Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Norsk pilegrimsjul i Spania
22.12.2010 22:05
Det nærmer seg slutten på pilegrimenes hellige år i Spania, med lukking av den hellige dør. Og i julen er det pilegrimsprogram i Sjømannskirken på Solkysten

Knut A Andersen og kona hans, Bjørg fra Lier tok flyet til Malaga for et par dager siden. I dag reiste Rose Zavodny etter, hun måtte bare først få i havn juleselskapet for gode pilegrimsvenner i går. De skal feire jul i Den Norske Sjømannskirken i Calahonda på Costa del Sol i år, sammen med andre tilreisende, og selvsagt en hel del fastboende nordmenn.

Rose og Knut

Sjømannskirken i Calahonda

Mange nordmenn i utlandet søker sam-men for å dele julens gleder og tanker nettopp i en sjømannskirke. Det å være sammen med andre norske i kjente og kjære omgivelser, og følge kjente tradisjoner, gir tilhørighet. I tillegg har Sjømannskirken rundt om i verden et meget variert program for alle i julen. Knut og Rose er i år invitert til å kåsere, henholdsvis om Den norske kirken i Amerika, og om pilegrimsvandring i Spania.


I morgen, på lille julaften vil Knut holde et kåseri som heter På kirkevei i det norske Amerika. Det handler først og fremst om norske kirker og kirketradisjoner i Midt-vesten, altså der flertallet av innvandrerne fra Norge slo seg ned. Innvandrerne kom fra et land med statskirke, og de måtte tilpasse seg et samfunn der staten helt og fullt anser kirke og tro som et privat anliggende.

Det har på mange måter medført en sterkere oppslutning om kirkene i det norske Amerika enn i Norge. Kåseriet er illustrert med videoinnslag.

Bethelship Norwegian Episcopal Methodist Church i Brooklyn

Første juledag tar Rose ordet og forteller med bruk av bilder om det hellige året i Spania, og om vandringer på Caminoen.

Hun vil også ta med noen eksemplarer av det siste nummer av Pilegrimen og gjøre vår forening kjent for nordmenn i dette området.  Kanskje hun kan friste noen til å gå hele strekningen eller deler av den?

I Pilegrimen som hun har med seg står det også om den nye pilegrimsveien fra Benidorm til Santiago, så her er det gode muligheter for vandrelystne nordmenn på sydøstkysten.

   

Prinsesse Kristinas sarkofag i CovarrubiasRose vil også fortelle om Covarrubias,  hvor den norske prinsesse Kristina ligger begravet. Prinsessen hadde et ønske om å reise et kapell til ære for Olav, og hennes drøm blir nå virkeliggjort etter 750 år. Både den spanske og norske kongefamilen har visstnok takket ja til å delta når kapellet skal innvies en gang på våren/forsommeren, og dette  er kanskje interessant å være med på for nordmenn på Solkysten.

Etter oppholdet på kysten, flyr Rose til Santiago.   Hun var tilstede nyttåraaften i fjor og deltok da på messen og åpningen av Den hellige dør, Puerto Santa. Så var hun med på feringen 25.juli og nå skal hun igjen til messe og lukkingen av den store døren. Denne  holdes som kjent åpen hele Det hellige år, dvs når 25.juli faller på en søndag, som i år.  Og når døren nå lukkes ved utgangen av året åpnes den ikke igjen før neste gang det er Hellig år, dvs i 2021.

Når året snart er omme, har Rose dermed fått med seg alle de tre store hendelser i Santiago i Det hellige år! Som kanskje den eneste nordmann?

Puerto Santa

Knut og Roses opplevelser på Solkysten legges ellers ut på www.liernett.no
Og hvis du vil lese om Sjømannskirkens program på Solkysten kan du se her.

Og slik så det ut i Malaga da våre norske pilegrimsvenner kom dit for et par dager siden:

.

.

.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.