Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vandringen i Valdres
29.07.2010 11:55
Vi har tidligere gjengitt hva avisen Valdres skrev om vandringen i begynnelsen av juli. Her får vi vandringslederens egen rapport


23 pilegrimer fra hele Norge og en fra Danmark møttes fredag 2. juli om kvelden på Ildjarntunet i Hedalen.

Det var påmeldt hele 28 personer. 13 gikk bare deler av pilegrimsvegen. Noen trengte skyss på enkelte strekninger eller en hviledag. Men 11 pilegrimer gikk hver eneste meter av de 162 kilometer til St. Thomas-kirken på Filefjell.

Etter middag, presentasjon og orientering på Ildjarntunet var det kveldsandakt i Hedalen stavkirke.

Pilegrimsstavene foran alteret i Hedalen_stavkirke

 
Dag 1 (20 km): Det var utsending i stavkirken før vi la i veg gjennom Sør-Aurdals skoger forbi Graslihøgda, Urdevassetra, Valdreshaugen og Øyvassetra. Vi vasset uten problemer over Muggedøla, der vi har strekt over et tau til å holde seg i. Prestebakken var lang og seig. Utpå kvelden kom vi fram til Timannsfossen i Hølera-elva, der vi overnattet i pilegrimsvegens egen flotte gapahuk med sju sengeplasser eller i telt. Vi hadde akkurat reist teltene og strukket en svær presenning ut fra gapahuken da regnet høljet ned, men vi nøt vår middag tørt og fint. Det regnet litt utover natta, men om morgenen var været fint og ble slik resten at vandringen.


Dag 2 (15 km): Etter morgensamling ved gapahuken ved elva, vandret vi forbi Hølersetra, Tobakkbrenn og Island til Reinli skole, med kveldsstund i Reinli stavkirke. Sju vandrere forlot oss her, de hadde bare planlagt å være med i helgen, men en av dem var så begeistret at hun kom tilbake senere i uka.

Dag 3 (23 km): Etter morgensamling i Reinli kapell gikk vi gjennom Liagrenda inn i Nord-Aurdal til Sundvoll og Aurdal med orientering og minikonsert i Aurdal kirke, deretter langs gamle Valdresbanen før vi ankom Fagerborg Gjestehus på Leira. Herfra fikk vår spreke danske bestemor (hun gikk for andre gang) med seg to barnebarn på en dags vandring neste dag. Herfra og fra Fossheim og Slidre kom det til tre deltakere som hadde avbrutt vandringen i fjor og nå ville fullføre.

Dag 4 (24 km): Etter morgensamling på Tingnesodden, der Hellig Olav etter tradisjonen holdt ting med audølene i 1023, gikk vi gjennom Fagernes med handlepause, deretter bratt opp på Fodnesåsen og ned til Ulnes middelaldersteinkirke, før vi om kvelden kom til Furulund Pensjonat i Vestre Slidre. Her hadde vi opplevd at bare to dager før vandringsstart fikk vi beskjed fra Fossheim Hotell og Hytter, som har vært vårt overnattingssted i fire år, at grunnet vannskade kunne de ikke ta i mot oss. Heldigvis hadde Furulund like ved plass på kort varsel.

Dag 5 (12 km): Etter morgensamling i den gamle hotellpaviljongen (dekorert av prins Eugen) hadde vi en kort dag med besøk til Mo kirkeruin fra middelalderen og ved Tingsteinen der Hellig Olav etter tradisjonen holdt ting med folk i Slidre i 1023. Om kvelden gudstjeneste i Slidredomen middelaldersteinkirke. Overnatting på Slidre samfunnshus.

Dag 6 (28 km): Dette er den lengste dagen, med morgensamling ved Einangssteinen runestein. Deretter langs skogsbilveg med flotte utsikter før besøk i Lomen stavkirke og Høre stavkirke i Vang. Så langs gamle Kongevegen før vi ankom Åsvang skole seint om kvelden.
 
Dag 7 (21 km): Morgensamling var i Hensåsen kirke, og vandringen gikk langs nordsiden av Vangsmjøsa med mange sagn og severdigheter og flott natur. Kveldssamling i Øye stavkirke. Dette var også kvelden for en oppsummering og samtale om hva vi hadde opplevd sammen. 

