Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsstaven har passert Hamar
14.03.2010 00:15
Det har vært en eventyrlig ferd for Stafett-staven fra Stiklestad til Santiago. Mange har bidratt i stafetten så langt, og flere står klar for å bringe staven videre sydover

Dette har gått som en herlig drøm! Ved oppstarten på Stiklestad 26 februar var det lagt et rammeverk for stafetten, med et håp om at folk ville slutte opp om dette tiltaket. Nå kan vi trygt si at dette er en suksess! Folk har stilt opp og skapt liv og glede rundt stafetten! Det er gått, syklet, sparket og naturligvis også brukt ski underveis. Og siden vi snakker om en stor avstand på noen få dager vinterstid har det også vært brukt motorisert frakt. Pilegrimsstaven har vært innom mange hender, tilhørende direktører, biskoper, prester, ordførere, en kjent fotballspiller og mange helt alminnelige pilegrimer.

Dagsrapporter er lagt ut på stafettbloggen, med mange fine bilder. For å vise litt av det fantastiske engasjementet har vi laget et sammendrag av bloggen her:  

Mange aktører og stor stemning!

Det startet med syklisten Trond Gilde som spontant stilte opp og fraktet staven første etappe til Trondheim. Så fortsatte det med Geirmund Lykke på ski gjennom Bymarka til Ringvål, hvor John Wanvik overtok og gikk videre på ski hjem til Sundet gård ved Gaulosen. Her overtok Torgeir Gunleiksrud som sammen med varaordfører Hallgeir Solberg gikk til fots med staven opp til Kleivan.

Der overtok Skaun-ordføreren Jon P Husby som tok med seg staven i sekken på skitur til Ulvåshytta i Orkdal. Prosten i Orkdal Birger Foseid var så nestemann med staven og han gikk med den på ski til Fannrem, hvor moderne fremkomstmiddel ble brukt frem til Skjøtskift. Her overtok Lars Kjelstadli, som ga staven videre til ordfører Ivar Syrstad i Meldal, som igjen overleverte staven til ordfører i Rennebu, Bjørn Rogstad.

Mette Nordbø med sparkstøttingPer Herrem overrekker staven til sokneprest Tore Samuelsen
I Rennebu kommune var det skikkelig mobilisering! Hele 13 stafettløpere møtte opp og brakte med seg staven en kortere eller lengre etappe mot Oppdal. En av dem var fotballspilleren Vegard Heggem. En annen stafettdeltaker var Marit Gorsetbakk, som  tråkket seg frem i dyp sne, og Mette Nordbø valgte å bruke spark I Rennebu kirke var det høytidelig stavmarkering 3 mars, ved sokneprest Tore Samuelsen. Per Herrem brakte staven frem til kirken. Sokneprest Tore brakte selv staven videre, og fikk hjelp av varaordfører Tora Husan. Siste biten frem til Berkåk ble besørget av tidligere stortingsrepresentant Ola T Lånke. Fra Berkåk til Havdal skole ble staven fraktet med sykkel med god hjelp av syklist Kjetil Wærnes. Deretter var det pilegrimsentusiasten på Heverstølen, Børge Dahle som tok med seg staven på ski frem til grensen mot Oppdal, dvs Gisna bru.

Tore Fagerhaug brakte så staven på ski til Oppdal sentrum, siste biten fikk han følge med en gruppe fra KRIK-laget i Oppdal med brennende fakler. I Oppdal ble det en skikkelig markering, arrangert av gruppen bak ”Pilegrimsdager på Dovrefjell”, og både odører Ola Røtvei og sokneprest Arne Aspeland kom med hyggelige hilsener. Deretter ble staven brakt med sykkel langs E6 av Willy Olsen oppover Drivdalen til Kongsvoll fjellstue.

Dermed var staven på Dovrefjell! Fra Kongsvoll til Hjerkinn ble det kjørt opp eget spor for staven, og Stein Thue, som tok initiativet til den norske deltakelsen på denne stafetten, tok skituren over fjellet. Med seg på denne turen hadde han skiveteran Helge Toftaker fra Pilegrimsutvalget i Oppdal. 

På Hjerkinn ble stafettstaven overlevert til pilegrimsprest Hans-Jacob Dahl, og sist mandag startet Ingolv Toven en to dagers skitur over fjellet til Dovre kirke. Her var Hans-Jacob igjen på plass, og overleverte staven til Knut Kjorstad. Knut brakte så staven nedover hele Gudbrandsdalen, med korte stopp i Nord-Sel, Otta, Vinstra, Hundorp, Ringebu og Øyer.

I går, fredag 12 mars, var altså stafetten fremme i Hamar. Staven ble overlevert til nestemann, Tron Hummelvoll.

På Domkirkeodden var det stor stas, med taler og kultur. Direktør Steinar Bjerkestrand talte, biskop Solveig Fiske takket Knut og ønsket Tron lykke til videre på ferden, og det var fløytespill av Ranveig Nordbryhn.

På bildet fra v: Biskop Fikse, Tron H klar med staven og Knut Kjorstad


Hva skjer nå?
Nå er staven på vei de siste milene mot Oslo. Tron tar staven med til Tangen og videre til Minnesund. Der overtar Bjørg Mai Salberg som etter planen skal bringe staven med seg til Kampen menighetshus og årsmøtet i Pilegrimsfellesskapet St Jakob neste lørdag. Og underveis til Oslo venter flere stavbærere på å ta sin tørn. Dette kommer vi tilbake til etter hvert. Vi må også ta med at det blir et tett program i Buskerud og Vestfold. Dag Eirik Løvås er i gang med å få alle delene på plass for denne delen av ferden, og inviterer flere til å delta. Han orienterer fortløpende om status for denne del av stafetten på sin nettside.

Søndag 21 mars blir det en spesiell markering av stafetten i Drammen. Staven vil først være tilstede under gudstjenesten i Bragernes kirke, og det blir deretter en felles vandring til Skoger gamle kirke. I Skoger blir det et eget program som Grete Bergersen har styring på. Se mer om det her.

Veien videre gjennom Europa
Staven bringes fra Larvik til Hirtshals 25 mars. Derfra vil den bli tatt hånd om av nasjonale pilegrimsforeninger i Danmark, Tyskland og Frankrike inntil vi igjen overtar staven i le Puy. Det betyr at stafettetappen langs Den franske veien frem til Santiago søkes gjennomført med norske pilegrimer. Les Stein Thues oppfordring til deltakelse på denne siste delen av stafetten. 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.