Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Medlemstur til Georgia
29.03.2011 14:42
Etter intens planlegging av medlemsturen til Georgia til høsten er nå det viktigste klart: Dato, pris og program. Vi forlater Norge 1 sept og er tilbake 10 sept


Medlemsturene har tidligere blant annet gått til Armenia og Syria, med stor suksess. Få tilbyr så eksotiske turer som vi gjennom-fører.  På våre ferder får du opplevelser for livet.  Vi reiser som en venneflokk - det betyr at vi er litt friere, men det setter også krav til den enkelte.  Dette er en tur for dem som søker vennskap, eventyr, kultur, nærhet og gode møter. På disse turene må vi ta ting som de er, vi reiser tross alt utenom den "turistifiserte motorvei".

Jeg har besøkt Georgia flere ganger og er denne gang reiseleder sammen med lokalguiden Olaf Malver som snakker dansk/engelsk.

Mindre endringer av programmet vil sannsynligvis forekomme. Ajourført program vil bli lagt ut her på nettsiden.

    

Sikkerhet
Denne turen til det østlige Georgia er lite påvirket av uro, og det er ikke forbundet med noen vesentlig risiko å reise hit. Tsjetsjenia, Dagestan, Ingusetia og Ossetia er derimot deler av Kaukasus man ikke anbefales å reise til uten videre.


Reiseprogram  til "Sjelens land"
Dag 1)
  Oslo – Tbilisi. Vi ankommer Tblisi og hviler ut. Omvisning etter lunsj. Overnatter i Hotel Old Metekhi (vi spiser middag sammen på et hyggelig sted og betaler hver for oss).

Dag 2)  Tbilisi – Mtskheta - Tbilisi. Vi gjør oss kjent med Tblisi. Senere besøker vi det vakre helligstedet Mtskheta (20 minutters kjøring utenfor Tblisi). Pluss klostrene Jvari og Svetitskhoveli. Overnatter i Hotel Old Metekhi.

Dag 3) Tbilisi – Kazbegi. Vi reiser inn i Kaukasusfjellene over høye fjellpass på den georgiske militærveien til Kazbegi, besøker festningskirken Ananuri. Vi overnatter i et lokalt gjestehus i Kazbegi.

Dag 4) Kazbegi – Tbilisi. Vi besøker Tsminda Sameba-kirken som ligger dramatisk under det 5000 meter høye Kazbegifjellet. Vi returnerer til Tblisi. Overnatter i Hotel Old Metekhi.

Dag 5) Tbilisi – Davit Gareji – Signaghi – Laliskuri. Vi drar til David Gareji klosteret, fortsetter til Bodbe klosteret og overnatter i Laliskuri gjestehus.

Dag 6) Laliskuri – Omalo. Vi kjører til Omalo, Tusheti, overnatter i Omalo, i Gogia’s gjestehus.

Dag 7) Omalo – Shenako – Omalo. Dagstur til Shenako. Overnatter i Gogia’s gjestehus.

Dag 8) Omalo – Laliskuri. Drar fra Omalo til Laliskuri og besøker Alaverdi. Overnatter i lokalt gjestehus i Laliskuri.

Dag 9) Kakheti vintur.  Vinsmaking. Overnatter i lokalt gjestehus i Laliskuri.

Dag 10) Laliskuri – Tbilisi – Oslo. Vi bor på Hotel Old Metekhi. Flyr hjem til Oslo.

Hotel Old Metekhi:  Dette er tradisjonshotell ( 4-5 stjerner) som ligger meget sentralt i Gamle Tblisi over elva Mtkvaris, og med fabelaktig utsikt. Herfra er det fem minutters gange til de viktigste severdighetene. (Dere kan jo google hotellet på nettet – og selv se hvor fint det er)


      
Litt om stedene vi skal besøke

Dag 1 - Tbilisi

Fra elven Mtkvaris bredder reiser Tbilisis gamle bebyggelse seg på hver side oppover de bratte åssidene. De flere hundre år gamle balkonghusene har overlevd et tosifret antall jordskjelv, og enda flere invasjoner av ottomaner, mongoler og bysantere. Flere av fasadene har dog gjennomgått en ansiktsløftning i form av nye, friske farger.