Dag 8 (20 km): Etter morgensamling i Øye kirke vandret vi nå opp forbi stølene i Rødalen, langs gamle Postvegen over fjellet opp i 1200 meters høyde, fram på ”Feginsbrekka” (gledens bakke, der vi ser målet) før vi kom til St. Thomas-kirken, pilegrimenes mål på Filefjell. Etter et måltid pilegrimssuppe og en fin avskjedsstund hadde vi bestilt buss ned til Fagernes.


Det var en fin vandring. Seniorkonservator Jahn Børe Jahnsen ved Valdresmusea var turleder og kulturhis-toriker for sjette gang, mens prost Anne Hilde Øigarden tok seg av det kirkelige med daglige morgen- og kvelds-samlinger. Vi hadde folk vi kunne ringe til dersom noen hadde behov for bilskyss. Mat var bestilt fra forskjellige cateringfirma til aktuelle overnattingssteder. Den første hvil, og en bit av matpakken

Tine Meierier Fossheim Øst fraktet også i år, for femte gang, madrasser, feltsenger og bagasje mellom overnattingsstedene, gratis. Containeren ble hentet etter avgang hver dag og sto på plass om kvelden ved neste overnatting. Slik service fortjener takk og ære. Containeren ble også brukt til overnatting.

En åtte dagers fellesvandring har foruten det kirkelige minst tre andre viktige sider: Logistikk, detaljer som må sjekkes igjen og igjen. Gruppepsykologi, vi skal være en gruppe, men må kunne gå alene om vi vil og være stille og likevel føle samholdet i gruppa. Lokalkunnskap, noen må ha gått vegen før og kjenne den i detalj. Deltakerne i år var svært fornøyd. Grunnet en nær venns dødsfall måtte turlederen avbryte vandringen et par ganger. Derfor var prosten turleder en ettermiddag og soknepresten i Vang var turleder den nest siste dagen. Dette fungerte bra og fellesvandringer bør ikke bli avhengige av de samme personer hele tiden, da blir framtida usikker. Vi startet altså med 24 deltakere, og etter noe avgang og tilgang var det også 24 som kom fram til St. Thomas-kirken, et av middelalderens viktige norske pilegrimsmål. 11 av oss gikk hver eneste meter av pilegrimsvegen. De siste kilometrene bar vi prosesjonsskrinet på skift. Nå er det rett nok en moderne St. Thomas-kirke, fra 1971.  Pilegrimsstavene foran alteret i St Thomas kirke

Vi er i 2010 enten vi vil eller ikke og skal tilbake til vår hverdag i 2010. Men Pilegrimsvegen i Valdres har flere stavkirker enn noen annen pilegrimsveg, hele fem stavkirker. Dessuten fire olavsminner, tre steinkirker, to relikvieskrin, en runestein og alt dette i ”Norges blomsterdal”.

En av deltakerne har gått gjennom Valdres fire ganger, to ganger alene og to ganger på fellesvandring. Han planlegger sin femte vandring neste år, om helsa holder. Det sier sitt.   Her er noen uttalelser fra andre deltakere:
”Takk for en fantastisk tur. Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg har fått oppleve det.”
”Takk for åtte uforglemmelige dager. Helt utrolige.”
”Tusen takk for en uforglemmelig vandring.”
”Jeg tenkte å lage en liste med ris og ros, en slags evaluering av turen fra min side. Men kolonnen med ”ris” ble helt tom og kolonnen med ”ros” helt full.”

Så langt i sommer har vi hørt om to enkeltpilegrimer gjennom Valdres, de måtte avbryte da den ene skadet foten. Kanskje blir det flere enkeltpilegrimer? Vi sender gjerne en liste med omtrent 30 overnattingssteder. Velkommen! Det planlegges en tre dagers vandring med innsatte sist i august, og en dagsvandring med folkevalgte og andre interesserte i september.

Jahn Børe Jahnsen

Les omtalen i Oppland arbeiderblad av pilegrimsturen med komplikasjoner
Omtalen av fellesvandringen i avisen Valdres finner du her
Den nye prosten i Valdres, Anne Hilde Øigarden, sendte i vinter ut en oppfordring til menighetsråd, grupper og enkeltpersoner om å støtte opp om pilegrimsvirksomheten. 
En oversikt over servicetilbud langs pilegrimsveien i Valdres, med overnattingssteder og steder man kan få mat, finner du her.Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.