Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
14. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Europa Compostela 2010 er i mål!
28.09.2010 11:38
Stafettstaven fra Stiklestad kom frem til Santiago 18 sept, akkurat som planlagt. Staven, som har vært på vandring siden 26 februar, ble bragt frem til alteret i katedralen sammen med 30 andre stafettstaver

I februar hadde Geirmund gleden av å bringe staven på ski ut fra Trondheim gjennom Bymarka. Nå skulle vi på ei uke vandre de 16 milene fra O Cebreiro til Santiago de Compostela med avslutning av pilegrimsstafetten den 18.9.

Opplevelsen ble på mange måter svært annerledes enn vi hadde forestilt oss på forhånd, men det må også innrømmes at det var vanskelig å forberede seg til det vi gikk til:
-Vi hadde ikke gått langs caminoen tidligere, så vi måtte bygge på andres erfaringer så langt det var relevant.
-Vi visste lite om de vi skulle gå sammen med ut over at vi hadde fått oppgitt to franske navn med telefonnummer.
-Vi var klar over at 2010 er et hellig år som gir økt antall vandrere, men at september ville være en roligere måned enn sommermånedene.

     
Stafettstaven_2.JPG - 93.39 KB

Åtte personer fra fire land: Sigi Barth (D), Richard Tucker (GB), Antoine Camillo (F), Rainer Jacobs (D), Helga og Geirmund Lykke (N), og Emmanuel Chabod (F) foran

Våre medvandrere viste seg å være franskmennene Emmanuel og Antoine, briten Richard og tyskeren Stephan. Emmanuel hadde sagt opp jobben som produksjonssjef og hadde gått i to måneder for å nyorientere seg. Antoine ville ikke snakke om sin fortid, og kan best karakteriseres som en heltidspilegrim. Han hadde gått alle ledene i Spania og sist hele vegen fra stafettstarten i polske Krakow i mars! Richard var pensjonist og Stephan hadde tatt et par måneder pause før sitt masterstudium. To dager senere kom to tyske pensjonister, Sigfried og Rainer, også med.

I alt var vi altså åtte personer fra fire land. Alle snakket heldigvis minst ett fremmedspråk, men ingen språk ble snakket av alle. Sammen med spansk var det altså fem språk som gjorde nytte gjennom dagene. Ei uke med dagligdagse samtaler om caminoen, og om livet før, nå og siden gav varige, sterke inntrykk, og ble også et inspirerende repetisjonskurs i gammel skolelærdom i språk. Alle var hyggelige og positive folk, der smilet og latteren aldri var langt unna.

Dette var et viktig grunnlag for å takle den store utfordringen, nemlig det store antallet vandrere og syklister. Det viste seg nemlig at mange hadde utsatt sin vandring fra sommeren til høsten, fordi man da forventet færre folk..
Herbergene ble smekkfulle, og siden vi ønsket å holde hele gruppa samlet og på samme overnattingssted, hadde vi bare ett valg: Vi måtte starte grytidlig, vandre med høyt tempo og komme fram så tidlig at det fortsatt var ledige plasser, og det lyktes vi med. Fire dager startet vi derfor kl 6 presis og gikk nesten to timer med lykt. Fordelene med dette var en mer bekvem temperatur, og at det var få andre vandrere, så det gav en fin ro rundt vandringen. Ulempen var selvsagt at vi ikke fikk sett ordentlig de områdene hvor vi gikk i mørke, og at vi også fikk vel mange ettermiddagstimer på herbergene.

Vi var heldige med været, med nydelig sommervær, vakre soloppganger og uten en eneste regnbyge. Galicia var grønt og frodig, og hadde mye vakkert å vise fram.

Hvordan var det så å gå med pilegrimsstaven fra Stiklestad? Mange av byene og distriktene som staven hadde vandret gjennom, hadde festet merker og sløyfer på den, så den har blitt et vakkert syn.

Bildet viser Emmanuel Chabod som overrekker staven til Geirmund i O' Cebreiro 

Stafettstaven_1.JPG - 62.36 KB

I Triacastela hadde vi gjort avtale med danske Hanne Jensen, som hadde gått med den gjennom Danmark, og som hadde en periode som hospitalero (frivillig) ved et herberge. Et hyggelig møte, som også gav oss noen råd på vegen.Underveis fikk staven også noe oppmerksomhet, men virkelig stas ble det først den siste dagen. Da kom en busslast pilegrimsvenner fra det franske St. Jakob-fellesskapet anført av sin president Maria A. Guerra og sluttet seg til og vandret med oss inn til Santiago. Svært mange fortalte om sine vandringer med staven, og om hvor forunderlig det var at jeg hadde gått med den på ski (for det hadde de sett på nettet!), og alle måtte ha bilder.

Stafettstaven_3.JPG - 73.39 KB

Fra Monte de Gozo gikk vi i opptog inn til byen, og til høylydt fransk sang gjennom Gamlebyen var det svært stemningsfullt og høytidelig. Og så, endelig, etter 4350 km var staven ved målet, på den flotte Praza do Obradoiro mellom katedralen og rådhuset. Gruppa var så invitert til mottakelse hos ordføreren, og deretter var det spesialgudstjeneste i den vakre katedralen, i anledning stafetten. Alle stavene (ca 30) fra hele Europa ble lagt i trappa opp mot alteret, og vi fikk sitte på innsida av alterringen. Da de til slutt tente det svære røkelseskaret, botafumeiroen, og satte det i den enorme pendelbevegelsen, var det ikke fritt for at vi som satt aller nærmest hadde hjertet litt opp i halsen..

Det var en svært begivenhetsrik uke, som vi er takknemlige for å ha fått være med på. Vi håper også at vi har fått lokket noen til å bli nysgjerrig på St. Olavsvegen for sine senere vandringer. Vi kunne i hvert fall love bedre plass på overnattingsstedene!
Pilegrimsstaven brakte vi med til Trondheim, og de interesserte vil kunne ta den i øyesyn ved Nidaros pilegrimsgård.

Helga og Geirmund Lykke
Vi avslutter dermed vår dekning av stafettstavens lange ferd. Til slutt tar vi igjen med bildene fra starten ved Stiklestad kirke 26 febr (over) og Geirmund Lykke som bringer staven gjennom Bymarka dagen etter. Disse bildene er hentet fra bloggen som hele tiden har fulgt stafetten.

Vi har også flere ganger hatt spesiell omtale av stafetten her på nettsidene. Her finner du også lenker til danske og tyske nettsider med mange fine bilder: 
Pilegrimsstafetten er i gang
Stafetten fortsetter 
Pilegrimsstaven har passert Hamar  
Ofret blod for den store saken  
På tur med pilegrimsstaven
Årsmøte med stafett og pilegrimssanger    
En fantastisk dag i Larvik
Så er staven i Danmark
Stavens videre ferd
Stafetten halvveis gjennom Danmark
Pilegrimsstafettstaven på vei gjennom Tyskland 
Farvel Tyskland
 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.