Lysene fra de rosa, blå og grønne murbygningene får byen til å se ut som en gedigen askepottlandsby. Flombelysningen fra Narikalafestningen med den store statuen av Karteli Deda, Mor Georgia, ruvende over gamlebyen, forsterker den spesielle eventyrlignende stemningen, som med sine 1500 år er en av de eldste byer i denne del av verden.

Det er nesten som man venter at kamelkaravanene som fraktet krydder og silke mellom Østen og Europa for mange hundre år siden, plutselig skal gjenoppstå og stige frem bak åsen som omgir oss. Den gamle Silkeveien passerte nær ved i sin tid, noe som forklarer Georgias utallige språkvariasjoner, religioner og kulturelle smeltedigel.  

Alle interessante steder ligger nær hverandre med noen få minutters gange fra hotellet. Vi starter vår tur fra Metekhi-kirken (1300-tallet.) Videre til synagogen, Sioni Cathedral, og kirken Anchiskhati (6. århundret). Etterpå tar vi oss opp til monumentet av Moder Georgia og går ned til Narikala-festning (4. århundre).

 

Byen har vært et tilholdssted for folkestammer med svært forskjellig etnisk bakgrunn. Det speiler seg i arkitekturen. Her ligger gamle kirker, synagoger og moskeer vegg i vegg. Det er ganske unikt.  Vi holder oss i den pittoreske middelalderske gamlebyen med sine smale smauer, snirklete trehus og tyrkiske sulfurbad. Den norske stat har bidratt med store penger til å restaurere en del av de gamle husene.

Badene var lenge søkt av kjente diktere som Pushkin og Tolstoy. Vi besøker Hotell London (nå nedlagt) der Knut Hamsun bodde. Og vi besøker Dagny Juels sted der hun ble drept i huset ved siden av. Dersom det er tid/interesse besøker vi hennes velstelte grav.
Kjøp: Vi fristes av vakre ullprodukter, gullsmykker, CD-musikk, tepper og metall-ikoner (røverkjøp).


Dag 2 - Tbilisi – Mtskheta - Tbilisi

Den vesle byen ligger 20 km fra Tblisi. Landets første hovedstad i det 3. århundre. Gamle kirker, kapeller og katedraler innelukket i festninger preger stedet som stelles av blide, sortkledde munker. Er vi heldig blir vi vitner til vakker korsang. Her ble kristendommen først etablert og gjort til statsreligion i år 337. Den ortodokse Mtskheta er for Georiga hva Vatikanet er for den romersk-katolske kirke. (Den ortodokse kirke i Georgia er autonom og har sin egen patriark ("pave)" på samme vis som nabolandet Armenia).

Mtskheta er den mest religiøse by i Georgia med levninger av kulturer som strekker seg tilbake til forhistorisk tid.
Svetitskhoveli-katedralen i Mtskheta er kjent for å skjule kostbare relikvier som Kristi kappe som ble brakt ditt av en jøde i det 3 århundre. Kirken har vært en av de mest søkte og ærede gudshus i Georgias historie. Den er sete for den georgiske kirke, er erkebiskopsete for Mtskheta og Tbilisi. Kirken er den nest største i Georgia og er preget av mange legender. Kirken har status som "UNESCO Verdens arv-sted” sammen med andre historiske monumenter i Mtskheta.

