Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Langvandrerne er underveis
18.06.2010 18:06
I dag startet seks langvandrere fra Oslo, og det blir flere etter hvert som de nærmer seg Nidaros. Samtidig er de fem pilegrimssentrene klare til å hjelpe pilegrimene innenfor sine regioner

Status er litt forskjellig for de fem sentrene, men alle er forberedt på å ta ansvar for vandrerne. Langvandringen blir den første utfordringen, deretter blir hovedoppgaven å ta imot pilegrimer som dumper innom uten forhåndsanmelding. Ved fire av de fem sentrene er det også helt eller delvis ferdige bygninger som skal fungere som pilegrimssentre.

Oslo var det siste stedet som kom i gang med forberedelsene. Her ble det ansatt en regionleder for noen få dager siden, men det er ennå ikke etablert et styre for denne stillingen. Lederen heter Roger Jensen og er allerede underveis til Bønsnes med årets langvandrergruppe. Han har håp om at pilegrimene skal få bruke Gamlebyen kirke, men foreløpig er ikke noe avgjort. Les intervju med den nytilsatte regionlederen her

På Dovrefjell har Hans-Jakob Dahl vært i sving lenge. Han er godt etablert på Hjerkinnshus ved det gamle skytefeltet, har bra kontroll på årets pilegrimsprogram og har etablert sin egen nettside. Han regner med rekordstor oppslutning ved årets Dovredager og langvandring over fjellet, og har planlagt to store grupper som skal starte med en dags mellomrom. Det har allerede skjedd en omorganisering av virksomheten ved at interimstyret er erstattet med et permanent styre. Dette er organisert med basis i alle kommuner, menigheter og overnattingssteder som ligger innenfor regionen. En del foreninger er også med. 15 juli blir det formell innvielse av senteret.
 
På Hundorp er Per Gunnar Hagelien ansatt som senterleder fra 1 juli. Pilegrimssenteret får sitt eget hus på Dale-Gudbrands gård, og det arbeides nå med å få satt lokalene i skikkelig stand før den lokale lederen inntar plassen, og langvandrerne ankommer. Det skal bli både soveplasser og kjøkken for pilegrimene i huset, slik at de blir mest mulig selvhjulpne.

På Hamar tenkes det omtrent på samme måte. Om noen dager er Ida Kristine Teien klar til å ta imot langvandrerne. Det gamle NRK-bygget på byens fineste tomt på Domkirkeodden gjøres nå klar for pilegrimene, og innvielsen skjer 12 sept. Langvandrerne kommer over Mjøsa fra Kapp på vestsiden. De følges til Lillehammer av regional vandringsleder Kari Kirkeby.

Ellers har Hamar som pilegrimsby kommet sterkere frem, og Domkirken (dvs den nye) har pilegrimsgudstjenester og tidebønner stort sett daglig. Kirken holdes også åpen seks dager i uken. Ida  Kristine, som bare sitter midlertidig i denne jobben, er i ferd med å få etablert en meget bra nettside, under Hedmarksmuseet. Her stå det mye å lese om tilbudene i byen og de nære områder.   

På Granavollen er det nå ansatt en ung kvinne som regionleder. Hun heter Jane Dahl Sogn, og tiltrer stillingen 1. oktober. Jane ble for øvrig presentert i lokalavisen på Hadeland i går. Inntil videre er det Randi Thorsen som tar en tørn med pilegrimsvirksomheten, på deltid.Pilegrimssenteret etableres i et eget hus (det grå rett frem på bildet). Det er etablert et samarbeid med menigheten slik at pilegrimskontoret holdes åpent sammen med ”sommerkirken”. Også på Granavollen bygges det nå opp en egen nettside. Årets vandrere, som ankommer Bønsnes, dvs grensen til region Granavollen søndag kveld, vil bli fulgt av flere frivillige.

Kontakt med pilegrimssentrene:
Dovrefjell:
Hans-Jacob Dahl
Tlf: 92 48 31 47
E-post: hajada@online.no
Nettsted: www.pilegrimssenter-dovrefjell.no

Hundorp:
Inntil 1 juli: John Olsen
Tlf: 61 24 41 43
Etter 1 juli: Per Gunnar Hagelien

Hamar:
Ida Kristine Teien
Tlf: 46 66 84 24
Nettsted

Granavollen:
Inntil 1 okt: Randi Thorsen
Etter 1 okt: Jane Dahl Sogn
Tlf: 40 60 01 77
E-post: pilegrimssenter@gran.kommune.no
Nettsted

Oslo:
Roger Jensen
Tlf: 48 05 29 49
E-post: roger.jensen@teologi.uio.no

Les vår forrige omtale av pilegrimssentrene her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.