Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Capo de capo
26.07.2010 23:53
Dag Eirik Løvås har mange ganger vist at han liker å gjør ting på sin egen måte. Nå skal han pilegrimssykle gjennom hele Europa. Og Lucky 2 følger trofast med


        

7000 km på sykkelsetet venter vår ivrige pilegrimsvenn når han starter ferden fra Nordkapp søndag 1 august. Planen er å ende opp i Gibraltar en gang utpå høsten. Da har han syklet gjennom deler av ti land og besøkt seks pilegrimsmål. For Dag Eirik har dette vært en drøm som er blitt stadig mer realistisk de siste to årene. Og etter langvandring til Santiago de Compostela, vandring langs Olavsveien østfra til Nidaros og pilegrimssykling fra Tønsberg til Roma, vet vi at han vil klare dette.  Den lange tiden med planlegging, forberedelser og trening er forbi. Nå er han klar for den virkelig store styrkeprøven! Lucky 2 er allerede sendt med Hurtigruten til KirkenesPilegrimsmålene

I Vadstena vil Dag Eirik besøke den Hellige Birgittas gravsted. Denne helgenen, som levde fra 1303 til 1373, er nok Skandinavias best kjente pilegrim.

File:Vadstena slott, norra sidan, juni 2005.jpg

Hun vandret til Hellige Olavs grav i Nidaros, og i 1341/42 vandret hun, sammen med sin ektemann Ulf Gudmarsson, gjennom et krigsherjet Europa, til Jakob den Eldres grav i Santiago de Compostela i Spania. Denne turen skulle komme til å gjøre stort inntrykk på ekteparet, og da Ulf døde to år senere solgte Birgitta alle sine eiendeler og viet sitt liv til bot og bønn.


Aachen er Tysklands vestligste by. I middelalderen var dette et av de absolutt viktigste pilegrimsmålene, og kanskje det aller viktigste nord for alpene. Byens katedral, som for øvrig er tysklands eldste, ble påbegynt av keiser Karl den Store i 786 e.kr. Etter sin død ble keiseren gravlagt i den enorme katedralen.

I Chartres er det den overveldende Cathédrale Notre-Dame de Chartres som  står sentralt. Kirken er, i tillegg til å være en av Europas mest imponerende byggverk, kjent for sin labyrint.

En sirkelformet fliselabyrint som først kan virke enkel, men som kan gi selv den mest erfarne gåteløser hodebry. Katedralen er bygget på 1200 tallet, og er et ”must” for en hver pilegrim.


Turen går så videre mot sør, og Dag Eiriks neste hoved-mål er Lourdes, beliggende sørvest i Frankrike. Byen var opprinnelig en liten, og lite betydningsfull handelsby, og det eneste bemerkelsesver-dige med byen var lenge borgen som rager i sentrum. Men så, i år 1858, hadde Bernadette Soubirous en åpenbaring som skulle endre den lille byens eksistens for all tid.

Etter at Jomfru Maria viste seg, skulle Lourdes bli et av den kristne verdens aller viktigste pilegrimsmål. Hvert år valfarter nær fem millioner pilegrimer til grotten hvor Vår frue av Lourdes åpenbarte seg. Mange mener at Lourdes har stor helende kraft på alle menneskers sykdommer og lidelser. Kanskje kan det være nyttig for en syklist, etter noe som nærmer seg seks – syv uker på et relativt hardt sykkelsete?

Santiago de Compostelas ry som pilegrimsmål, er nok kjent for de fleste. Etter Jerusalem, regnes Santiago som det viktigste kristne pilegrimsmålet. Foran Roma. Og hvert år ankommer millioner av mennesker byen, med håp om bot og tilgivelse ved Jakobs grav. Langt de fleste kommer med buss, tog, fly eller bil.

Men i overkant av ett hundre tusen pilegrimer tar seg dit i et normalt år, for egen maskin. Enten til fots, på sykkel eller ridende på hest. Men nå er det Hellig år, og antallet besøkende er sikkert langt høyere.

Fatima er byen hvor Jomfru Maria skal ha vist seg for tre barn, den trettende i hver måned, i seks måneder på rad i 1917. Den katolske kirke erklærte i 1930 at hendelsen er troverdig, og ga tillatelse til kulten for Vår Frue av Fatima. Fatima besøkes årlig av millioner av kristne, først og fremst katolikker. Les mer om Fatima herSykkelturen

Dag Eirik har erfart, ikke minst gjennom mange år med langtransport, at veiene i Nord-Sverige er langt bedre enn i Norge (men også langt kjedeligere). Dette passer jo egentlig ganske bra da første mål er Vadstena. Derfra går ferden vestover til Göteborg og ferge over til Jylland.

Da er han inne på det naturlige sporet sydover, dvs Hærvejen, som etter hvert blir Okseveien når han passerer grensen til Tyskland.

Vår sykkelpilegrim følger her stort sett samme rute som den tidligere omtalte pilegrimsstaven, som også er på vei sydover. Ferden går mot sydvest til Aachen, kloss inntil grensen mot Nederland og Belgia, og han regner med en avstikker for å besøke gamle venner i Nederland.  Ferden går så videre til Paris. Kanskje ikke et pilegrimsmål, men byen er kanskje verdt et besøk når man først er på de kanter.

Chartres ligger ikke så langt unna, og ferden går videre gjennom vestlige deler av Frankrike frem til Lourdes ved foten av Pyreneene. Og turen frem til Santiago går denne gangen langs kystveien – Camino del Norte.


Dag Eirik gleder seg selvsagt stort til gjensynet med nettopp dette pilegrimsmålet, og til å vandre over Obradoiro-plassen foran katedralen – drøyt to år etter at nettopp dette var hans mål under snaue to måneders vandring fra le Puy.
Fatima ligger ute ved kysten nord i Portugal. Derfra blir det sykling gjennom en stor del av dette landet ned til Lisboa før turen igjen går inn i Spania. En tur innom Sevilla hører med før den siste biten ned til Gibraltar

Og da er det tid for en liten markering, og den avvente røykeren planlegger å skeie ut med en sigar og noe godt å drikke. Og ikke minst: En takkebønn!

Da gjenstår bare å ønske vår halvgale pilegrimsvenn en riktig god tur! 
  

Vil du vite mer?
Gå inn på Dag Eirks spesialside for denne turen.
Han vil prøve å blogge underveis, så her er det bare å følge med på hans egen hjemmeside.  
Og så kan du jo lese hva Østlandsposten har skrevet om turen 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.