Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Hallsok i Lier
27.05.2010 22:18
Hallsok, eller Hallvardsmesse, er en av de gamle dagene på primstaven. Dagen er 15 mai, og feires av moderne pilegrimer – i hvert fall i Lier


Hallvardsmesse nærmet seg og dagen skulle markeres i Hallvard av Husaby’s egen bygd, Lier. Hvert år, den 15.mai, er dagen blitt markert med vandring fra St. Hallvards brønn ved Huseby til Frogner kirke, eller som i fjor, opptreden og sang i det flotte nye amfiet i Lierbyen.

I år samlet pilegrimene seg for vandring fra Bragernes kirke i Drammen til Frogner kirke i Lier. Mange tente lys i den åpne kirken før vandring, og det var salg av nylagde St. Hallvards-pins og det nye pilegrimspasset til bruk for vandring gjennom Lier.

Bygda har nå fått både sitt eget stempel og sitt lille pilegrimsherberge i Hasselbakken som åpnet på St. Hallvardsdag i fjor.


Pilegrimsstien
Når man forlater Drammen og Bragernes Kirke i retning Lier og går over åsen, bør man stoppe et øyeblikk og nyte den praktfulle utsikten over byen og elven. Langs stien møter man skogens dyr, riktignok i bronse, men likevel. De er med på å lage stemning. Pilegrimsstien førte oss gjennom de vakre eplehagene som Lier er så stolte av, men epleblomstene ventet utålmodig på en ny blomstring. Dyrefigur_i_Lier.jpg - 40.44 KB

Noen kalde maiuker hadde forsinket ”fødselen”, men om en uke eller to vil vandrere på denne stien se dalen bli ”født” på ny. Vakre epleblomster vil dekke skråningen ned mot Lierelva på begge sider av dalen og gi oss opplevelsen av en ny vår.

Små stopp underveis med lokalhistoriske drypp, humoristisk formulert av den kunnskapsrike Knut A. Andersen, tidligere leder av Lier historielag, beriket opplevelsen av vandringen denne vårdagen.

Frogner kirke
Frogner kirke

Rett før den siste bakken opp mot Frogner kirke og over Lian gård er kanskje den mest naturskjønne delen av pilegrimsveien gjennom bygda.

Den vakre hvite kirken med alterbildet av Emmaus-vandrerne, fremsto nå i ny fargeprakt etter oppussingen, og ønsket oss velkommen.


I historien om vandringen til Emmaus omtales Jesus første gang som Peregrinus som betyr Pilegrim, og både bildet og historien er til inspirasjon for pilegrimer som i dag vandrer gjennom Lier.
 
Det var 22 personer som deltok i vandringen, men ennå flere møtte direkte til St. Hallvards-gudstjeneste i Frogner kirke, og som ble en sjelden flott opplevelse. Før gudstjenesten leste Rose Zavodny fra sin nylig utkomne bok, og den personlige beretning om Hallvard var det Anne Kristin Aasmundtveit som sto for.

Hallvard Vebjørnsson vokste opp på Husaby gård for ca. 1000 år siden og var i nær slekt med Olav den Hellige. Den heltemodige unge mannen med sitt edle sinn skal i følge tradisjonen ha hjulpet og forsvart en ung trellkvinne, og måtte bøte med livet. 

Den tragiske hendelsen, der både trellkvinnen og Hallvard ble drept skal ha skjedd 15.mai 1043.Liket ble kastet i elven med en stein bundet til kroppen, men historien forteller at etter en tid fløt liket opp, og Hallvard ble begravd på Husaby. Det skjedde etter hvert tegn ved graven og hans ry for hellighet vokste. Han ble dyrket som martyr av befolkningen og folk vandret til den kilden som sprang ut der Hallvard lå begravd, mellom to gravhauger fra 600-800 f.Kr.Eiv_og_Rose_i_Lier.jpg - 42.08 KB

Historien om Hallvard kjenner de fleste, men denne dagen ble historien fargelagt med en innlevelse som bare en dyktig muntlig forteller som Anne Kristen kan gjøre.

Etter gudstjenesten fristet veltilberedte forfriskninger i våpenhuset og det var salg av pins og Roses bøker. Stemningen var upåklagelig og nysgjerrigheten for det å være pilegrim vokste hos de som ennå ikke hadde våget seg ut på lengre pilegrimsvandringer, enten i Norge til Nidaros eller i Spania til Santiago de Compostela.

Rutinerte pilegrimer fortalte og gjorde alt for å friste med en opplevelse hvor du selv bærer eventyret frem!- og oppfordret til et besøk i Lier bibliotek for å se utstillingen Pilegrimsspor, en mindre utgave av utstillingen som trakk folk til Historisk museum i Oslo, det siste året. Deler av utstillingen i Oslo er utlånt til Lier, mens andre elementer er hentet lokalt og flere bilder viser liungers vandringer.

Foto og tekst: Rose Zavodny

Les omtalen på Liernett
Les mer om St Hallvard


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.