Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Møte om St Olavs kapell i Covarrubias
13.11.2010 17:35
Den nystartede foreningen Prinsesse Kristina av Tunsberg inviterer til møte med orientering om kapellprosjektet onsd 17 november

Møtet holdes på Slottsfjellsmuseet, Farmannsveien 30, Tønsberg 17 nov kl 19 – 21. Inngang kr. 60,- pr. person inkl servering.

Møtet er åpent for alle interesserte. Det er parkeringsmuligheter utenfor museet.

Tor J. Melsom, spansk konsul i Tønsberg, vil orientere om fremgangen med bygningsprosjektet St. Olavs kapell i Covarrubias.

Det blir salg av Mia Søreides bok Prinsesse Kristina av Tunsberg. (Innbundet kr. 330,  paperback kr. 120) og av nummerert Prinsesse Kristina-smykke i sølv til inntekt for Sankt Olavskapellet i Covarrubias (kr. 400).
Prinsesse Kristina av Tunsbergs liv er som et eventyr, sier Mia Søreide (Foto: Leif Kvernland)

Prinsesse Kristinas sarkofag i Covarrubias

Slottsfjellsmuseet ble nyåpnet 3. juni 2010. Her vil vi få anledning til å se et stykke klede fra Prinsesse Kristinas sarkofag.Prinsesse Kristina-foreningen

Prinsesse Kristina av Tunsberg er en forening som ønsker å delta i et spansk-norsk samarbeid om å reise et Hellig Olavs kapell i Spania. Et ønske som Prinsesse Kristina skulle få oppfylt av sin gemal Don Felipe. Dette ble lovet for over 750 år siden. Prinsessen døde nokså fort og fikk ikke oppleve at kapellet ble bygget.

Men samarbeidet har ført til at begge landene og næringsliv har engasjert seg, inklusiv venneforeningen i Bergen, og nå i Tønsberg.

Tønsberg er forøvrig vennskapsby med Covarrubias, noe som bidro til ønsket om å starte en lokal forening.

Interimsstyret har besøkt Covarrubias og gitt gaver i form av malerier, grafikk, gavesjekk og en klokke støpt av Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg.

Informasjonstavle i Covarrubias.Foto: Eldar Kvalnes

Foreningen ønsker å bidra til et nettverk mellom Tønsberg og Covarrubias, kulturutveksling og til salg av historiske skrifter og bøker om prinsesse Kristina så vel som Prinsesse Kristina-vin igjennom Arcos her i Norge. I 2005/6 ble det startet en prosjektgruppe for prinsesse Kristina, og i mai i år ble venneforeningen startet. I dag har den ca. 60 medlemmer. Kanskje flere vil melde seg inn på møtet 17 nov?
 
Foreningens styreleder er Anna Evelyn Lindhjem, tlf. 33 38 60 65 eller 98 86 87 80.

       Olavskapellet i Covarrubias under byggingPrinsesse Kristina

Prinsessen ble født i Bergen 1234 som datter av kong Håkon 4. Håkonsson og hans hustru Margrete Skulesdatter. Kristina var storesøster til Magnus Lagabøte. Hun vokste opp under Slottsfjellet i Tønsberg.

For å styrke de diplomatiske båndene til andre land, ble Kristina giftet bort til den spanske Don Felipe, broren til kong Alfonso X av Castilla og Leon. Hun reiste fra Tønsberg og ankom Burgos julaften 1257. Felipe og Kristina giftet seg 31. mars 1258. De bodde i Sevilla inntil hun døde barnløs 28 år gammel. Hun ble gravlagt i et kloster i landsbyen Covarrubias nær Burgos.

Prinsesse Kristinas reise

I Kongedatterens brudefart fremstiller dikteren Andreas Munch en fortvilet, men stolt prinsesse som forlater sitt land på farens ordre. Hun viser stor standhaftighet overfor en vakker trubadur som tilber henne under hele reisen, og blir belønnet ved at trubaduren, som hun selv er blitt forelsket i, viser seg å være den forkledde Don Felipe, hennes tiltenkte ektemann.

Dette diktverket spiller på alle romantikkens strenger, også når det gjelder A Frølich og F Hendriksens tegninger. Prinsessen selv er rammet inn av musikkinstrumenter, kjærlighetssymboler og maktsymboler. 

31. mars 2007, på årsdagen for prinsesse Kristinas bryllup 749 år tidligere, ble tomta for det nye kapellet viet av pilegrimspresten i Nidaros, Rolf Synnes.


Prinsesse Kristina og Tønsberg

Prinsesse Kristina ble valgt som symbol og gjennomgangsfigur i forbindelse med feiringen av Tønsberg bys 1100-årsjubileum i 1971. Innvielsen av Slottsfjell-scenen på Fylkesmuseet dette året skjedde ved oppføring av Kåre Holts Kristina av Tunsberg. Forestillingen var grundig forberedt, bl a med statistiske undersøkelser om muligheter for regn. Datoene ble truffet deretter, og det slo til! Det ble vakkert vær på alle tre fremføringene!

Prinsesse Kristina 1971

I hovedrollene den gang: Harald Heide Steen som kongen og Lise Fjeldstad som prinsesse Kristina. Musikken var ved Finn Ludt. De kongelige var også representert ved førsteoppførelsen. Fra England møtte bl a prinsesse Anne.

Prinsesse Kristina 1991. Foto: Øyvind SkarDa ”Kristina av Tunsberg” på nytt ble oppført på Slottsfjell-scenen 20 år senere var det mange av byens borgere som for annen gang var med som statister, eller hadde små roller. Hovedrolleinnehavere denne gang var Jack Fjeldstad og Linn Stokke, og for annen gang fikk også forfatteren Kåre Holt anledning til å kjenne gleden ved å se sitt eget skuespill oppført på den scenen det var skrevet for.

 Mer enn noen annen forfatter har Holt bidratt til å gjøre tønsbergensere og vestfoldinger bevisste om den rikdom d kan øse av sin historie


Nytt syngespill om prinsesse Kristina

Ivar Skippervold lager for tiden på oppdrag fra spansk / norsk kulturutveksling et syngespill om prinsesse Kristina. Det blir ti sanger med mellomtekster, og planen er at det skal fremføres både i Spania og Norge i 2011.

Ivar Skippervold

Lenker
Einar Jensens bok: Prinsesse Kristina – Myte og virkelighet (2001)
Mia Søreides bok: Prinsesse Kristina av Tunsberg (2009). Omtale i Aftenposten og Litteratur i Vestfold
Cathrine Mellbye Schultz: Prinsesse Kristina
Orientering på den norske ambassadens nettside
Informasjon fra Arken kulturhus, Lillesand
Mer om Ivar Skippervolds syngespillNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.