Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Mine føtter kan tenke –
03.09.2010 22:17
De kan fortelle meg hvordan verdener er. Jeg har opplevd Jerusalem og Roma. Nå var det tid for Santiago de Compostela

 

Mine føtter kan tenke,
Se det visste jeg ikke -
Før jeg begynte å bruke dem godt.
Mine føtter kan telle tempo og avstander
Mine føtter er jo mine beste venner.
De kan tenke og føle  -
og fortelle meg hvordan verden er.

Hestetun/Lunga

Når en er så heldig å være frisk, er det et privilegium å bo slik at en når som helst kan foreta en vandring i naturens katedraler. Vi kaller det vel ikke pilegrimsvandring, men mange av turstiene vi bruker gjennom Østerdalen, er gamle pilegrimsveier.

De tre viktigste valfartsmål for pilegrimer i middelalderen var Jerusalem med Kristi grav, Roma hvor apostlene Peter og Paulus lå begravd og Santiago de Compostela hvor apostelen Jakobs jordiske levninger er oppbevart i krypten under den mektige katedralen.  I Norge var det Nidaros.

Pilegrimsvandring i middelalderen var utelukkende religiøst motivert. Motivene for å foreta en pilegrimsvandring i dag er forskjellige. Opplevelse og søken foregår på minst tre plan:

• Naturopplevelsene
• Kulturopplevelsene
• Den åndelige, sjelelige og religiøse opplevelsen

Naturopplevelsen kan vi få rett utenfor stuedøra og i fedrelandet forøvrig, Mange kultur- og åndelige opplevelser også, men så var det dette som står i diktet ovenfor:
Mine føtter ---- kan fortelle meg hvordan verden er

Jeg har vært i Jerusalem og Roma. Jeg hadde hørt og lest om pilegrimsvandringene til Santiago de Compostela.  Jeg liker å gå, og tenkte egentlig å vandre alene denne gangen, men det praktiske med flyplasser, overnattings- og spisesteder ble for utfordrende. Jeg var så heldig å komme i kontakt med Bente M. Berg som sammen med Gunnar Hokstad leder en vandregruppe som kaller seg Gå deg frisk og glad. De skulle arrangere vandring til Santiago 23.okt. til 3. nov. 2009. Jeg ble med.

Vi vandret ca.15 mil fordelt på 8 dager. Alt vi hadde med oss måtte vi bære selv, anbefalt tyngde var en tidel av kroppsvekten. Bente og Gunnar ordnet alt det praktiske, og kunnskapsrike som de er, ble det en daglig kultur- og naturopplevelse.

Forfatteren, Anne-Marie Myrbakken er nr fire f v

Vi startet ved 8. 30- tiden, etter frokost på hotellet eller en restaurant. Vi overnattet komfortabelt. I Sarria lå vi på herberge for å prøve hvordan det var å være ”ekte pilegrim”.  Vi var 8 stk. i vandregruppen, inkludert de to lederne. Bente Berg skriver i orienteringen vi fikk på forhånd: ” Vi går i gruppe, men uten ”å holde hverandre i hendene.”  Én leder går foran og én bak, da kan gruppen fordele seg slik at en får dekket sitt behov for å gå alene også.”
Hver dag begynte vandringen med ord for dagen og betraktninger rundt dem. Etter en stund var det pause for å justere ryggsekk og påkledning.

Statuer og minnesmerker over århundrenes vandrere ble passert. Pilegrimsleden går gjennom landsbyer der hverdagen gikk sin gang. Høner og kalkuner kaklet, griser gryntet, kyr rautet og esler dro lass. I siestatiden kunne vi gå forbi bonden, som med strisekken under hodet, hadde ”time out” på bakken utenfor uthuset, eselet ved siden.

Utpå dagen hadde vi hver dag en tankestund hvor kunnskap ble meddelt og refleksjoner delt. En dag da vi hadde trasket noen timer i egne tanker på veiene hvor tusenvis har satt sine spor gjennom århundrene - med velduftende eukalyptustrær som espalier over oss –  det galisiske landskapet i sensommersol åpnet seg  – og kroppen samarbeidet, ble gleden og følelsene så overveldende at én stemte i med ” Deilig er jorden ” Alle fulgte på, og delte etterpå opplevelser vi hadde hatt med den salmen. I tankestunden den dagen hadde Bente snakket om at Gud er med oss i gleden også.

Noen dager tidligere hadde vi gått gjennom landskapet hvor Ernest Hemingway hadde skrevet” Klokkene ringer for deg”. Gunnar leste der John Donnes dikt som slutter slik:

Hvem ringer klokkene for?
Klokkene ringer for deg!

Ja, slik kunne det føles. Vi var innom mange kirker og klostre underveis, med mye interessant historie. Vi deltok i mange seremonier, alt etter eget ønske og behov.

Kirken på bildet heter Santa Eulalia de Acra, og ligger 19 km fra Santiago.

Da vi den siste vandredagen steg opp på en høyde hvor en kolossal statue av en pilegrim pekte mot katedralen, ennå i det fjerne, som raget over byen Santiago de Compostela, ség ro og ærbødighet innover oss. Vi fjernet oss fra hverandre, ruslet rundt, satt alene ei god stund før vi samlet oss og nærmest spratt nedover bakkesiden mot målet.

 Noen timer senere stod vi foran den mektige katedralen. Den raget over oss. Vi følte oss både store, som hadde nådd målet, og små fordi det hele var så overveldende. Innvendig var den også imponerende, med apostelen Jakob over hovedalteret og et voldsomt røkelseskar svingende over hodene våre fra en talje oppunder hvelvet neste dag da vi deltok i pilegrimsmessen. Katedralen var fylt med hundrevis av pilegrimer fra hele verden. Biskopen hilste ved navn alle nasjonene – også Norge. Siste dagen slappet vi av, lot inntrykkene synke. Nye vennskap var knyttet.

Avskjedsmiddagen var hyggelig, men vemodig. Det konkrete beviset, pilegrimsbrevet, kan vi henge på veggen. Den indre opplevelsen og kunnskapen bærer vi med oss.

Anne-Marie Myrbakken
(tekst og bilder)Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.