Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. juli 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Sommerinfo:

Lang sommerferie for nettsiden

Pilegrimskontoret er stengt i juliFelles vandring i Portugal uke 41Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


På pilegrimsvandring i Galicia
09.03.2010 13:34
Vandregruppen "Gå deg frisk og glad" arrangerte vandring i Galicia sist høst. Her bringer vi en rapport fra en av deltakerne, Helga Rossing.

Apostelen Jakob ble henrettet ved halshogging av Herodes i ca. år 40 (Ap.gj. 12,2). I følge legenden ble han gravlagt i Spania. Da graven ble ”funnet” på 800-tallet, startet pilegrimsvandringen til graven, til Santiago de Compostela, ”St Jakobs by på englemarken”. Det er en forunderlig historie om hvordan Jakobs legeme ble fraktet fra Jerusalem til Spania, hvordan graven ble ”funnet” 800 år seinere og hvilke konsekvenser dette fikk både for statsdannelsen og det religiøse liv i Spania.

Pilegrimsvandringene til Santiago de Compostela tok altså til straks etter at graven ble ”funnet”, og Santiago har etter det vært det viktigste pilegrimsmål i Europa etter Roma. På 12- og 1300-tallet, da pilegrimsvandringene var på sitt høyeste, besøkte 500.000 pilegrimer Santiago pr år. Den gangen hadde Europa 50 millioner innbyggere. Gjennom årene har antallet pilegrimer variert. ”Moderne” pilegrimsvandring startet på 1980-tallet. Det ble registrert 125.000 pilegrimer i Santiago de Compostella i 2008. For å bli registrert som pilegrim, må du enten gå, sykle, bruke hest eller rullestol.

Den mest kjente pilegrimsveien, Camino Francaise, den franske veien, har vært i bruk fra år 951 da biskop Gottschalk vandret fra Le Puy-en Vely i Massif Central i Frankrike til Santiago de Compostela. Men det er også merkede pilegrimsveier blant annet fra sør i Spania, fra Portugal og fra Baskerland.

Høsten 2009 gikk jeg i ei gruppe på 8 de siste 151 km til Santiago. Vi startet i en liten fjell-landsby, O’Cebreiro, 1200 moh. på grensa mellom Asturias og Galicia i Nord-Spania, åtte dagsetapper fra  Santiago de Compostela. Vi bar med oss alle eiendelene våre, og hver morgen tok vi på oss sekkene og startet vandringen.

Pilegrimene vel fremme i Santiago. Fra v: Bente, Gunnar, Anne Margrete, Ragnhild, Marry, Helga, Anne-Marie, Elsa

Den tradisjonelle pilegrimen er utstyrt med bredbremmet hatt, vannflaske (kalabas), pilegrimsstav og kamskjell. Kamskjellet er et symbol spesielt for santiagopilegrimene. Caminoen (pilegrimsveien) var merket med kamskjell i alle varianter. På merkesteiner langs veien var keramiske fliser med kamskjell innfelt i steinen eller skjellene var hogget direkte inn i steinen. Det var også innfelte skjell i metall eller stein i fortauet. Det kunne være gule piler malt i veien, på steiner, hus, stolper, trær eller gjerder. Caminoen gikk enkelte ganger langs asfalterte og trafikkerte veier, men som oftest på fredelige og idylliske stier og grusveier, gjennom landsbyer og forbi gårder. På den måten kom vi nært innpå spansk landsbygd som hadde levd med pilegrimsvandrere i over 1000 år.

Underveis spiste vi på små lokale spisesteder eller vi rastet i grøftekanten med medbrakt mat og drikke. Vi bodde på små private hotell, stort sett på 2-mannsrom, men vi bodde også på 14 mannsrom på pilegrimsherberge. Om kvelden deltok vi på messe sammen med den lokale menigheten.

Det er spesielt å gå slik dag etter dag, og det blir et spesielt samhold i gruppa. Vi var opptatt av de ”nære ting”, sekk, føtter og støvler, vær og vandring, landskap og folkeliv.

Alle har sine grunner for å delta i en slik vandring. Uansett er det fascinerende å være en del av en tusenårig tradisjon og gå de samme stiene som millioner har gått før oss. Hver dag, år ut og år inn, er det pilegrimer på vei til Santiago!
Vi nådde Santiago og katedralen som planlagt. Katedralen var vårt mål slik det har vært for millioner før oss i over 1000 år.

Konseptet ”Gå deg frisk og glad!” arrangerer hvert år vandringer i Galicia. Den som er interessert, kan ta kontakt med Bente Berg. bergbente@hotmail.com

Helga Rossing

Du kan lese mer og se flere bilder fra høstens vandring her


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.