Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Middelalderfestivalen - tidenes folkefest
18.06.2010 00:35
Mange tusen gledet seg over det som må ha vært tidenes middelalderfestival i Norge. Her var glede og god stemning, med tilbud for store og små. Og pilegrimene var selvsagt med!

Under middelalderfestivalen i Tønsberg ble Tallak og fjellet inntatt av fargerike skikkelser hentet ut av en verden vestenfor sol, østenfor måne. Her fantes myndige riddere, fagre prinsesser, spåkoner, heltatoverte vikinger, fromme russiske nonner, blide tinnstøpere fra nabolandet i syd, svette polske sverdsmeder, svenske gjøglere og lurvete tiggere fra Stokke. Pluss en blåmalt elefant!

Her var liv og røre, liflige fløytetoner, harpespill og suggererende trommer, mens grillukten drev fristende fra nystekt vossakorv og fete kjøttstykker. Sjefskokken Pål satte ny salgrekord. Her var mjød og vin. Og kald gratissaft.  Det gjorde godt under en prematur sommersol.

Kremmerne fristet med rød silke fra Kina, knivstål fra Damaskus, mongolske buer, røkt oksekjøtt fra Småland og pilegrimsreiser til halv pris. Hva nå det måtte bety! Her fikk barn sine navn sirlig gotisk nedtegnet på papir  - med fjærpenn naturligvis. Noen kåte syndere havnet i gapestokken til mengdens store hånlatter. Ærverdige sortebrødre manet til alvor, mens brave guttevalper kløyvde stokker til det planlagte Osebergskipet.

Her var også skikkelser fra sagaen, Sigvat Skald fortalte dramatisk om helgenkongen, mens andre påsto at Ivanhoe dukket opp høyt til hest, mon tro nettopp hjemvendt fra Jerusalem? De tapre johanitterne demonstrerte det siste innen våpenteknologi, og avfyrte skudd med håndkanon anno 1330. Det smalt helt til Oslo!

Det manglet ikke på tidsparadokser, og sånn skal det være;  bueskytter og festivalsjef Terje pratet mest i mobiltelefon. Men han fikk det hele til fungere, selv når småkatastrofene sto i kø. Ikke alle hadde husket å kle seg tidsriktig, ordføreren lovet å gjøre bot neste år.  Men takk for at du og kommunetoppene kom!  Og alle dere andre fra byen, fra Vestfold, fra fjern og nær!

Folkene fra  landets største museum i Oslo lovet å stille med egen stand neste år. Montro det beveger enkelte fra Slottsfjellmuseet og fra Riksantikvaren ut av kontorene? De hører jo med her!  Sammen med oss andre "middelalderfrelste"!

Mange tusen gledet seg over det som må ha vært tidenes middelalderfestival i Norge. Store ord? Kanskje det, men jeg har besøkt lignende festivaler både i Oslo, Hamar og i Trondheim. 

Sjelden har jeg opplevd flere smil, så mye god stemning som i Tønsberg. Festivalen opplevdes som ekte, den kjentes god, ærlig. Her var ikke kjøpepress, ikke mas, snarere glede og masse opplevelser for ung og gammel. Pilegrimsfellesskapets stand ble godt besøkt. Dag Eirik Løvås og Grete Bergersen svarte villig på spørsmål

Mange bør nevnes, mange bør takkes. Ikke minst en stor frivillig stab. Terje Floberg utførte sin oppgave som festivalsjef på en fremragende måte. Jeg  vil også trekke frem det svenske ensemblet Patrask, sjelden har noen fått  "middelalderen" til å svinge mer, her var toner fra Michael Jackson og Beatles. Kvinnene ble helt elleville og gutta sto på langbordet og svingte.

Senere tok Stella Polaris oss med på et sjamanistisk reise. I nattemørket sørget teatergruppen for at fjellet sydet av surrealistiske skapninger som var verken mennesker eller dyr. Som hentet fra Tolkiens og Merlins verden ispedd noen inntrykk fra Samoa!  Mørket revnet av flammeslukere, ildkuler, flakkende fakler og Per Spildra Borg opphørte å være Per Spildra Borg. Han forsvant inn i en transe, ble til en høvdingsjaman, fanget av sin egen rolle. Trolsk, manende, livsfarlig. Suggererende! Aldri har fjellet vært mer besatt av åndeverdenen. Publikum ble sendt hjem i sjokktilstand, men de elsket det.
Takk for flott festival!
Jeg kommer tilbake neste år!

EL
Eivind_-middelalderfestivalen.jpg - 33.75 KB


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.