Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimens julenummer er i trykken
02.12.2010 00:04
Årets siste utgave av Nordens største og mest innholdsrike pilegrimsblad er snart på vei til leserne. 64 sider med meget aktuelt pilegrimsstoff, mange bilder, nesten hele bladet i farger. Her er det mye å se frem til!

Vi gjengir Kari Kirkebys meget tankevekkende foredrag fra åpningen av Hamar pilegrimssenter 12 september. Her reflekterer hun over hva en pilegrim er, og har mange gode eksempler, f eks dette:

Det er en stor forskjell på å være turgåer eller turist og pilegrimsvandrer.
Og selv slår jeg meg til ro med at det er ikke alt som skal forklares, eller kan forklares, men det er en dimensjon ved livet vi åpner for
når vi er pilegrimer.

Hamar_-_Kari_Kirkeby.jpg - 49.21 KB

Anne-Margrete Saastad Fure forteller sin historie om pilegrimsvandringen i august fra Oslo via Tønsberg til "den nøgne ø" - Verdens ende. Det var visse utfordringer med å gå den omvendte veien, men pilegrimene fant frem!

Tonsb-vandr_3.jpg - 61.63 KB

Bjørg og Harald Verket tar oss med på pilegrimsvandring med sykdommen MS. Bjørg har denne sykdommen, og i våres vandret de fra Oslo til Sel. De deler mange fine opplevelser med leserne av Pilegrimen.

Bjorg_og_Harald_Verket.jpg - 24.72 KB

Bente Berg har overlevert en flott hilsen fra biskopen i Nidaros til biskopen i Santiago de Compostela, og hun lar oss få vite hvodan hun opplevde å delta i prosesjonen og sitte oppe ved alteret når biskopen viste frem den fine gaven - mens den imponerende butafumeiroen var i sving.

Gave_fra_Nidaros.jpg - 27.74 KB

Aslaug Sikveland Haugen forteller om ti pilegrimsminner og alt det andre som skjedde under årets store jubileumsfeiring i Østerdalen.

Hun kan også berette om den nye pilegrimsveien fra Benidorm til Santiago, som ble åpnet i mai, og som nå ligger der klar og innbydende for nordmenn og andre som holder til på Solkysten, eller som er på besøk der.

Ole Rojahn har laget en omfattende og meget informativ oversikt over medisinske planter som vokser langs pilegrimsveien mellom Oslo og Tønsberg. Her finner du råd for alt mulig, fra dårlig ånde til prostatabesvær. Les og lær, og riv gjerne ut sidene, eller kopier dem hvis du ikke vil ødelegge Pilegrimen.

Den store russiske forfatteren, filosofen, fredsforkjemperen Leo Tolstoj døde i november 1910, dvs for nøyaktig 100 år siden. Han skrev flere kjente romaner, men også mye annet, f eks noveller. En av dem kalles verdens vakreste pilegrimsfortelling. Du finner den i dette nummeret av Pilegrimen.


Guideboken Hamar-Nidaros skal etter hvert oppdateres, og feltarbeidet staret i høst med en 12 dagers pilegrimsvandring. I Pilegrimen kan du følge denne vandringen dag for dag.

TB_Eur_kulturvei_1.jpg - 70.37 KB

Anne Kristin Aasmundtveit har lagt seg på hjul etter irske helgener, og fant mange av dem. I Pilegrimen denne gang blir du også litt bedre kjent med den  grønne øya med sin spesielle historie.

Willie Jarl Nilsen har prøvd seg på en av de mindre brukte pilegrimsveiene gjennom Frankrike mot Santiago, og forteller om det i Pilegrimen. Det er Via Lemovicencs, eller Vezelay-ruten. Han kaller den "Ensomhetens vei", og den skiller seg således ganske sterkt fra den langt mer brukte le Puy-ruten gjennom Frankrike.

Og om ikke dette var nok, så har også Tor Karlsen vandret i Frankrike. Han forteller om et annet alternativ, Arles-ruten, Via Tolosane.

Arles-veien.jpg - 27.30 KB

Redaktør Eivind Luthen har vært på seiltur i farvannene rundt Hellas, og forteller mer enn gjerne om sine mange historiske opplevelser.

Ett av stedene de landet var øya Patmos, hvor apostelen Johannes skrev Åpenbaringsboken, den siste boken i Bibelen. Og sannelig var det ikke pilegrimsmål å finne også i disse farvannene! 

Rhodos-festning.jpg - 25.15 KB

Ellers kan du lese om et møte med langvandreren Susan Legg fra New Zealand, omtale av en ny tysk guidebok, litt om arbeidet med den nye filmen om pilegrimsvandring til Nidaros, bokanmeldelse, minneord over to pilegrimsvenner som har gått bort siden sist, og enda litt til.


Pilegrimen_2010-4.gif - 69.74 KB

Du som er medlem i Pilegrimsfellesskapet St Jakob får bladet tilsendt.

Du som ikke er medlem kan selvølgelig møte opp på Pilegrimskontoret og kjøpe bladet, men du kan jo også velge å melde deg inn i foreningen nå. I så fall kan vi tilby deg dette og det forrige nummeret av Pilegrimen som en bonus for kontingenten for 2011.

Medlemskapet koster bare 400 kr, og da får du bladene rett hjem i postkassen.

 

Pakkedugnad for Pilegrimen

Som vanlig er det en glad gjeng med pilegrimsvenner som sørger for pakking, adressering osv av bladet. Dette kombineres med kaffekos og en hyggelig prat.

Det er fint hvis flere har lyst til å delta på dugnaden, som finner sted på Haltens pilegrimsherberge i Lier onsd 8 des kl 18.

Mer informasjon finner du her. 

Pakkedisken.jpg - 76.92 KB


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.