Dag 3 - Tbilisi – Kazbegi

Den georgiske militærveien forbinder Tbilisi med Vladikavkaz i Russland. Veien ble modernisert av russerne i det nittende århundre, men den er mange tusen år gammel og ble nyttet av handels-folk og invasjonsstyrker. Nå strømmer også noen få turister/fjellklatrere til området.
Langs denne ruten drar bussene med alle som vil skaffe seg jobb i Russland (det er stor arbeidsledighet i Georgia). Veien er ca 200 kilometer lang, byr på vakre utsyn, trange daler og flotte utsiktspunkter mot de snekledde fjellene, og strekker seg gjennom Terkedalen, krysser Rocky Ridge via Darial Gorge, forbi Mount Kazbek til Jvari passet, i en høyde på 2379 meter.

Jvari var hjembyen til sersjant Meliton Kantaria i den russiske arme. Han ble fotografert da han heiste det russiske seiersflagget over Reichstag-bygningen i Berlin.

Kazbegi: (5000 meter over havet) er det sjuende høyeste fjellet i Kaukasus. Det ruvende bratte fjellet knyttes til Prometheus som stjal ilden fra gudene, og som straff ble lenket til fjellet for evig tid. Den legendariske Betlehemshulen ligger på 4000 meters høyde og skjuler kostbare relikvier som f.eks. Abrahams telt og gjenstander knyttet til Kristus.


Dag 4 - Kazbegi – Tbilisi

Tsminda Sameba-kirken (1400-tallet) er plassert på 2200 meters høyde. Den er på en måte et symbol på Georgia, der den ligger ensomt, utilgjengelig, og utrolig vakkert til, mellom himmel og jord øverst på et platå under Kazbegi-fjellet. Det er mulig å vandre opp hit, eller fraktes med firehjuls-drevet bil. Vi inntar en god lunsj ved kirken, og returnerer til Tbilisi.

Dag 5 - Tbilisi – David Gareji – Signaghi – Laliskuri

David Gareji-klosteret ligger ca 60 kilometer sørøst for  hovedstaden. Anlegget er egentlig et avansert hulekompleks med 19 middelalder-klostre, de eldste fra 800-tallet. Mer enn 5000 munker holdt til her frem til 1300-tallet, og vi får se unike kalkmalerier fra 800-1100 tallet. Dette klosteret er på Unescos verdensarvliste.

Nonnekloster Bodbe ved Signaghi er fra det 9. århundre. Relikviene til St. Nino, som innførte kristendommen i landet (4. århundre) ligger begravet i et skrin i klosteret.  Hun var en foreldreløs 12-årig jente som på kall fra Gud gikk hele veien fra Jerusalem for å omvende hedningene i Georgia. Ifølge sagnet bar jenta med seg en vinkrans på hodet, og siden har vin, både rød og hvit, blitt brukt i nær sagt alle religiøse, festlige og sosiale sammenheng i landet. I dag er St. Nino landets nasjonalhelgen. Bodbe er et stort pilegrimsmål i Georgia.

Dag 6 - Laliskuri – Omalo

Vi besøker Tusheti, et fjellområde nær grensen til Chechnya og Dagestan.  Store deler av Tusheti er nå nasjonalpark, en av de største i Europa. Her ligger vakre landsbyer i naturskjønne dalsider preget av høye forsvarstårn. Folk flest lever av sauehold. Ulla og osten er berømt. Området er "urørt", og lite søkt av turister og besøkende.

Dag 7 - Omalo – Shenako – Omalo

Vi besøker Shenako, en høyfjells-landsby med gammelmodig trearkitektur (en av de få som ennå finnes) som ligger nær grensen til det utilgjengelige islamske fjellrike Dagestan. En vakker middelalderkirke besøkes. Vi nytter firehjulsdrevet bil.


Dag 8 - Omalo – Laliskuri

Vi kjører med en firehjuls drevet bil i ca 4 timer på naturskjønne fjellveier. Turen fortsetter til Alaverdi som er en gruveby med 1200-talls bro og mange historiske bygninger og klostre som f. eks. Sanahin, Haghpat, Kobayr, Akhtala, Khorakert, Khuchap, Ardvi og en basilika (i Odzun nær ved).  Om kvelden skal vi innta en tradisjonell georgisk festmidag (Supra) sammen med gjestehus-verten Darejan. Vi drikker vin av horn.


