Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
13. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Noen fine dager
i
Danmark

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Årsmøte med stafett og pilegrimssanger
22.03.2010 22:51
36 pilegrimsvenner hadde en fin kveld sammen i Oslo på lørdag. Pilegrimsstaven på vei til Santiago var på plass og ble sendt videre, Trond Muri fortsetter som styreleder og vi kunne glede oss over fine pilegrimssanger

Årsmøtet
Først var det altså årsmøte med helt alminnelige årsmøtesaker. Noen hadde spørsmål og kommentarer til årsmelding og regnskap, slik det bør være hvis ikke årsmøtet skal bli alt for kjedelig og alt for kort. Det kom frem forslag om flere lokale vandringer i Oslo-området, og det var ønskelig med flere medlemsmøter.

To styremedlemmer og begge varamedlemmene var på valg. Karin Berit Moen hadde sagt nei til gjenvalg, og Dag Eirik Løvås ble valgt inn på hennes faste plass i styret. Som nytt varamedlem ble valgt Bjørg Mai Salberg. Eivind Luthen og Maria Aase ble gjenvalgt på sine plasser som styremedlem og varamedlem. Styreleder er på valg hvert år, og årsmøtet satte stor pris på at Trond Muri sa seg villig til å fortsette i dette vervet ett år til.
 
Pilegrimsstafettstaven
Bjørg Mai Salberg kom med pilegrimsstaven som denne dagen hadde fått både katolsk og luthersk velsignelse i Oslo. Og det var hilsener i den medfølgende loggboken fra både søstrene ved Lunden kloster og Lise Setek ved bispekontoret i Oslo. Hun hadde holdt en messe til ære for staven tidligere på dagen i kapellet i bispegården.

Grete Bergersen skulle ta ansvaret for stafettstaven på søndag. Hun hadde en liten refleksjon nettopp rundt denne søndagen, som er Maria budskaps dag. Den unge, høygravide Maria la ut på en lang og usikker ferd den gang. Hennes pilegrimsmål var Davids by, Betlehem, og det skulle vise seg å bli mye mer enn et pilegrimsmål for henne. Nettopp dette ville være et flott bakteppe for søndagens etappe til Skoger – på vei til Santiago i Spania
.

Loggboken som fulgte med staven vakte også stor interesse. Det var fint å se alle gode ord og varme ønsker for stavens ferd videre, fra biskoper og ordførere, munker og nonner og fra mange helt alminnelige pilegrimer. En annen av stafettdeltakerne, Tron Hummelvoll, var også til stede. Vi har tidligere fortalt her på nettsiden om hans bloddryppende opplevelse i Stange, og kunne nå konstatere at fjeset hans begynner å få igjen sitt normale utseende.

Nå skulle staven videre til pilegrimsherberget i Lier, og det skjedde på karbondioksidfri måte med el-bilen til Ove Falck-Larssen. Han møtte opp på Kampen sammen med sin unge medhjelper Richard. Det viste seg senere at transporten gikk helt utmerket, og at Richard sørget for en fin og høytidelig overlevering i Lier.    

Ost og vin og sang ---

Som vanlig var det servering av ost, kjeks, vin, mineralvann og kaffe til alle som hadde holdt ut de tre kvarterene årsmøtet varte. Det ble mye hyggelig prat, og som vanlig var det loddsalg med mange fine pilegrimsbøker som gevinster. Kveldens høydepunkt var sangene som ble fremført av pilegrimsvennene Anne Kristin og Sven Aasmundtveit og Kolbjørn Bergsaune.

Anne Kristin leste sin egen lille betraktning Veien er verd strevet, om den nederlandske kvinnen som vandret hjemmefra og helt til Roma. Der opplevde hun en gedigen nedtur. Ingen tok imot henne, hun opplevde det forsmedelige å ble tatt for å være en vanlig turist! Hun gråt i to dager og kom frem til at målet var ingen ting, reisen var alt.  

Og ikke noe kunne vel passe bedre som avslutning enn deres fremføring av den gamle keltiske velsignelsen som mange pilegrimer etter hvert er blitt kjent med: Må din vei komme deg i møte.

Pilegrimsåret 2010
Pilegrimsfellesskapets daglige leder, Eivind Luthen, orienterte om en del pilegrimsaktuelle saker. Han viet selvsagt Det hellige året i Santiago stor oppmerksomhet, og mente at det fortsatt bør være mulig å finne overnattingsmuligheter for dem som vil være med å feire Jakobsdagen, 25 juli der. Han selv velger i alle fall å prioritere det fremfor olsok i Nidaros i år. Ellers orienterte han om den planlagte vandringen til Verdens ende i august, om det nye pilegrimspasset som snart er ferdig produsert, om innvielsen av det nye pilegrimsherberget ved Ringsaker kirke, middelalderfestivalen i Tønsberg, St Hallvards dag 15 mai, og den statlige satsingen på pilegrimsvirksomheten.

Eivind avsluttet med følgende dype visdomsord: "Det finnes to typer laks, oppdrettslaks og pilegrimer".

Bildet viser Pilegrimsfellesskapets gjenvalgte styreleder Trond Muri (tv) og daglig leder Eivind Luthen. 

ToBe       


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.