Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimssenteret på Gran innviet
31.08.2010 12:43
Statsministeren var der, og selvsagt kirkestatsråden. Biskopen var der, og lokale notabiliteter. Dermed er det andre pilegrimssenteret høytidelig innviet

Mye folk var møtt fram på Granavollen i skikkelig regnvær lørdag ettermiddag da det nye regionale pilegrimssenteret ble åpnet av både statsministeren og fornyings- og kirkeministeren. Statsministeren talte til folket fra den overbygde verandaen på pilegrimssenteret, så slapp i alle fall han å stå ute i regnet.

Her får statsministeren overrakt gave av midl leder av pilegrimssenteret, Randi Thorsen.

Bildene fra åpningshøytideligheten er velvilligst stilt til vår disposisjon av Avisen Hadeland. Foto: Steinar Sund
 

Statsministeren_paa_Gran.jpg - 38.29 KB

Gode hilsener, egen fanfare og flott sang
Statsminister Stoltenberg sa i sin tale at en fornyelse av pilegrimstradisjonen ikke bare er viktig av religiøse grunner, men at det også kan ha betydning for glemte steder i distriktene, og at det vil binde landsdeler sammen. Han påpekte det positive ved at stadig flere velger de langsomme verdier i en tid med høyt tempo, og han ser mye verdifullt i en gjenopplivelse av pilegrimstradisjonen. Statsministeren grep også fatt i den nye europeiske kulturveien, som nå skal hete St Olavsveien, og mente at dette illustrerer den tilknytningen Norge helt fra middelalderen har hatt til den europeiske kristne og humanistiske kulturarv.

Fornyings og kirkeminister Rigmor Aaserud uttrykte håp om at fornyelsen av pilegrimstradisjonen her i landet kan gjøre kirkene mer åpne. Hun mente at dersom vi skal skape en vandringstradisjon slik som sydover i Europa, så må pilegrimene møtes med åpne kirkedører og aktiviteter av ymse slag.

Biskop Solveig Fiske var også til stede under åpningen og sa i sin tale at pilegrimstradisjonen har betydning både for forståelsen av egen historie og for opplevelsen av helhet og enhet med naturen.

 Det var spesialkomponert en egen fanfare av Ole Kristian Egge for denne dagen. Tanken var at folk skulle komme i den rette middelalderstemningen.

Mannskoret KK var også med og gjorde åpningen spesiell med sanger blant annet av Aasmund Olavsson Vinje, og sang ble det også fra Hønefoss-jenta Kristin Bjerkerud.

Pilegrimsskjorte til statsministeren
Statsministeren fikk overrakt den første pilegrimsskjorten som nå er produsert av Grinaker vev i samarbeid med Pilegrimsfellesskapet St Jakobs daglige leder, Eivind Luthen, som har stått for designen. Grinaker vev laget i mange år busseruller til regjeringsmedlemmenes årlige budsjettkonferanse.

Bildet viser en modell med den nye pilegrimsskjorten 

Pilegrimsskjorte.JPG - 42.05 KB


Omstridt senter?
Dessverre var hverken pilegrimenes egen organisasjon eller designeren av pilegrimsskjorten invitert til å være med på denne høytideligheten. Eivind Luthen sier i en kommentar til vår nettside at han håper at dette ikke er et uttrykk for misnøye fra Granavollens side over den debatten som har pågått i det siste, og som fikk en temmelig skjev vinkling bl a i Adresseavisen og NTBs omtale (se nedenunder). Han understreker at selv om han fortsatt har sterkt belegg for å hevde at den historiske pilegrimsveien ut av Oslo gikk nordover gjennom Romerike, og mener at den vestlige ikke skal være mer "normal" enn den østlige, så må ikke dette skygge over hans ønske om at det nye pilegrimssenteret skal brukes aktivt av pilegrimer i tiden fremover.   

Flere innvielser
To andre regionale pilegrmssentre innvies om kort tid. I Hundorp/Dale-Gudbrands gard blir det stor markering 10 sept og resten av den helgen. Like etter, dvs 12 sept er det Hamars tur. Det er lagt opp et omfattende pilegrimsprogram for markeringen i Hamar - for pilegrimer i alle aldre! Vi i Pilegrimsfellesskapet er invitert til å delta på disse markeringene, og vil komme tilbake med reportasjer her på nettsiden.

Les omtaler i
Ringerikes blad    
Avisen Hadeland
(bildeserie)
Adresseavisen
Vårt Land

                           NTB_-_Ringerike.jpg - 59.32 KB


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.