Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Østerdalsledens jubileumsdag
12.08.2010 20:57
På den store pilegrimsdagen, St Jakobs dag, ble Østerdalsledens 10-årsjubileum feiret med stor festdag på retreatsenteret Lia Gård i Rendalen, Østerdalsledens eget pilegrimssenter

    

Dagen startet på lekeplassen Mini-Lia med aktiviteter for Barnas Turlag og andre små og store. I Ljørbua ble det stekt sveler på åpen flamme, og Helga Samset fikk alle til å se inn i flammene - og fem hundre år tilbake i tiden - mens hun startet fortellingen om Arne og faren hans fra Haslum som la ut på pilegrimsferd til Nidaros.

Fortellingen fortsatte ved stopp underveis. Alle fikk pilegrimspass og måtte tegne selvportrett
før dagens pilegrimsprest Sigmund Bø stemplet passet. Rundt neste sving kunne vi finne noe å styrke oss på.

Veien til Santiago de Compostela blir også kalt for Kjærlighetens vei. Vi fikk drikke av Bjørns kilde, og alle ble oppfordret til å vandre i stillhet fram til brønnen, en utfordring for små og store. Ved brønnen fikk vi høre historien om Fotini - kvinnen som møtte Jesus ved Jakobs brønn. Fotini betyr lysbærer.

Ingeborg fortalte også om de amerikanske pilegrimene Alexandra og William, som ga dem ideen til å bygge et ortodoks kapell til minne om henne. De siste metrene fram til kapellet vandret vi barføtt, først på grus og så på gras. Ved Fotini kapellet fikk vi resten av historien om hva som skjedde med pilegrimene Arne og faren hans da de kom fram til målet for vandringen, Nidaros.

Så vandret vi ned til middag i Herrens Låve. Men låven ble for liten, så noen måtte ta med middagen til spisesalen i Nylia. Festmøtet startet med Østerdalsmusikk og Østerdalssanger ved gruppa "Østerdalslåt", samtidig som bilder fra Østerdalsleden ble vist på veggen bak.
Biskop Solveig Fiske gratulerte med jubileet og ga Ingeborg og Sigmund og Lia Gård takk - og gave - for alt det dette retreatsenteret betyr i Hamar bispedømme.

Det var Ola Jonsmoen fra Alvdal som holdt festtalen. Han var opptatt av dem som ikke dro langt og oppfordret oss alle til å komme oss over dørstokken heme. Kultursjef Toril Andreassen ledet festmøtet og avsluttet det med å overraske både Ingeborg og Sigmund og oss to med en flott bokgave som takk for det vi har bidratt med i pilegrimsarbeidet. (Foto: Sigbjørn Kristiansen, Østlendingen). Tilbake vil vi si: Takk til Toril for den store omsorgen hun har for pilegrimsleden gjennom Rendalen - og Østerdalen.

I kaffepausen var ingen i tvil om at dette var et pilegrimsjubileum på en pilegrimsdag! En flott dag ble avsluttet på en sterk måte: Helga Samset fortalte legenden om en lysbærer av Selma Lagerløf, flettet inn i historien om egen pilegrimsferd mot Nidaros - til musikk av Åsmund Reistad.

Og vi satt igjen med spørsmålet:
En pilegrim - er det en lysbærer - på kjærlighetens vei?

Aslaug Haugen

Med velvillig tillatelse har vi hentet denne teksten fra Aslaug og Asbjørn Haugens bloggside. Der er teksten sydd sammen med en rekke fine bilder fra feiringen. Se selv!
http://ashaugen.blogspot.com/2010/08/sterdalsledens-jubileumsdag-pa-lia-gard.html


Under jubileusmfesten overrakte kultursjefen i Rendalen, Toril Andreassen bokgaver til pilegrimsprimusparet Aslaug og Asbjørn Haugen og vertskapet på Lia gård, Ingeborg og Sigmund Bø - som takk for deres store innsats for pilegrimssaken i disse ti årene.

  BOKGAVER: Asbjørn og Aslaug Haugen (til venstre) og Ingeborg og Sigmund Bø fikk bokgaver av Toril Andreassen (i midten) for sitt store arbeide for pilegrimssaken.
  Foto: Sigbjørn Kristiansen

Les omtalen av feiringen i avisen Østlendingen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.