Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vårvandring på Olavsvei
01.04.2011 11:51
Sist søndag gikk den første av tre Drammens-vandringer av stabelen. I tillegg til den fysiske utskeielsen fikk vi også med oss mye kultur og historie, ikke minst av keltisk art. Og dessuten markerte og merket vi en bit av en ny Olavsvei


Først av alt: En takk til Grete Bergersen som initiativtaker, planlegger, og vandringsleder. Hun hadde lagt alt meget godt til rette, og naturligvis var været også det aller beste. Det skulle bare mangle! Vi var 16 eller 17 pilegrimer, og ca 2 hunder. Tallene varierte litt underveis, ja faktisk ble vi færre etter som vi nærmet oss målet. 


   


Den første Drammensvandringen

Denne første vandringen startet altså litt sør for Drammen, og utover året beveger man seg nordover, frem til Lier på nordsiden i august. Opplegget var både enkelt og funksjonelt, med samling ved Skoger kirke og samlet bilkjøring i to biler til Sande middelalderkirke. Så var det deltakelse på gudstjenesten der, med omvisning og kirkekaffe, og vandring med mange stopp underveis til Skoger. Og vi som kom fra det fjerne Østen, fikk med egne øyne se hvor grensen mellom Vestfold og Buskerud faktisk går. Ingen skilt var å se, men her var vi sammen med lokalkjente mennesker!

Dette var Maria budskapsdag, og et av sidealterne i Sande kirke er nettopp viet til "bebudelsen"

Det ble mye lokalhistorie, godt blandet med Gretes historier om kelterne, som vi fikk presentert meget levende i flere bolker. Vi spiste medbrakte matpakker i Sandes største fellesfjøs, med utsikt ned til noen hundre kuer gjennom store vinduer. Ole Jørgen Storli er melkeprodusent i meget stort format, og fortalte mer enn gjerne om både kuer og melk og lokal historie.

Vi fikk bl a med oss det gamle refsningsstedet, dvs offentlig sted for avstraffing, og flommen ved Brubakken på 1880-tallet. Flommen feide unna den smalsporede jernbanen som først ble bygd her, og fortsatt kan vi se den gamle jernbanetraseen like ved veien.


Hilda
Det er mange mulige vinklinger å velge når man skal snakke om kelterne. Grete ville lede oss frem til den meget spesielle pilegrimsøya Lindisfarne på Skottlands nordøstkyst, og dit nådde vi i Skoger kirke. Men underveis hadde hun valgt å fortelle flere historier om St Hilda, den unge nonnen som var knyttet til Lindisfarne, men grunnla sitt eget kloster i Whitby, ikke så langt unna. Vi fikk høre om hennes oppvekst på 600-tallet, hennes overgang til den kristne tro og hennes standhaftighet, ikke minst i konflikten mellom den keltiske kirken og romerkirken. Hilda var niese av kong Edwin, og vokste opp i kongens slott etter at faren ble drept da hun var liten. Hilda er nær knyttet til biskop Aidan, som grunnla klosteret på Lindisfarne og selv arbeidet for å spre kristendommen til de hedenske kelterne i dette området.


   

Pilegrimene i Skoger
Vel fremme i Skoger nye kirke (som ikke lenger er helt ny), ble vi godt mottatt med varme pølser og kaffe og kaker. Det gjorde virkelig godt å få sette seg ned, selv om dagsetappen ”bare” var på 13 km! I kirkebenkene hadde Grete ordnet med en liten pilegrimsutstilling, noen av gjenstandene var fra utstillingen Pilegrimsspor i Historisk museum i fjor. Og når vi likevel satt der og var gode og mette fikk vi høre om tre interessante pilegrimsturer det siste året. Ole Jørgen Storli hadde sammen med kona si, Kari, besøkt Israel. Hensikten var å kombinere kunnskaper om israelsk melkeproduksjon og bibelhistorie. Vi fikk høre mest om det siste, og fikk se mange fine bilder fra området rundt Genesaretsjøen, som betyr ”Harpesjøen”, fikk vi vite.

Merete Lid hadde gått fra St Jean Pied du Port sammen med en venninnegjeng, og noen av dem var også med her i Skoger kirke. Nå fikk vi se mange fine bilder fra deres vandring. De fortsetter fra Burgos i mai, og vil starte med å besøke prinsesse Kristinas gravsted i Covarrubias.


Grete Bergersen fortsatte sin keltiske beretning i kirken, og konsentrerte seg nå om pilegrims-vandringen som hun deltok på i fjor til Lindisfarne. Hun fortalte om en fin og godt merket pilegrimsvei, behagelig vandring og meget god mottakelse ute på øya. De hadde også en fire-dagers meditativ vandring rundt på Lindisfarne. Hun la til at det hvert år kommer mer enn 600 000 pilegrimer hit.

Den nye Olavsveien

Alle veier fører til Nidaros. Det er kanskje ikke helt riktig, ikke engang for norske pilegrimsveier. Men det er i alle fall flott at pilegrimsveien fra Tønsberg til Oslo nå har offentlig godkjenning som Olavsvei, siden det er naturlig tilknytning videre til Nidaros.

Disse tre vandringene i dette området skal dels markere Drammen bys 200 års jubileum, men også den nye delen av Olavsveien. De nasjonale pilegrimsmyndighetene har sørget for at Grete har fått rikelig med klistrelapper med Olavs-symbolet, og denne dagen ble de første merkene satt opp langs veien i Sande, som erstatning for de gamle, gule pilene som fortsatt er synlige. Søren W Thorne fikk æren av å være førsteklistrer. 

Og etterpå?
Da var i alle fall mine føtter temmelig ømme, og etter noen timer kom den vonde stølheten i begge bena. Jeg haltet rundt et par dager. Dette var jo helt supert! Det tyder på at jeg også rent fysisk hadde veldig godt av turen, og at det ble en fin oppladning til årets pilegrimssesong.

I det hele tatt ble denne søndagens vandring en meget bra start på pilegrimsåret 2011 for min del, og kanskje også for de andre pilegrimene?    

ToBe
          
Programmet for alle de tre Drammensvandringene kan du hente frem her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.