Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Nytt pilegrimsherberge i Ringsaker
11.06.2010 14:04
Like utenfor gjerdet rundt den prektige Ringsakerkatedralen ligger den lille, rødmalte, lavmælte kirkestua. Nå er den ombygd til pilegrimsherberge

Pilegrimsherberget,_Ringsaker.jpg - 56.93 KBDenne sommeren har det kommet et nytt overnattingssted for pilegrimer like ved Ringsaker kirke. Et ledig lokale i kirkestua like nedenfor kirka er satt i stand til en hyggelig sovesal med sengeplass til 8 personer. Huset inneholder dessuten kjøkken for selvhushold, oppholdsrom og toalett med dusjkabinett.  Det vil koste 150 kr per person per natt å benytte pilegrimsherberget.

Lokalet er et supplement til et par andre overnattingsmuligheter med høyere standard ikke langt fra kirka. Det nye herberget vil være tilgjengelig for dem som vandrer pilegrimsleden i perioden juni, juli og august. Pilegrimene kan ringe kirkekontoret, telefon 62 33 07 70, og får da koden til en nøkkelboks som er montert like ved inngangsdøra til pilegrimsherberget. Øvrige kontakttelefoner vil en finne på oppslag ved pilegrimsherberget.

Pilegrimsherberget ble åpnet med et arrangement i regi av Ringsakers kirkes venner, som har stått for dugnadsarbeidet og skaffet midler til tiltaket, lørdag 5. juni. Vel 30 pilegrimer og andre interesserte hadde møtt fram, fra Oppdal i nord til Tønsberg i sør. Programmet var spennende. Først en nøkkeloverleverings-seremoni: Lederen for Ringsaker kirkes venner leverte en symbolsk nøkkel og lokalet til kirkevergen som eier av huset, kirkevergen gav herberget videre til leder av menighetsrådet som igjen overlot nøkkel og hus og ansvar for driften til en pilegrimsgruppe som i det daglige vil legge forholdene til rette for at det nye pilegrimsherberget ved Olavskirka i Ringsaker blir et hyggelig sted å komme til.

Mange hadde med seg hilsener og gaver til det nye pilegrims-lokalet: Kirkevergen kom med gavekort for å kunne anskaffe benk og bord til en sitteplass utenfor ”kjerkjestuggua”, der en kan nyte solnedgangen og den flotte utsikten over Mjøsa. Pilegrimsfellesskapet St. Jakob hadde bidratt til Jorids pilegrimsbenk og overleverte veggskilt til herberget. Trond_Muri_i_Ringsaker.jpg - 54.45 KB

Menighetsrådet lovet gjestebok, bondekvinnelaget kom med vernelaken til sengene, historielaget med 6 bind av Ringsakers historie, prosten med pilegrimsstempel, Bibel og løfte om et vakkert ikonbilde, pilegrimspresten ga pilegrimsbok og venner fra Trøndelag stilte med plantekasse i oppdalskifer … I dagene etter åpningsarrangementet har nye gaver kommet til.

Vandring_i_Ringsaker.jpg - 46.10 KBSå dukket middelalderpile-grimen opp i Grete Svendsens skikkelse og tok de frammøtte med på en kort, men tankevekkende, vandring som endte opp på kirketrappa, der pilegrims-prest Arne Bakken overtok og ledet forsamlingen fram til en siste stasjon foran Ringsaker kirkes store klenodium, alterskapet fra 1600-tallet, der hele 6 pilegrimer er avbildet.

Ringsaker kirkes venner inviterte til sist de frammøtte til kaffe og kringle i og utenfor det nye pilegrimsherberget. Vakrere forsommerdag kunne en ikke få til åpningen av det nye overnattingsstedet. ”Her befinner en seg ved indrefileten av pilegrimsleden til Nidaros” hadde pilegrimspresten uttalt i sin hilsen, og konklusjonen fra alle hold var at dette blir en flott rasteplass for den som vandrer den naturskjønne pilegrimsleden - og tar seg litt tid - gjennom Ringsaker. Les mer i artikkelen Langsomt langs Præstvægen – nytt overnattingssted ved Ringsaker kirke.

Tekst og bilder:
Kollsvein Solhaug
Ringsaker kirkes venner

Se omtale i Ringsaker avis her
Hilsen til Ringsaker fra Pilegrimsfellesskapet St Jakob


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.