Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Påskehilsen fra permitert pilegrimsprest
27.03.2010 20:45
Berit Schelde Christensen har skrevet en påskebetraktning i Jyllandsposten, og sendt oss en norsk oversettelse

Nu er det godt og vel et år siden jeg forlot Danmark for å flytte til Trondheim å bli pilegrimsprest i Nidaros. I middelalderen var Nidarosdomen den nordligste katedralen i verden. Og det har da også blitt ganske klart for meg at jeg nå lever i et land preget av vinter og snø! Nidarosdomen ble bygget nesten symbolsk ved livets ytterste grense. På grensen mellom sør og nord, varmt og kaldt, liv og død bygget man denne fantastiske katedralen som med sine mange blomstrende roser i stein står som en livsbekreftende kontrast til nordavinden og den drepende kulden.

Pilegrimer før og nå finner her en blomstrende Kristkirke og dermed en påskekirke som forkynner at livet har beseiret døden en gang for alle.
 
Jeg elsker påskehøytiden! For meg er det høydepunktet i året og en tid som gir lys og kraft til alle de andre høye og lave tider i året - og i livet. Det blir på en måte en åndelig og eksistensiell "booster" der rister opp i meg etter en lang vinterdvale og ansporer meg til å live opp, og forholde meg til hvordan og hvor jeg er i livet. Påskehistorien konfronterer meg med livets ytterpunkter. Her forlater vi fargen "hverdagsgrå" og møter kontrasterne mellem langfredags dypeste svarte mørke og påskedagens skinnende hvite lys. I fortellingene kjenner vi igjen hele følelsesspekteret. Jubel, håp og entusiasme, venskabets varme delt under et godt måltid, fornektelse, svik, oppgivelse, ensomhet, dødsangst, sorg, fortvilelse, overraskelse og overstrømmende glede og livsmot.

Jeg kjenner jo slutten av historien, heldigvis. Påskemorgen gryr og vi ser at graven er tom, og livet er sterkere enn døden! Jeg kjenner igjen opplevelsen fra mitt eget lille liv - den dype følelsen av liv som reiser seg på nytt - også på tross og hvor jeg trodde liv ikke var mulig. Gjennom en ettrerhånden ganske lang levetid vet jeg også at det er ikke alltid er slik det føles - livet er ikke bare det rene hallelujah. Men i påsketiden og i lys av påskenmorgens fortelling hanker jeg allikevel opp i meg selv og løfter hodet og minner meg selv om at det altså er dét jeg fremdeles stedig vil tro på. Og det i seg selv bliver nesten en liten oppstandelse.

Fastetiden er en viktig opptakt til påsken, og når jeg klarer å bruke den godt er den en gave. Det er en helt annen opplevelse enn opptakten til julen. Desember er ofte preget av travlhet og hast. Fastetiden er lang og langsom. I den tiden handler det ikke om å fylle ekstra ting og ytre forberedelser inn i dagerne. Tvert imot handler faste om å rydde ut og gi plass til stilhet og ettertanke. I år faster jeg fra face-book! Jeg opplever gang på gang at den ene facebook-time tar den andre skjønt jeg blott skulle inn og kose-lese ti minutter. Noe av den tiden jeg vinner, bruker jeg til å meditere og be tidebøn. Tidebøn er bønner og bibeltekster tilpasset til dagens ulike tider gjennom døgnet. Med en baby på fem måneder blir det ikke til mange og lange tidebønner men for det meste bare en enkelt når sønnen min sover og det er rom til å la roen senke seg. Å sitte helt stille og lytte til stillheten og til livets og Guds stemme i mitt sinn er godt. Ikke minst i denne tiden hvor glede og takknemlighet over å ha blitt mor til en nydelig liten gutt fyller så mye. I meditasjon og stillhet får jeg tid og rom til å føle både smerten og gleden og den dype sammenhengen mellom dem. Det er påske.

God og gledelig påske!
Berit

Berit er i permisjon fra sin jobb som pilegrimsprest i Nidaros, og regner med å komme tilbake i september. Men det kan jo tenkes at vi vil se litt til henne før det. Her ser vi grunnen til at hun har permisjon. Navnet er Simon.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.