Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Omvendt pilegrimstur og flott bankett
24.09.2010 10:03
Det ble noen gode og lange dagers vandring med stadig nye omveier, og trangt om plassen på banketten

Pilegrimsvandringen fra Oslo til Tønsberg ble meget vellykket. Flokken var ikke stor, den besto av fem pilegrimer med god kondis og masse stå på-humør. Og sola var med oss!

Det var imidlertid ikke helt lett å finne ruta, mye fordi vi gikk motstrøms, dvs at merkingen var satt opp motsatt vei. Det hendte ofte at vi tok feil, gikk lange omveier. Til sammen gikk vi ca 15-16 mil på seks dager. Dagsetappene ble som følger.

1) Oslo-Tanum 
2) Tanum-Lier 
3) Lier-Sande
4) Sande-Vissestad gård (Ree)
5) Vissestad-Løvøy
6) Løvøy-Tønsberg

Første etappe ble svært lang, trolig innpå 3,5 mil. Vi hadde små pauser i gamle Aker kirke, hos Dominikanerne i Neuberggt ( her støtte vi på flere medlemmer i foreningen), Vigelandsparken, Haslum kirke og Bærums verk. Ved Bestum rotet vi oss bort.
Dagens høydepunkt var møte med to hollandske pilegrimer ved Godthaab, de hadde gått fra Tønsberg, og var på vei til Oslo.

Dag to ble også for lang, mye fordi vi rotet oss bort på skogstier nær Spikkestad. "Ole arkeolog" møtte oss på Røyken - de neste dagene ga han oss mye informasjon om gravrøyser og overgrodde boplasser. På Husaby ble vi tatt hyggelig imot med mat og drikke, før vi utslitte ble kjørt til Pilegrimsherberget i Hasselbakken. Her ventet varm mat og gode senger. Og Anne Kari som ble med oss i to dager.

Dagen etter fortsatte vi mot Drammen og her slapp vi inn i stengte Bragernes kirke, mye for å ta glassmaleriet av apostelen Jakob i øyesyn. Vi fortsatte mot Kølabånn, Hellashytta og Skoger gamle kirke.  Noen hadde malt gule piler inn på en avstikker, og det betød omvei for oss. Vi passerte golfbanen og nådde Sande der vi tok inn i menighetshuset. De siste seks kilometerne bød på kjedelig asfalttråkking. I Sande spiste vi på Stasjonen som tidligere var jernbanestasjon, men nå omgjort til hyggelig spisested.

Neste dag tok vi forbi Orrebergvannet. Vi inspiserte to hytter som sto ulåste, fine å overnatte i. Og gikk på ny en liten omvei. Vi nådde omsider Vissestad gård og ble hjertelig tatt imot av Tove Henriksen med varm mat og masse rødvin.

Femte dag fortsatte vi mot Løvøy etter den obligatoriske omvei (ved Smørdal). Anders Rønningen tok imot ved kapellet. Og i Borre kirke neste dag.

Siste dagsetappe ble heller ikke uproblematisk, vi rotet oss bort ved Eik før vi omsider nådde Slottsfjellet. Arne Aakermann fulgte oss de siste kilometerne til mål. Og her ble vi møtt av Tønsbergs blad.

Søndag avsluttet vi med reker ute ved Verdens ende, men var også innom dikteren Alf Larsens grav og Rød gård der han bodde.

Takk til Rune Gjerdingen som stilte med supportbil de to første dagene.
Takk til Knut A. Andersen og Rose Zavodny som stilte både med bil og mat. Og deilig epledrikke i Lier
Takk til Trond Muri som stilte med kake på Sande
Takk til Unni som stilte med lunsj i Åsgårdstrand
Takk til Lars Erik Espeland (eks-Santiago-pilegrim) som huset oss i Tanum menighetshus
Takk til Carsten Furuseth som huset oss i Sande menighetshus

Tonsb-vandr_1.jpg - 72.49 KBTonsb-vandr_2.jpg - 39.02 KB

Tonsb-vandr_3.jpg - 61.63 KBTonsb-vandr_4.jpg - 53.92 KB

Vi har tidligere lagt ut beretningen om første del av denne vandringen, dvs fra Oslo til Lier


Pilegrimsbanketten

Langbordet på Seterkafeen under Slottsfjellet i Tønsberg var vakkert og tidsriktig utsmykket med frukt og villblomster. Gjestene kom iført middelalderskostymer, til sammen 36 personer.

Det var folk fra mange ulike miljøer: Den nystartede Kristinaforeningen, representanter fra Middelalderfestivalen, Borre Vikinglag, Osebergbåtbyggerne, draktgruppa o.a. Men pilegrimene var i flertall!

Som forrett ble det servert varmrøkt pilegrimslaks og pilegrimsuppe smekkfull av kamskjell og havets godbiter. Gryta som ble brukt er den - etter hvert - så berømte Oseberggryta, kopi av den som ble funnet i Osebergskipet.

Banketten.jpg - 23.25 KB

 Hovedretten var helstekt lam, saftig og velsmakende. Folk forsynte seg som sultne ulver. Til dessert var det lekkert dandert pakistansk mango med pynt som lignet kamskjell. Fire forskjellige pilegrimsviner ble presentert av Eivind Luthen, og de smakte helt fortreffelig! Tarta de Santiago - Jakobskaken og det spesielle langbrødet med hasselnøtter høstet mye bifall. Levende musikk fikk vi av Maja Marcussen og en ung dame jeg ikke husker navnet på. Sjefskokken het Anne Kari Martinsen som også driver Den glade vandrer. Hun fikk god støtte av sin meget effektive hollandske kokk. Pål Solberg holdt et glitrende foredrag om middelalderens mat/bordskikker. Alt i alt er vellykket festaften som frister til gjentagelse.

Eivind Luthen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.