Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Militær valfart til Lourdes
17.02.2011 14:11
I mai drar en gruppe på ca 30 norske soldater og befal til Syd-Frankrike. De opptrer som en militær pilegrimsavdeling i uniform. Det har de gjort i snart 40 år!

Her i landet fikk vi en renessanse med pilegrimer til Nidaros fra 1997, men da hadde det allerede i mange år vært arrangert pile-grimsreiser fra Norge til Lourdes i Syd-Frankrike. Lourdes kan selvsagt besøkes av hvem som helst, men det spesielle med disse organiserte pilegrimsreisene er at de kun er beregnet på militært personell.

Pilegrimsmålet Lourdes er det mest besøkte i den kristne kirke, med et antall på ca. 6 millioner pilegrimer som drar til den lille byen hvert år. Den militære pilegrimsreisen, eller valfarten, ble initiert like etter krigen av de katolske kirkene i Frankrike og Tyskland som et brorskaps- og forsoningstiltak. 

Norske soldater har deltatt i valfarten siden starten på 70-tallet, og det var katolske prester knyttet til Feltprest-korpset som dro det hele i gang, og som fortsatt er ledere for valfarten. Entusiaster som maj Torbjørn Olsen og kapt Sigurd Markussen har stått bak den norske deltakelsen i mange år.

De har for lengst gått over i sivil prestetjeneste, men finner gjerne frem uniformen når de skal på valfart sammen med rundt 30 norske soldater og befal. Underveis og vel fremme i Lourdes møter de andre militære pilegrimer fra mange land, totalt ca 15 000!

Selv om hele rammen og det meste av programmet under valfarten er katolsk, pleier det også å følge med en luthersk feltprest fra Norge.  Og i pilegrimsbyen Lourdes holdes det også luthersk gudstjeneste. Det settes ikke krav til hverken tro eller kirketilhørighet for norske deltakere. De fleste er lutheranere, men her deltar både pinsevenner, agnostikere, ateister og selvsagt katolikker. Betingelsen for deltakelse er at man bærer uniform og opptrer i en samlet militær enhet, at man deltar i det oppsatte programmet, og at man representerer Norge og Forsvaret på en verdig og god måte.

Årets militære valfart finner sted 16 – 25 mai. Påmeldingsfrist er 1 april.

Det er utgitt en brosjyre med grundig informasjon og blankett for påmelding. Den kan hentes frem her.

Vi har også skrevet om militære pilegrimsreiser til Lourdes tidligere. I forbindelse med 150 års-jubileet i 2008, og en oppfordring til deltakelse i 2010.  

Videoinnslag fra vandringen 2009 kan du se her

ToBePilegrimsstedet Lourdes

Byen Lourdes ved foten av Pyreneene har ca 17000 innbyggere. Hvert år besøker nærmere 6 millioner pilegrimer denne byen. Rundt 15 000 soldater kommer hit under den militære valfarten.

Det egentlige pilegrimsmålet i Lourdes er en grotte i utkanten av byen. I denne grotten hadde 14 år gamle Bernadette i alt 18 åpenbaringer i 1858. Hun fikk beskjed om å drikke av kilden, vaske seg i den og spise de urtene som vokste der. Det var ingen kilde i grotten da, men dagen etter skrapte hun i jorden og det piplet frem vann. Vannet har fortsatt å strømme ut fra grotten frem til i dag.

Det ble straks bygget et enkelt kapell i grotten, og noen få år senere ble dette erstattet med en kirke. Pilegrimene begynte å strømme til, og rundt 1900 ble det reist en stor basilika for de tilreisende. Men tilstrømningen økte og kirkene ble snart for små. I 1950-årene ble det bygget en enorm underjordisk kirke som rommer 30 000.

Helt fra Bernadettes åpenbaringer i 1858 er det rapportert om helbredelser av mennesker som har besøkt kilden. Mange av disse er fullstendig medisinsk uforklarlige og er erklært for mirakuløse.

   


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.