Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Få hjemløs pilegrim tilbake på fjellet!
16.12.2010 23:40
De senere dager har igjen aktualisert spørsmålet om hvor vi gjør av vår hjemløse pilegrim. Hadde hun kommet til Tønsberg for 700 år siden ville hun ubetinget ha fått en varmere mottagelse enn tilfelle er nå

Foto: NRK Vestfold

På den tid strømmet pilegrimer til byen vår og ble tatt godt imot! I en tid hvor vi gjerne ønsker å smykke oss med tittelen ”Middelalderby” bør vi i det minste skape oss noen symboler til minne om det som var, siden vi ellers har lite konkret å feste blikket på.

Mariakirkens ruiner på Torvet kunne jo blitt et slikt ikon, - men også der slettes sporene, dessverre.

Det kan aldri understrekes nok at Tønsberg som ”Middelalderby” er uløselig knyttet sammen med Tønsberg som kirkeby. Ikke mindre enn 6 kirker og to klostre befant seg i dette lille bysamfunnet, og høyest av alle kirkene raget Michaelskirken på ”Mikkelsberget”, som Slottsfjellet den gang ble kalt. Kirken var vigslet til St. Michael, rangert som nr. 2 i helgenrekken etter Jomfru Maria. Ill fra Stiftelsen Gamle Tønsberg

Gjennom Middelalderen var Michaelskirken i Tønsberg antagelig landets nest helligste pilegrimsmål, etter Nidaros. Hit kom pilegrimer fra store deler av Europa, og fulgte pilegrimsleden videre fra Tønsberg mot Trondheim.

Under utgravninger i Storgata ble det pilegrimskors funnet som i dag utgjør korsmerket i Tunsberg biskops segl. Dette antas å ha tilhørt en pilegrim fra Sør-Europa som besøkte byen på 1300-tallet, og originalen befinner seg nå i Universitetets Oldsakssamling.

Der finner vi også den like gamle ”formstokken” med 6 ulike medaljonger med motiver fra Jesu liv,- også den utgravd i Storgata. Medaljongene har vært brukt som ”souvenier” for pilegrimer som valfartet til Michaelskirken,- og tjente som synlige minner om at de hadde nådd sitt pilegrimsmål.

Etter at pilegrimsstatuen ble fjernet fra Slottsfjellet har den fristet en svært så omflakkende og uverdig tilværelse. Skal statuen få den symbolske kraft som den fortjener, bør den knyttes fysisk til det eneste sted i byen som gir den mening, - nemlig på veien mot Michaelskirkens ruiner på Slottsfjellet.

Om det skal være oppe på selve platået eller på veien mot dette målet er ikke det avgjørende, - men jeg er glad for at spørsmålet om fornyet henvendelse til ny riksantikvar er blitt reist. Det må nå være gode grunner til å se på denne saken en gang til!

Foto: NRK Vestfold

Tenk hvor meningsfylt det ville være om kommende generasjoner på vei mot Slottsfjellet vil stanse opp foran statuen å spørre: ”Hvorfor står denne kvinnen her? Hvorfor ser hun sånn ut? Hva er det hun bærer på?” Det vil vekke en nysgjerrighet som vil gi oss ny muligheter til å overlevere historien videre til barn og barnebarn om hva Tønsberg by og Slottsfjellet en gang i en fjern fortid betydde for mange mennesker. Jeg tenker også på skoleklasser som i tilknytning til dette kan lage arbeidsoppgaver om middelalderens pilegrimstradisjoner og helligedommer!

La oss derfor hjelpe kommende generasjoner til ikke å bli historieløse på hvordan Tønsberg by var et viktig pilegrimsmål i middelalderen. Et viktig bidrag til det er å få den hjemløse pilegrimen vår snarest ut av kommunens lagerbygning og dit hun virkelig hører hjemme 

David Gjerp, domprost i Tønsberg

Foto: Tønsberg blad           


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.