Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
13. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Noen fine dager
i
Danmark

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


På pilegrimsreise til Mekka
20.11.2010 21:51
I multikulturelle Drammen tok en engasjert kåsør tilhørerne med på en pilegrimsreise som var mer innholdsrik og annerledes enn ventet

Iftikhar Mahmood, hans kone og to barn kom onsdag kveld til biblioteket i Drammen for å fortelle om forberedelser, gjennomføring og opplevelser fra familiens pilegrimsreise til Mekka.

Det ble en spennende, lærerik og humørfylt opplevelse som fikk tilhørerne til å lytte intenst i mer enn en time.

Drammen bibliotek

Folk flest har trolig et nokså vagt kjennskap til muslimenes pilegrimsreiser utover at det er noe som skal gjennomføres i løpet av livet og består i å gå noen ganger rundt Kaba, den kjente steinbygningen i hovedmoskeen i Mekka. Familien Mahmood kunne supplere med godt illustrerte opplysninger om opplevelsene både før, under og etter vandringen rundt Kaba.

Med unik formidlingsevne klarte Iftikhar Mahmood å få frem inntrykkene fra de religiøse delene av pilegrimsferden, samtidig som han observerte små og store, muntre og mer tragiske hverdagslige hendelser underveis. Et lyttende publikum fulgte nøye med fra en forsinket flyavgang en bitende kald vinterdag, via et bølgende folkehav i moskeen og til de mange mindre kjente, men meget viktige delene av pilegrimsreisen etter besøket i Mekka.

Nå skal ingen påstå at det ikke er nok av utfordringer og opplevelser for trauste vandrere langs veier og stier mot Santiago de Compostela, men kanskje nettopp derfor var Mahmoods observasjoner så interessante. Å lytte til andres erfaringer gir som kjent et godt supplement til egne opplevelser. 

  

Når noen millioner muslimer kommer sammen ved pilegrimsmålene, er både forskjellige matvaner og tungemål en utfordring. Det samme er en natt under åpen himmel og de pålagte overnattingene i en tettpakket teltleir.  For muslimene fra Norge er pilegrimsreisen lang, mens vandringen er kort, men med mange viktige stoppesteder underveis. Stoppesteder som gir anledning til å legge sitt gamle liv bak seg og begynne på ny.

At man plukker opp stein for senere å kaste den fra seg som tegn på at man kvitter seg med gamle synder, forekommer jo også på vei mot Santiago. At mange av mennene, som en symbolhandling på sitt nye liv, får raket av seg håret etter pilegrimsferden, kan kanskje overraske. Men ikke mer enn at man husker at mange som vandrer til Santiago, avslutter vandringen med å gå til Cap Finisterre, der de brenner opp de gamle klærne som tegn på at en ny fase i livet er begynt.

Legg så til at observasjonene fra reisen også omfattet synspunkter på mat og hoteller, endeløse køer med høyst forskjellig køkultur, og imponerende logistikk fra de lokale myndighetenes side, for bare å nevne noe. Og hvem kan ikke forestille seg fortvilelsen når junior er innelåst på toalettet og bussjåføren har hastverk med å komme videre?

- Jeg kom tilbake fra pilegrimsreisen som et nytt menneske, avsluttet Mahmood, som fikk stor applaus og mange spørsmål fra salen.

Manglet det likevel noe? Det måtte i så fall være større fremmøte av norske pilegrimsvandrere. De gikk glipp av noe, men kanskje er de så heldige at de får en ny mulighet.

Knut A Andersen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.