Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Gladmelding fra Spania
04.09.2010 23:16
Pilegrimsfellesskapet St Jakob får positiv omtale i avisen La Voz de Galicia


På våre vandringer i Spania har vi etter hvert funnet hvilke overnattingssteder og spisesteder vi foretrekker. Dette på grunn av den omsorg og varme vi over alt blir møtt med, og – ikke minst – Galicias mat. Vi ønsket etter hvert å gi våre venner en liten takk for alle smil og all godhet de viser oss pilegrimer. Hvert år sender vi dem derfor en kalender med bilder fra årets vandringer, både i Spania og Norge.

Da vi i sommer kom til Sarria gikk vi derfor, vår vane tro, til spisestedet Anduriñas, som ligger gunstig plassert mellom Albergue Don Alvaro og kirken. Etter at vi hadde bestilt kom verten, Señor Mendoza, og fortalte at han hadde en overraskelse til oss. Så ga han oss en side fra en avis.

 

Vi skjønte at artikkelen han viste oss handlet om pilegrimer, men det tok litt tid før vi forsto at det var oss det dreide seg om. Og dermed føk undertegnede opp med et hyl, og ga verten en klem! For i artikkelen var de nevnt, alle nestorene innen norsk pilegrimsliv, både Trond Muri, Eivind Luthen og Tormod Berger. Pilegrimen var nevnt, og nettsiden likeså.

Oversatt skriver journalisten dette:

Norske pilegrimer lovpriser den gode maten på Camino Frances

En forening av pilegrimer utgir hvert år en kalender med bilder av pensjonater og minnesmerker langs ruten.

Camino Frances vekker stor interesse i Norge og det beste beviset er at det finnes en 15 år gammel forening med 1100 medlemmer og med Trond Muri som formann. Grunnleggeren var Eivind Luthen, som i sin tur er direktør av Pilegrimskontoret. Denne interessen for caminoen bekreftes også av opplysningen om at mer enn tusen nordmenn i fjor gikk pilegrim til Compostela.

En av aktivitetene de vanligvis gjennomfører er utarbeidelse av en kalender som i tillegg til å informere om hva gruppen gjør, inneholder hundrevis av foto fra viktige steder langs ruten, de fleste tatt mellom O Cebreiro og Compostela.

Det mest spesielle ved denne trykksaken, som de sender før jul til de fleste de kjenner langs ruten, er at man legger spesielt vekt på pensjonatene hvor man spiser og sover, med særlig oppmerksomhet rundt noen av produktene man blir tilbudt. Her mangler hverken suppegryten, skinken eller osten.

Vertskapet som tar imot blir også foreviget, alle i fullt arbeid med å tilberede eller servere rettene som disse ekte pilegrimene snart skal nyte.

En av de som presenteres i kalenderen er verten ved restauranten Anduriña i Sarria, hr. Mendoza, som har vært med gjennom flere år. «Det første bildet tok de uten at jeg visste om det og da jeg så kalenderen fikk jeg en stor overraskelse, men senere stiller vi alltid opp, min kone og jeg, og vi er glade for å delta i et så originalt initiativ».

Mendoza forsikrer at de norske pilegrimene nyter Galicias gastronomi og understreker at det som gjør mest inntrykk er måten de tilbereder skinke på. «Selv etter å ha sett hvordan vi gjør det gjennom flere år, er de fremdeles fasinert over at vi koker den hel».

Disse entusiastene utgir hvert år fire nummer av et blad de har gitt det passende navnet Pilegrimen, med et opplag på 1500 eksemplarer. De står også bak en hjemmeside som er redigert av Tormod Berger, www.pilegrim.no. Denne inneholder informasjon på flere språk og oppdateres flere ganger i uken.

Også i år vil de fleste av medlemmene gå pilegrimsveien, men helst i lavsesongen.

Denne artikkelen sto i La Voz de Galicia den 24. desember 2009. Señor Mendoza hadde tatt vare på den i over et halvt år, for å gi den til oss neste gang vi kom. Han visste ikke når det ble, men ønsket å dele dette med oss.

Tusen takk til Señor Mendoza for omtanken. Den gjorde oss glade!

Bente Berg


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.