Dag 9 - Kakheti vintur

Vi er jo i vinens hjemland med mer enn 350 typer vinslag! I Georgia dyrket man vin 2000 år før Kristus. Mange vinbønder har store leirkrukker med flere tusen liter vin nedgravd i hagen. Vinen er "gammeldags" og smaker annerledes. Man drikker vanligvis georgisk vin direkte fra leirpotter. Gled dere!
 

Dag 10 - Laliskuri – Tbilisi – Oslo

Vi bruker siste dag til å handle og titte mer på Tbilisi. Og nyter de siste timene i eventyrlandet.


Reise og pris
Vi flyr med Air Baltic.
Avreise  torsdag 1 september
Oslo (OSL) - Tbilisi (TBS)
07:55 Oslo - 10:25 Riga (BT152)
23:55 Riga - 04:25 Tbilisi (BT724)
Economy Class, K + K
Flight duration 18:30h

Hjemreise lørdag 10 september
Tbilisi (TBS) - Oslo (OSL)
06:40 Tbilisi - 09:15 Riga (BT725)
11:40 Riga - 12:30 Oslo (BT159)
Economy Class, W + W
Flight duration 07:50h
 
Prisen for turen totalt er kr 10. 600. Depositum 1500 kroner innbetales etter nærmere avtale, og regnes som sikkerhet for at påmeldingen er reell. Pengene blir ikke refundert dersom man melder avbud. Bemerk at prisen inkl fly er veiledende. Vi tar forbehold om valutaendringer etc.

NB: Reiseleder er ikke økonomisk/juridisk ansvarlig for gjennomføringen av denne turen. Vi reiser som en vennegruppe der alle har et absolutt ansvar for å holde avtaler og følge reiseprogrammet slik det er oppsatt. Hver og en MÅ ha reiseforsikring.Hva er inkludert?
Flyreise tur retur Oslo-Tblisi.
Guiding, kjøkkenpersonell.
Overnattinger.
Alle måltider unntagen første dag i Tblisi.
Transport fra og til flyplass.
Sightseeing.
Transport med minibuss.

Prisen inkluderer IKKE:
Forsikring
Tips til reiseleder
Avgifter på ekstrabagasje
Flyplassavgifter
Legehjelp/medisiner
Klesvask
Drikke (vann, vin, o.l.)

 
Pass/visum
Nordmenn trenger kun gyldig pass for å reise som turist. Visa kjøper vi på flyplassen i Tblisi.


Mat og losji
Overnattinger på 4 stjerners hotell (3 netter), gjestehus med felles WC/dusj (7 netter). Eneværelsestillegg: 800 kr


 
Litt om landet
Georgia utgjør sammen med Armenia og Aserbajan de tre kaukasiske statene, og dermed Europas ytterste utpost mot øst og Sentral-Asia. Landet grenser i tillegg til de to andre kaukasiske landene og til Russland og Tyrkia. Innbyggertall: Ca 4, 6 millioner (Tbilisi har 1,5 millioner). Valuta: Lari, forkortes til GEL.

Hele Kaukasus er med sine mange små land som en spennende cocktail. Disse landene som ga den europeiske rase sin opprinnelse, har hvert sitt særpreg, sine spesielle skikker og tradisjoner. Georgia er på mange måter Europas siste skanse, et mystisk og romantisk land innhyllet i myter og legender. Her fant Jason det gylne skinnet, her stjal Prometheus ild fra gudene og ble lenket til Kazbek-fjellet og her langs Terek-floden levde det fryktløse stammefolket, amasonerne.

Ifølge en legende var georgierne mer opptatt av å spise, drikke og hygge seg enn å stå i kø da Vår Herre delte ut land til de forskjellige befolkningene rundt i verden. Det resulterte i at de mistet sin plass i køen, og det ble ikke noe land igjen til dem.

