Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Back in business
05.04.2011 22:26
Kontorsjefen er tilbake på plass – med mange inntrykk fra Andalucia

Det merkes tydelig når kontorsjef Luthen er tilbake. F eks på e-posten. Noen minutter etter at han ankommer kontoret raser det inn saker som han delegerer videre til sin nettslave. Saker som har kommet i løpet av hans fravær. Da vet vi at han er på plass, at alt er ved det gamle. Og nå, etter en uke var det faktisk helt greit at han kom seg tilbake til Kirkegata 34 A.

Eivind har vært på ferie sammen med sin gode venninne Unni. Når han blir bedt om å definere ”ferie” har han et lite forklaringsproblem:

Ja, det betyr at vi ikke har så tett program, tar det litt rolig, litt som det kommer. Slentrer litt hit og dit.

Men det er likevel innen tvil: Turen til Andalucia var langt fra et løst innfall, og det var heller ikke for å oppleve vårprakten i det Sydspanske høylandet. Det spanske turistkontoret i Oslo fant også turen så interessant at de sponset noen netter på skikkelige parador-hoteller for våre to feriegrimer.

Vi vet at redaktør Luthen alltid er ute etter godt stoff om pilegrimene, selv om han har "ferie". Jeg spør om han virkelig fant noe om dette langt der syd. Og jeg hører gjennom telefonen at han gisper forferdet:
OM?? Her er det pilegrimshistorie hvor man snur og vender seg. Overalt! Det er bare spørsmål om øynene som ser, om radaren er rett innstilt. Jeg så ting som kanskje de fleste overser!

Vil han dele det med oss?
Selvsagt! Det kommer mye herfra i neste Pilegrimen. Bare vent og se!

Noe spesielt du vil nevne allerede nå, med noen få, enkle ord?
Hvor skal jeg begynne? Kanskje med den store sjøfareren Columbus? Han hadde prøvd gang på gang å få det spanske kongeparet til å sponse hans store ekspedisjon, men de ga seg omsider i 1492. Da hadde de vunnet over maurerne, som hadde besatt deler av Spania i 700 år. Nå som maurerne var overvunnet satt pengene løsere, og Columbus fikk det som han ville. Han fikk nok midler til å utruste en liten ekspedisjon på tre fartøyer.

Og hva har dette med oss å gjøre?
Mye! Før Columbus reiste ut, sto det i det spanske riksvåpenet: ”Non plus Ultra” – hvilket betyr noe slikt som: ”Ikke noe utover det”. Man kunne se utover havet, og trodde at her var det slutt på verden. Men så kom Columbus tilbake og kunne fortelle noe helt annet: Det er noe mer, en hel verden der ute på andre siden av havet!

Teksten på riksvåpenet måtte endres, og fra nå av het det: ”Plus Ultra” – Det finnes noe mer der ute!

Granada
I Alhambra, som nå var overtatt av den spanske kongemakten, fant jeg nettopp disse ordene, felt inn som mosaikk i murene: Det finnes noe mer!

Vi snakker egentlig om flere palass, og for oss ble det en stor opplevelse å besøke Genrealife, "Sommerpalasset". Dette må være noe av det vakreste parkanlegget i verden!


Her smelter natur, kultur og arkitektur sammen til en overjordisk dimensjon, og det var selvsagt hensikten. Allhambra er naturligvis et toppsted for turister, men stemningen der er likevel litt spesiell - noe hellig, noe forfinet, noe som fortsatt griper de besøkende.


Cadiz
Europas eldste by var en gang Spanias viktigste sjøfartsby. Denne byen er også knyttet til Columbus’ historie, og det var herfra han la ut på sin andre seilas med en stor flåte. Jeg er jo veldig glad i Verdens ende-stedene, og nettopp denne byen helt nede på spissen ut mot Atlanterhavet var virkelig knyttet til Non plus Ultra. De to Herkules-søylene på det gamle våpen-skjoldet markerte en portal inn til verden, eller ut av den. 

Jeg var spent på om jeg fant søylene, og det gjorde jeg – på havna i Cadiz!

Vil du vite mer om disse søylene? Les her!


Sevilla
Det ble ingen besøk i Alcazar. Andre ting var viktigere, og jeg tenker da igjen på Columbus. Her, i verdens største gotiske katedral, ligger hans sarkofag, og den synes godt selv om katedralen er stor. Ja, det er faktisk gjort større ære på Columbus enn kongeparet som muliggjorde hans ekspedisjoner. Deres grav i Granada gjør mindre inntrykk i forhold.

Dette er for øvrig Columbus’ fjerde gravsted. Det sies at han reiste mer etter sin død enn han gjorde i live.


Cordoba
Dette var Europas viktigste universitetsby for 1000 år siden, med et stort innslag av både muslimske og jødiske lærde. Byen var også et meget viktig pilegrimsmål for muslimer, og den gamle moskeen her er kanskje verdens vakreste. Her ville muslimene ikke være dårligere enn de kristne i Santiago de Compostela, og skaffet seg relikvier fra selveste Muhammed. 

Rundt omkring i moskeen har pilegrimer risset inn hundrevis av navn, datidens graffiti. Og det interessante er at europeerne stort sett risset inn bumerker, mens araberne skrev sine navn fullt ut. Alle var visst ikke like opplyste på den  tiden.

Ronda
Dette er fødestedet for den spanske tyrefektingen, med røtter tilbake til 1700-tallet. På mange måter er Ronda for tyrefekterentusiastene hva Santi-ago er for de kristne pilegrimene. Dessuten er den store amerikanske filmskaperen og tyrefektertilhenger-en Orson Welles gravlagt her, selvfølgelig i en brønn! I tillegg er paradoren i Ronda helt herlig, der den ligger ytterst på stupet! (Noe nettredaktøren kan bekrefte).

El Rocio festival - Spain

El Rocio
Pilegrimsmålet El Rocio ligger nord for Cadiz og vest for Sevilla. Det er lagt opp en vandringsrute, Romeria de El Rocio som det tar 3 – 7 dager å gjennomføre. Selve pilegrimsmålet er en Mariastatue, og her er det feiring i stor stil hver påske, med mye bruk av hester. Noen hevder at opptil en million mennesker deltar hvert år.
  

 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.