Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Olavsweg – den nyoppdagede norske pilegrimsveien
08.02.2011 23:27
Gud sover i steinene, drømmer i dyrene, puster i plantene og våkner i menneskene

Dette skriver de tyske fotografjournalistene Renate og Helfried Weyer i sin nylig utkomne bok om pilegrimsveien til Nidaros: Olavsweg – Pilgern in Norwegen. Boken er skrevet på tysk, og i skrivende stund vet jeg ingenting om at den skal oversettes til norsk.

Men å lese boken på tysk, hvor tekst og bilder ”snakket” samme språk, forsterket den gode opplevelsen av å være med på vandringen.

Buch: Olavsweg

Det er ikke første gang paret har skrevet om pilegrimsvandring. Ekteparet Weyer har i en årrekke reist verden rundt og samlet stoff til sine mange bøker, og inntrykkene fra de 800 km på Caminoen gjennom Nord Spania til Santiago, har også fått plass mellom to permer.

I mai 2010 tok de imidlertid fatt på det de beskriver som den ”nyoppdagede” norske pilegrimsveien Olavsweg, til Nidaros og forteller i boken at; Naturen under pilegrimshimmelen gir kraft til å hjelpe og heale. De gir på en vakker måte uttrykk for begeistringen over at Norges natur er som Guds Grønne Katedral, og forteller på en levende måte om den uforglemmelige lykkefølelsen pilegrimseventyret har gitt dem.

Nidaros var på lik linje med Roma, Santiago og Jerusalem et kjent pilegrimsmål i middelalderen, som trakk pilegrimer fra hele Europa hit for å gå til Hellig Olavs grav. Den stadig voksende interessen for pilegrimsvandring i vårt århundre, beskrives i boken som ”utendørsteologien” som har fått en renessanse i vårt århundre, både Olavsveien og veier til andre hellige pilegrimsmål. Pilegrimsvandring har i årtusener vært en viktig erfaring i et menneskets spirituelle liv, og jeg som leser, opplevde at boken beskriver denne renessanse for pilegrimsvandring som bare en som selv har vandret kan uttrykke seg.

Dessverre startet Weyer ikke i Oslo, men vandringen fra Hamar til Nidaros har de malt med ord, både myrlandskapet, rømmegrøten og solnedgang-en, så man nesten kan høre det surkler under vandrestøv-ler, kjenner lukten av kanel på grøten og være med å nyte stillheten i solens siste varme stråler over snaufjellet.

Da jeg leste: Vi gikk gjennom dype urskoger og åpne fjellandskap, over myrer og mosekledde åser og gjennom hager og over snaufjellet, var det ikke vanskelig å kjenne at begeistringen er ekte.

Opplevelsene er blitt en estetisk vakker bok, og jeg kan ikke forstå annet enn at den vil inspirere det tyske folk til å velge Olavsveien for sommerens vandring.

Boken, som foruten de velformulerte verbale uttrykkene for opplevelsene, de historiske avsnittene hvert kapittel innledes med, er en vakker bok på 150 sider, inndelt i 11 kapitler, samt forord, prolog og epilog og Norgeskart, hvor veien fra Oslo til Trondheim er merket. Hvert kapittel starter med en liten porsjon historie om Olav fra fødsel til død, godt fordelt ut over i de 11 kapitler. Weyer beskriver Prøysens verden med respekt, Peer Gynt, og for ikke å glemme Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter. Skibladner og de mange kirkene de besøkte har fått sin plass i parets opplevelsesberetning, og Domkirkeruinene under det spektakulære glasstaket i Hamar beskrives som Die schönste Kirche der Welt  – Verdens vakreste kirke!

Boken er ingen ”dag-for-dag” bok med nøyaktig kilometer og ”værvarsler”, men den følger likevel veien nordover på en slik måte at man lett kan følge kart og småsteder, uten at det blir kjedelig ”kilometer-historier”. På den 1000 år gamle veien ligger husmannsplasser, stabbur og gamle velbevarte bygninger som tydelig har gjort inntrykk på vandrerne. Ikke minst beskrives gjestfriheten og vennligheten hos vertskapene ved de ulike overnattingsplasser underveis på en ekte og varm måte.

Paret startet, kun de to, og gjennomførte en noe omstendelig forflytning fra sted til sted, etter som de hadde med seg en følgebil med bagasje og fotoutstyr, som de måtte tilbake for å hente på ettermiddagen hver dag. Eller de fant andre muligheter for å få bilen kjørt dit de var til enhver tid.

Man forstår allerede når man åpner boken at bildene ikke er tatt med et amatørkamera, men at de bilder leseren kan glede seg over i boken, har krevd profesjonelt utstyr man umulig kan bære på ryggen.

Helfried und Renate Weyer

Senere ble paret forent med gruppen til den tyske pilegrimspastoren fra Hamburg, Bernd Lohse som førte gruppen fra Hamar til Nidaros. En mann som tydeligvis har vært på vandringer i Norge før, og viser sin kjærlighet til Norge på en usminket måte.

Selv har jeg hatt gleden av dype og inspirerende opplevelser på ulike pilegrimsveier, men aldri gått veien til Nidaros. Det er kanskje noe med “ å gå over bekken etter vann”, når man drar til Spania for å gå pilegrimsvandring, når vi har veien fra Tønsberg til Nidaros  rett utenfor stuedøren. Og når jeg sier rett utenfor døren, så mener jeg det bokstavelig talt. Jeg er så heldig å bo i den vakre Lierbygda, så og si på pilegrimsveien. Den daglige hunderunden går på den omtalte veien, men lenger er det ikke blitt. Nå kan jeg bare innrømme at det altså ble en tysk bok som vekket lysten til å gå i eget land, til vårt eget pilegrimsmål.

Boken bør leses fra perm til perm om man vil ha følelsen av å være med på vandringen. Men senere vil jeg anbefale ikke å gjøre denne boken til en ”bokhyllebok”, men en ”coffee-tablebook”. La den ligge fremme på salongbordet, ta den frem når du har behov for å se noe vakkert, bla i den og nyte bildene. Så vil altså leseren finne både tekst og bilder spennende og inspirerende.

Verd er også å nevne at et tysk Tv-team, NDR Mediathek under ledelse av Peter von Sassen, var med på vandringen og gjorde opptak som ble vist i to reportasjefilmer på tysk Tv 26.12.2010 og 09.01.2011, hver av dem på en time.

Det er ikke så mange som til nå har gått veien, skriver Weyer, men både boken og tv-reportasjene vil utvilsomt være med å gjøre Olavsveien kjent for det tyske folk og forsterke lysten til å oppdage Norge på en ny måte. Pilegrimene legger ikke ut på vandring for å oppdage noe nytt, men for selv å fornyes, skriver forfatterparet.

Så vil jeg la denne setningen stå som en appell og en inspirasjon til å glede seg over bokens budskap i ord og farger.

Rose Zavodny

Olavsweg – Pilgern in Norwegen
Renate und Helfried Weyer.
Teklenborg Verlag/Tyskland

Les forlagets omtale av boken her
Du vil også finne en presentasjon av andre bøker som forfatterparet har utgitt om Norge, bl a to bøker fra reiser med Hurtigruten.  


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.