Men snart inviterte de Gud på festmiddag, og han gledet seg så mye at han ga dem det landet som Han selv hadde tenkt å beholde for seg selv, det rikeste og mest fruktbare - nemlig Georgia. Ikke uten grunn kaller georgierne seg for " Russlands bons viveurs", og deres kulinariske tradisjoner lever i beste velgående, og bedre enn i noen annen del av det tidligere Sovjet.

Georgierne er vennlige og rause, de fleste snakker ikke engelsk.  De elsker å sitte ved matbordet - i timesvis - synger mye, drikker mye, spiser mye, holder lange entusiastiske enetaler. De er utrolig dyktige forretningsfolk, de elsker landet sitt, elsker kirken, men er elendige kirkegjengere. De synger som guder, elsker drama, dans og teater. 
Fjellstammene er krigerske. Det er trygt å bevege seg i byen, men bruk vettet. Ikke vift med penger, og hold deg unna mørke bakgater.

Tbilisi ble kjent for sin fredelige "roserevolusjon”. Gulleksport er landets fjerde viktigste inntektskilde. Gullproduksjonen har historiske og legendariske røtter, jfr den verdensberømte fortellingen om "Jason og det gylne skinn". Josef Stalin er historiens mest kjente georgier.  Vi ser hans portretter ennå, noen har ennå sans for Stalin. Det er god tone å ikke diskutere ham

Sommeren er varm med middelhavsklima. I Kaukasusfjellene er temperaturene litt høyere enn i det norske påskefjellet, men det er fortsatt godt med snø og med sol. 

Språk: Georgisk, som er det offisielle språket, er et av verdens eldste skriftlige språk og også en av verdens 14 språk med eget alfabet. Man har funnet skriftlige dokumenter fra det femte århundret. Forøvrig er Kakaususregionen fra gammelt av kjent for sine mange vidt forskjellige språk og dialekter. I dag er det bare ca femti igjen. I Georgia klarer du deg godt med engelsk på turiststedene og i storbyene.

Religion: Den ortodokse kirken står meget sterkt blant størstedelen av befolkingen, og knapt noe sted i Europa er folk så dypt religiøse som her i Kaukasus. Georgia og Armenia var blant de aller første landene i verden som ble kristnet. Samtidig har georgierne stor toleranse for andre religioner, noe plasseringen av en jødisk synagoge på Treenighetskirkens område er et levende bevis på.

Shopping: I den moderne bydelen Vake i Tbilisi ligger internasjonale merkebutikker på rekke og rad. Prisene ligger på omtrent halvparten av norsk prisnivå, og det er mulig å gjøre mange gode kjøp. Når det gjelder typiske suvenirer finnes det mye spennende og fargerikt strikketøy med typisk georgiske motiv. Glem for all del ikke å ta med en god flaske georgisk vin hjem. På det store fargerike matmarkedet får du kjøpt russisk kaviar (Beluga) og honning i alle variasjoner (jeg har ikke sett noe lignede i hele verden). Markedet er vel verdt et besøk. På loppe- antikvitetsmarkedet nær elva kan du gjøre store kupp. Mye flott kunst er tilsalgs for en billig penge. Husk å få med deg georgisk musikk - den er noe av det vakreste i verden.

Kjøkkenet: Det mest karakteristiske er bruken av valnøtter, i nær sagt alle sammenhenger, alt som inkluderer ordet satsivi blir servert i en smakfull saus rik på krydder, hvitløk, valnøtter og egg. Kafeer, restauranter og gatekjøkken-mat er tilsatt mye grønnsaker. Du får lamme- og sauekjøtt i alle variasjoner. Marinerte auberginer. Khachapuri, som består av lag med flatt brød og smeltet ost. Basturma (kjøtt og syltede grønnsaker). Man drikker kaffe, men helst te.
 
