Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. februar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Velkommen til:
Heldagsseminar om Tunsbergleden
i Tønsberg 4 april


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Påske midt i Middelhavet
11.04.2010 12:39
Jeg bruker å feire påsken hjemme, men i år fikk jeg et tilbud som jeg bare måtte si ja til. Det ble en uke med tettpakket program og utrolig fine opplevelser

Påsketuren gikk til Malta, en liten øy strategisk plassert midt i skipsleia mellom Italia og Afrika,. En øy med enorme festninger, hvor man enn måtte vende blikket. Malta er mindre enn Oslo by i utstrekning, har færre innbyggere, og utrolig mange flere biler som alle tilsynelatende er ute og kjører samtidig, i en utrolig fart - og alle kjører på gal side! 

Folket er en blanding av det meste, de snakker et merkelig språk som sannsynligvis kommer fra Fønikia, et land som for lengst er historie. Landet har en spennende historie som holdes levende og som mer enn gjerne formidles til besøkende. Her er det rikelig med blod og kamp, utholdenhet og heltedåd, men også arkitektur, kunst og kultur. Og kirker! I alt 365, og noen av dem rommer flere tusen mennesker.

Vi sjekket selv, og kunne bare bekrefte at folk på Malta bruker kirkene sine aktivt! ”Hvor mange var dere på gudstjenesten i Mosta-kirken?” ble jeg spurt. Jeg svarte at vi kanskje var så mye som 1000, og at vi sto ganske tett sammen ved inngangen. Så fikk jeg høre at vi var ca 5000, og at det var plass til enda et par tusen der.

Etter Pilegrimsfellesskapets lille, men tydelige stand på Reiselivsmessen i januar fikk redaktøren av Pilegrimen en hyggelig invitasjon til Malta, og nettredaktøren skulle få følge med. Reise og opphold for en uke var betalt av den maltesiske stat, og det var lagt opp et særdeles tett program for en uke, med fokus på påskefeiringen og johanitterordenens historie. Vi hadde vår egen guide, en hyggelig og meget dyktig kar som heter Darrell. Han satte også pris på å få tilført ny lærdom om den katolske kirkens mange helgener av redaktør Luthen.

Men vi fikk også med oss mye, mye mer av det landet har å by på. Av historien som strekker seg 7000 år bakover, de dramatiske hendelsene under andre verdenskrig og den store beleiringen i 1565, som står meislet inn i maltesernes sinn. Fort Elmo. Her foregikk det blodige slaget i 1565 og her ble Malta angrepet i 1940

Vi lærte naturligvis mye om johanitterhistorien og den maltesiske versjonen av den grusomme inkvisisjonen, vi  besøkte det gamle hospitalet og stormesterens palass med saler fulle av praktfull kunst. Vi hilste på en av dagens medlemmer av den gamle ridderordenen, og fikk en omvisning i hans eget palass.

Vi besøkte en lang rekke praktfulle kirker, og lot oss imponere over hva dette landet bruker av midler for å holde kirkene i orden. Vi lærte også mye om landet i dag  og fikk prøve mange av  de lokale matrettene og den meget gode maltesiske vinen.

Den påskefeiringen som vi opplevde her er totalt anderledes enn det vi kjenner fra gamlelandet i nord. Hvis vi fortalte en malteser om hvordan mange av våre landsmenn feirer påsken ville de sannsynligvis ikke tro oss, så vi lot det være. Her opplevde vi at et helt folk levde seg inn i pasjonen med sine tradisjonelle prosesjoner, sørgemusikk og flaggene på halv stang.
Og tilsvarende glede på oppstandelsesdagen, påskemorgen! Med flaggene i topp, blomsterprakt i kirkene og konfetti i gatene, glad korpsmusikk og massevis av søtsaker.

Feiringen minnet meg ganske mye om vår egen 17. mai. Men en stor forskjell er at malteserne tydeligvis heiser de flaggene som de selv ønsker, enten det er på hel eller halv stang. Det ble en interessant utfordring å lære hva de forskjellige flaggene forestilte. I tillegg til det røde og hvite nasjonalflagget elsker malteserne å bruke johanitterflagget (som lett kan forveksles med  Danebrog) og det velkjente johnittermerket med det åtteflikede korset, "Malteserkorset". Vi så Vatikanstatens gule og hvite flagg, Jerusalemsflagget med sine fem karakteristiske kors og en lang rekke andre flagg, gjerne med familievåpen eller klubbmerke.

Pilegrimskirken Ta Pinu på GozoMalta er ellers et helt overkommelig land for pilegrimer. Pilegrimsmålene ligger tett som perler i et kjede, landskapet er vakkert så snart man kommer ut av byene, det er korte avstander og det ser ut til å være brukbare vandreveier der. Likevel fant vi ikke tegn til at Malta besøkes av mange vandrende pilegrimer, så her er det altså muligheter for å prøve noe nytt og spennende!  


Til neste helg kommer paven til Malta, og fikk ganske tidlig et tilbud om heller å dekke denne begivenheten enn påskefeiring og johanittere. Paven har en meget høy stjerne hos de fleste maltesere, men vi takket høflig nei til dette tilbudet. Nå har vi med oss mye stoff om de temaene som vi ønsket å prioritere, og som forhåpentligvis er av interesse for norske pilegrimer og andre. Vi vil komme tilbake til dette i noen litt mer dyptpløyende artikler i neste nummer av Pilegrimen. 

ToBe

Du kan se film fra årets langfredagsprosesjon her
Flere bilder fra Malta vil bli lagt ut her etter hvert.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.