Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsvandrerne har passert gjennom Lier
17.08.2010 21:19
Det vandres og det vandres over det ganske land. Året 2010 er et Hellig år for pilegrimer, og store og små legger ut på vandring, på kortere eller lengre distanser

Ikke bare i Norge, men i hele Europa tar pilegrimene bena fatt. Santiago de Compostela i Nord Spania har siden Middelalderen vært et stort og viktig pilegrimsmål, og i år kommer mer enn 1500 pilegrimer inn til byen hver dag. Men mange er de som velger å gå her til lands i stedet, og det meldes om gruppevandring både til Nidaros og mindre pilegrimsmål, som for eksempel fra Seljord til Røldal.

Fra Oslo til Verdens ende
Søndag startet en liten pilegrimsgruppe i regi av Pilegrimsfellesskapet St.Jacob, fra Oslo på sitt vandringseventyr til Verdens ende, Tjøme. Altså den motsatte veien av hva de fleste gjør som starter på Tjøme, følger pilegrimsveien gjennom Vestfold og Buskerud og videre mot Nidaros.

På veien går pilegrimene gjennom tett konsentrasjon av helligdommer og minnesmerker, middelalderkirker og helligbrønner i et vakkert kulturlandskap. Besøk i flere av kirkene langs ruten er lagt inn i programmet, og med seg har gruppen den rutinerte vandrer, Eivind Luthen som veileder.

Mandag kveld kom gruppen frem til St. Halvards brønn ved Husaby. Gruppen hadde gått fra Oslo til Tanum Kirke, videre til Røyken, så dagens etappe var nok langt over 3 mil og vandrerne var rimelig slitne når de kom frem til Lier.

Her ble de møtt og ønsket velkommen til bygda av ”Peregrina” Rose, nettopp hjemkommet fra pilegrimsvandring i Portugal og Spania, og tidligere leder av Lier historielag Knut A. Andersen med ferske boller og Lier-eplesaft. Ingen tvil om at det å bli møtt når de kom inn i bygda vår, attpåtil med noe å spise og drikke, var en positiv opplevelse.

Vandrerne fikk høre historien om Hallvard Vebjørnson, før pilegrimene la i vei på siste etappe frem til pilegrimshytta i Hasselbakken der de skal overnatte. En god og varm kjøttgryte sto og ventet på dem i den sjarmerende hytta. Bålet var tent utenfor og lysene var tent inne. Da var det godt å være pilegrim!

Pilegrimsherberger
Over hele Norge har det de siste årene dukket opp nye overnattingssteder, pilegrimsherberger og pilegrimsgårder som skal ta i mot pilegrimene. Ett av disse overnattingsstedene ligger i Hasselbakken i Lier, og ble åpnet i mai 2009 i forbindelse med St. Hallvardsdagen 15.mai. Vi syntes det er morsomt at adressen til pilegrimshytta er Hasselbakken, siden pilegrimstavene vi bruker er laget av nettopp hasseltre.

Lier er blant de kommuner som har vært særdeles flinke til å merke pilegrimsveien gjennom vår kommune, og kulturetaten har sogar laget en innholdsrik brosjyre om den biten av veien til Nidaros som går gjennom Lier. Her må også nevnes at i hele sommer har utstillingen ”Pilegrimsspor” trukket til seg interesserte til Lier Bibliotek. En liten, men flott utstilling som åpnet i mai og vil bli stående ut august før den skal videre til Drammen og Sande.

Langvandring
Det å legge ut på langvandring har gamle tradisjoner, og det å legge ut på vandring med en gruppe, kan by på både utfordringer og gleder. Man slipper å organisere sin egen vandring mht overnatting og bespisning, men som enkeltperson må man tilpasse seg, hjelpe hverandre og være deltager til å skape et godt gruppemiljø. I fellesskap må man selv bære eventyret frem til målet, og denne gang avsluttes vandringen med et stort festmåltid i Tønsberg.

Festmåltid i middelalderstil
Ferden går videre til Drammen og Skoger og pilegrimene vil være fremme på Verdens Ende i løpet av søndag 22.august.og kan bare glede seg til et festmåltid i ekte middelalderstil! Et festmåltid til ganens glede med kulinariske retter fra pilegrimenes kokebok, Anno 1300, med bl.a. Jacobsskjell og naturligvis Tarta de Santiago, og for ikke å glemme, vin fra distriktene langs pilegrimsleden. (og mer vil arrangørene ikke røpe)

Til et blomstersmykket lokale og vakker middelaldermusikk vil vandrerne bli møtt av et stort antall andre pilegrimer for å feire på pilegrimers vis, slik vi gjorde på St. Jacobsdag i Santiago 25.juli.

Tekst og bilder:
Rose Zavodny


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.