Vin: Mer enn 500 forskjellige drueptyper er kjent, mer enn i noe annet land. Kindzmareuli, en fruktig rødvin som Stalin likte spesielt godt. Akhasheni og  Teliani hører til de vanligste typene, fruktig den ene, tørr  den andre. Tsinandali og  Gurdzhaani er tørre hvitviner. 
Vodka. Brandy anbefales som godt kjøp.

Verdt å vite: Man må huske på at landet fortsatt er meget ungt som selvstendig etter oppløsningen av Sovjetunionen, noe som gjør at ikke alt fungerer like bra som i Vest-Europa. Med unntak av urolighetene i i 2008 har landet de siste årene vært stabilt både når det gjelder økonomisk utvikling og politikk.


 
Kjente nordmenn i Georgia

Dagny Juel, født 8. juni 1867, fødested Kongsvinger,  død 5. juni 1901, i Tbilisi. Forfatter og musiker.  Gift 1893 med forfatter Stanisłav Przybyszewski. Dagny Juel var en original og dristig forfatter, sentral i bohemkretsen og med betydning for både Edvard Munch og August Strindberg. Hun var en myteomspunnet kvinne i kunstnermiljøene i både Berlin og Paris, Kraków og Warszawa. 1901 ble hun skutt i Tbilisi, 34 år gammel.

Dagny Juel levde hardt, men kompromissløst, ofte i kummerlige kår. Hun foraktet det bestående, var elsket av noen, men hatet av mange som en femme fatale, en levende skandale både før og etter sin død.

Ryktene sa at hun var skutt av en sjalu elsker. Sannheten var at gjerningsmannen var en sinnsforvirret venn. Han drepte henne, skrev han, fordi hennes liv med Przybyszewski var blitt så tragisk. Dét var sant nok.  

I september 1899 gjorde Knut Hamsun en reise gjennom Russland, Georgia og Aserbajdsjan sammen med sin unge Bergljot. Turen resulterte blant annet i skuespillet Tamara og reiseskildringen ”Æventyrland. Oplevet og drømt i Kaukasien”. Dette er en helt spesiell bok i Hamsuns forfatterskap, en bok som har fått liten oppmerksomhet. Hamsuns bok er påfallende subjektiv, samtidig som den også er informativ og noe av det nærmeste man kan komme Hamsun i direkte tale. Boken kan også leses som en ferd inn i Kaukasias dikterverden - en litterær pilegrimsreise.

Fridtjof Nansen ble også fanget av møtet med Kazbek: Han skriver bl.a.:  "Endelig nådde vi den bekjente stasjon Kasbek...Over på vestsiden av dalen hever et høyt berg seg med bygninger, vel helst en kirke, på toppen, men bakenom forsvant alt i de bølgende tåker, og en ante bare en eventyr-verdens  nærhet.  Men som vi stirret opp, åpnet seg med et en rift høyt oppe i teppet, og mellom de veltende skymasser hang en veldig snøbre ut over oss fra himmelen".

Bildet viser kirken i St Hripsime, fotografert av Fridtjof Nansen i 1927


Mer informasjon
Det er en god ide å skaffe seg en guidebok. Georgia er et av verdens rikeste kulturland som man bør sette seg litt inn i. Min favorittbok er In the mountains of Poetry. Forfatteren er Peter Nasmyth. Boken er til salgs på Tanum i Oslo.

Eivind Luthen
Reiseleder


Du kan også lese hva vi tidligere har skrevet om Georgia her  

Her kan du lese om avdukingen av Hamsun-relieffet i Nobel-museet i den georgiske byen Batumi i 2009

Den georgiske komponisten Jansug Kakhidze skrev sangen "Månen over Mtatsminda" . Jan Garbarek har tatt den med i sin fantastiske dobbel-cd: "Rites". Du kan høre denne sangen her
Og her er en fin bildeserie fra Georgia, med musikk laget av den samme komponisten.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.