er lengre enn på den ordinære vandringen, opp til 30 km, og overnatting skjer i telt. Vandringsledere er Åse Gullsmed-moen og Vidar Ydse, begge er profilerte idrettsutøvere.  Det er satt en pris på 2900 kr for denne vandringen.

Du kan laste ned informasjonsbrosjyren her

Dagsvandringen 2 juli er på 24 km og starter fra Kaldevatn på Haukelifjell. Det er tidlig start fra Hovden fjellstue, med felles transport frem til startstedet. Fjellstua har rimelig tilbud for overnatting for dem som ønsker å komme kvelden før. Prisen er satt til 590 kr.
Informasjonsbrosjyren kan du lese her

Påmelding og mer informasjon om alle vandringene fra Hovden kan skje via tlf 91 13 65 64 eller via e-post: post@fjellvetten.no. Se også Fjellvettens nettside. Her er det også videoinnslag og bilder fra tidligere pilegrimsarrangementer.

 

Årets nyhet: Stavanger – Røldal
Det er lagt opp til en innholdsrik tur med buss, båt og vandringer i tiden 28 juni – 1 juli Underveis er pilegrimene innom flere kirker, og det blir gudstjenester, tidebønner, meditasjoner, samtaler og omvisinger. I Røldal er det lagt inn deltakelse på pilegrimsstemnet med konsert, korsvandring og midnattsmesse 1 - 3 juli. Prisen er satt til 5000 kr.

Den gamle ferdselsveien gjennom Hylsskaret. Foto: Suldalfoto

Turledere er Reidun Kyllingstad, Eirik Moe og Margun Pettersen. Påmelding til Utstein pilegrimsgard på tlf 51 72 02 13 eller 46 81 57 69, e-post: retreat@utsteinpilegrimsgard.no

Brosjyren for pilegrimsturen kan leses her  

Veien og målet
Dette er tittelen på en masteroppgave om pilegrimsvandring som Kristina Røynås Grundetjern leverte sist høst. Hun tok utgangspunkt i nettopp en vandring fra Hovden til Røldal, som hun selv gjennomførte i 2009. Hele masteroppgaven kan lastes ned her
Pilegrim Kristina Røynås GrundetjernNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.